چکیده: |
ادویه کاری ترکیبات مختلفی دارد که در همهجا یکسان نیست و ممکن است همراه با کمی تغییر باشد. به طور کلی، پودر کاری از ترکیب زردچوبه، فلفل سیاه، فلفل چیلی قرمز، زیره، هل، تخم گشنیز، تخم شنبلیله، برگ بو یا برگ کاری، تخم ریحان شیرین، جوز هندی، دارچین، سیر، میخک، دانه رازیانه، دانه خردل و زنجبیل ساخته میشود. |
ادویه کاری چیست و چه ترکیباتی دارد؟
ادویه کاری اولین بار توسط انگلیسیها برای سادهسازی آشپزی هندی تهیه شد؛ زیرا امکان درست کردن برخی ادویههای هندی برای آنها امکانپذیر نبود. استفاده از این ادویه از گذشته در کشورهایی نظیر هند و پاکستان رواج یافته و در آشپزی ایرانی نیز جای گرفته است.
ادویه کاری موجب افزایش سوختوساز بدن، کاهش درد و التهابات عضلانی و پیشگیری از بسیاری بیماریها میشود. در ایران از این ادویه برای بهبود طعم و رنگ غذا و از بین بردن بوی زهم گوشت و مرغ استفاده میشود. تا انتهای این مطلب همراه ما باشید تا نگاه دقیقتری به ادویه کاری داشته باشیم و با ارزش غذایی، کاربرد و خواص آن آشنا شویم.
ادویه کاری ترکیبات مختلفی دارد که در همهجا یکسان نیست و ممکن است همراه با کمی تغییر باشد. به طور کلی، پودر کاری از ترکیب زردچوبه، فلفل سیاه، فلفل چیلی قرمز، زیره، هل، تخم گشنیز، تخم شنبلیله، برگ بو یا برگ کاری، تخم ریحان شیرین، جوز هندی، دارچین، سیر، میخک، دانه رازیانه، دانه خردل و زنجبیل ساخته میشود.
ترکیبات شیمیایی ادویه کاری
ادویه کاری دارای ۳۲۵ کیلوکالری انرژی است. تمامی ارزش غذایی و مواد معدنی این ادویه محبوب در جدول زیر ارائه شده است.
ماده | مقدار | ویتامینها | مقدار |
آب | ۸/۸ گرم | ویتامین C | ۷/۰ میلی گرم |
چربی کل | ۰۱/۱۴ گرم | ویتامین A | ۱۱ میکروگرم |
کربوهیدرات | ۸۳/۵۵ گرم | ویتامین E | ۲۴/۲۵ میلی گرم |
قندها | ۷۶/۲ گرم | ویتامین K | ۸/۹۹ میکروگرم |
پروتئین | ۲۹/۱۴ گرم | ویتامین B1 | ۱۸/۰ میلی گرم |
آهن | ۱/۱۹ میلی گرم | ویتامین B2 | ۲/۰ میلی گرم |
کلسیم | ۵۲۵ میلی گرم | ویتامین B3 | ۲۶/۳ میلی گرم |
فسفر | ۳۶۷ میلی گرم | ویتامین B5 | ۰۷/۱ میلی گرم |
منیزیم | ۲۵۵ میلی گرم | ویتامین B6 | ۱۱/۰ میلی گرم |
سدیم | ۵۲ میلی گرم | ویتامین B7 | ۸/۲۸ میلی گرم |
پتاسیم | ۱۱۷۰ میلی گرم | ویتامین B9 | ۵۶ میکروگرم |
کاربردهای ادویه کاری
اکنون باید به این سوال پاسخ دهیم که پودر کاری چه کاربردهایی دارد و در تهیه کدام غذاها مورد استفاده قرار میگیرد؟ به طور کلی این ادویه در آشپزی ایرانی جایگاه ویژهای دارد. برای از بین بردن بوی مرغ و گوشت کاربرد دارد و در پخت غذاهایی مانند:
- انواع خورشها مانند قرمه سبزی، قیمه، فسنجان و غیره
- پلو با مرغ
- پیتزا
- فلافل
- کوکو سبزی
- کته گوجه فرنگی
- برخی ترشیها
استفاده میشود.
خواص درمانی ادویه کاری
جالب است بدانید که پودر کاری علاوه بر بهبود طعم، رنگ و بوی غذا، خواص بسیاری زیادی برای بدن دارد که در این بخش به معرفی این خواص و فواید میپردازیم.
تقویت استخوانها
پودر کاری دارای مواد معدنی همچون کلسیم و فسفر است. این ترکیبات در بافت استخوانها وجود دارد و به همین دلیل، استفاده از این ادویه موجب افزایش استحکام استخوانها میشود؛ همچنین روند تحلیل استخوانها را متوقف میکند و مانع از ابتلا به پوکی استخوان خواهد شد.
کمک به سلامت قلب
برخی از ترکیبات موجود در کاری، همچون هل و ریحان، باعث گشادتر شدن رگها میشوند و به کاهش فشار خون کمک میکنند. همچنین فیبر موجود در این ادویه میتواند میزان کلسترول خون را کنترل کند. فشار خون و کلسترول بالا، دو عامل اصلی در ابتلا به بیماریهای قلب و عروق هستند که با کنترل آنها میتوان به حفظ سلامت قلب کمک کرد.
پیشگیری از ابتلا به آلزایمر
خواص آنتی اکسیدانی موجود در ادویه کاری، سطح رادیکالهای آزاد در مسیرهای عصبی را کاهش میدهد؛ به همین دلیل، احتمال از بین رفتن سلولهای عصبی و ابتلا به آلزایمر کمتر خواهد شد. طبق مطالعات، ترکیبات موجود در کاری مانند کورکومین به تقویت سلولهای عصبی کمک خواهد کرد.
تقوست سیستم گوارش
ادویه کاری به هضم غذا کمک میکند و با تقویت رودهها، موجب جذب بهتر مواد غذایی میشود. این ادویه با کاهش احتمال ابتلا به عفونتهای گوارشی به سلامت و تقویت سیستم گوارش کمک میکند. مصرف کاری را در رژیم غذایی خود جای دهید تا از خواص آن برای دستگاه گوارش بهرهمند شوید.
حتما بخوانید:
زنجبیل دارویی مؤثر، آسان و ارزان برای میگرن
حفظ سلامت کبد
وظیفه اصلی کبد پاکسازی و سمزدایی بدن است. وجود آنتی اکسیدانی به نام کورکومین به فعالیت کبد کمک و خروج سموم را آسانتر میکند؛ همچنین مانع از ابتلا به سرطان و دیگر مشکلات کبدی میشود.
کورکومین در زردچوبه وجود دارد که عضو جدانشدنی از ترکیبات پودر کاری است.
کاهش وزن
اگر به دنبال یک رژیم غذایی سالم هستید تا به کاهش وزن شما کمک کند، استفاده از ادویه کاری را فراموش نکنید. ترکیبات موجود در فلفل قرمز، سوختوساز بدن را افزایش میدهد؛ همچنین این ترکیبات، موجب کاهش اشتها میشوند. طبق مطالعات، مصرف پودر کاری مانع از افزایش حجم بافتهای چربی بدن خواهد شد.
خواص ضد باکتریایی
برخی از ترکیبات موجود در کاری، مانند زیره و گشنیز، به مقابله با باکتریها و قارچها میپردازند. کاری دارای خواص آنتی باکتریال و آنتی اکسیدان است که از ابتلا به عفونتهای باکتریایی و عفونتهای روده جلوگیری میکند. کاهش احتمال ابتلا به عفونتهای دستگاه گوارش به بهبود فعالیت آن کمک خواهد کرد.
تسکین درد
در طب سنتی، زردچوبه به عنوان مادهای شناخته میشود که به کاهش درد و التهاب کمک میکند. از آنجایی که زردچوبه عضو جدایی ناپذیر ادویه کاری است، مصرف آن میتواند موجب کاهش التهاب و دردهای عضلانی و مفاصل شود. استفاده از این ادویه برای بهبود درد ناشی از آرتریت و روماتیسم مفید خواهد بود.
پیشگیری از ابتلا به سرطان
طبق مطالعات، برخی ترکیبات موجود در پودر کاری مانند کورکومین به مبارزه با سلولهای سرطانی میپردازند و به همین دلیل، به عنوان ماده غذایی ضد سرطان شناخته میشود. کپسایسین موجود در فلفل قرمز، رشد سلولهای سرطانی را کندتر میکند.
با مصرف ادویه کاری میتوان، خطر ابتلا به انواع سرطان، مانند سرطان روده، معده، کولون و غیره را کاهش داد.
مضرات ادویه کاری
با وجود فواید بسیار زیاد پودر کاری، مصرف کاری برای برخی افراد ممکن است خطرآفرین باشد.
- مصرف این ادویه به افرادی که به التهاب یا سنگ صفرا مبتلا هستند، توصیه نمیشود.
- در صورتی که در ترکیبات ادویه کاری از زعفران استفاده شده باشد، مصرف آن برای خانمهای باردار ممنوع است، چراکه میتواند منجر به سقط جنین در ماههای اول بارداری شود.
- با توجه به طبع گرم پودر کاری، استفاده بیرویه از آن عوارضی مانند گرگرفتگی و جوش زدن را موجب میشود.
- مصرف ادویه کاری به همراه داروهای رقیقکننده خون ممنوع است، زیرا این ادویه، موجب رقیقتر شدن خون خواهد شد.
سخن پایانی
در این مطلب به معرفی پودر کاری پرداختیم و ارزش غذایی، کاربرد، خواص و عوارض مصرف آن را معرفی کردیم. همانطور که گفتیم مصرف ادویه کاری، از ابتلا به بیماریهای مختلف جلوگیری میکند و موجب تقویت استخوانها میشود.