چکیده: |
سلول بنیادی سازندگان بدن انسان هستند. سلولهای بنیادی درون جنین در نهایت به سلول ، بافت و اندامهای مختلف بدن جنین تبدیل میشوند. برخلاف یک سلول معمولی که قادر است با تکثیر شدن چندین سلول از نوع خود را بوجود آورد سلول بنیادی همه منظوره و بسیار توانمند است و وقتی تقسیم شود، میتواند به هر یک از انواع سلولها در بدن تبدیل شود. |
سلولهای بنیادی از قابلیت خود نوسازی هم برخوردارند. سلولهای بنیادی خود بر دو نوع هستند.
از اوایل دهه ۱۹۷۰ تا کنون از سلولهای بنیادی برای مصارف مختلف پزشکی و درمان بیماریهای مختلف استفاده میشود و اکنون به جرأت میتوان اعلام کرد که سلولهای بنیادی برای درمان ۷ بیماری موثر بوده است.
سلولهای بنیادی مادر همه سلولها است که توانایی تبدیل به تمام سلولهای بدن را دارد. این سلولها واجد توانایی خودنوسازی و تمایز به انواع سلولها از جمله سلولهای خونی، قلبی، عصبی و غضروفی هستند همچنین در بازسازی و ترمیم بافتهای مختلف بدن بدنبال آسیب و جراحت مؤثر بوده و میتوانند به درون بافتهای آسیبدیدهای که بخش عمده سلولهای آنها از بین رفته است، پیوند زده شوند و جایگزین سلولهای آسیب دیده شده و به ترمیم و رفع نقص در آن بافت بپردازند.
راههای زیادی برای استفاده از سلولهای بنیادی در تحقیقات پایه و بالینی وجود دارد. با این وجود از نظر تکنیکی سختیهای زیادی بین تئوریهای امیدبخش در درمان بیماریها و رسیدن به یک روش عملیاتی مناسب در درمان آنها وجود دارد که پر کردن این فاصله فقط با انجام آزمایشات و تحقیقات بیشتر امکانپذیر است.
مطالعه و تحقیق در زمینه سلولهای بنیادی جنینی انسان اطلاعات زیادی را درباره حوادث اتفاق افتاده در حین زندگی جنین انسان به ما میدهد. یکی از نتایج اولیه این تحقیقات نحوه تبدیل شدن سلولهای غیرتمایز یافته که در واقع همان سلولهای بنیادی هستند به سلولهای تمایز یافته و بالغ بافتهای مختلف بدن است.
بروز بیماریهای جدیدی که یا به درمانهای رایج پاسخ نمیدادند و یا اصلا درمانی برای آنها وجود نداشت محققان را بر آن داشت تا با استفاده از پیشرفتهای پزشکی درمانهای موثرتری بر پایه این سلولها برای بیماریهای صعب العلاج ارائه کنند.
حتما بخوانید:
گیاهانی که سلول های سرطانی را از بین می برند
حتما بخوانید:
توانایی خارق العاده ویروس تبخال در شکار سلولهای سرطانی
۸- ترمیم بافتهای استخوانی:
در افرادی که شکستگی وسیع استخوان دارند و یا کسانی که مورد عمل جراحی مغزی قرار گرفته و کاسه سر آنها برداشته شده و همچنین اشخاصی که استخوانهای آنها بهکندی جوش میخورد، از سلولهای بنیادی برای جوشخوردگی سریع و جلوگیری از عفونتهای بعدی استفاده میشود. در این تکنیک، سلولهای بنیادی مزانشیمی از فرد گرفته شده و در محیط آزمایشگاه به سلولهای استئوپلاست (استخوانی) تبدیل میشوند، سپس این سلولها در کنار بافتهای آسیبدیده استقرار مییابند تا باعث جوشخوردگی سریع این بافتها گردند. در این مورد، سلولها از خود شخص جدا میشوند؛ بنابراین مشکل پسزدگی و عوارض جانبی را نیز در برندارد.
۹- پیوند سلولهای بنیادی در درمان بیماران سرطانی
پیوند سلولهای بنیادی خونساز، به بیماران سرطانی قدرت میدهد شیمیدرمانی و پرتودرمانی با میزان بالای دارو یا پرتو، یا هر دوی آنها را با هم تحمل کند. میزان بالای دارو یا پرتو سلولهای سرطانی و سلولهای سالم را در مغز استخوان همزمان از بین میبرد. پس از درمان، بهوسیله یک لوله پلاستیکی انعطافپذیر که درون یک ورید اصلی قرار میگیرد، سلولهای بنیادی و سالم خونساز به بیمار تزریق میشود. این سلولهای بنیادی پیوندی، سلولهای خونی جدیدی تولید میکنند و میتوان آنها را از فردی دیگر یا خود بیمار (پیش از شروع درمان) گرفت. بیماران برای این درمان باید در بیمارستان بستری شوند.عفونت و خونریزی از عوارض جانبی درمان با میزان بالای دارو/ پرتو و پیوند سلولهای بنیادی است. علاوه بر این، بیمارانی که سلولهای بنیادی را از یک اهداکننده دریافت میکنند، ممکن است به عارضه بیماری پیوند علیه میزبان دچار شوند. در این بیماری سلولهای بنیادی پیوندی (مهمان) به بافتهای بیمار (میزبان) حمله میکنند. در بیشتر موارد، سلولهای بنیادی پیوندی به کبد، پوست یا دستگاه گوارش حمله میکند. چنین عارضه ای ممکن است خطرناک یا حتی کشنده باشد و احتمال دارد در هر زمان، حتی چندین سال پس از پیوند، نیز اتفاق بیفتد.
۱۰- درمان بیماریها و ضایعات عصبی
پیشرفتهای بشر در زمینه تولید، تکثیر و تمایز سلولهای بنیادی، این امید را به وجود آورده است که بتوان از این سلولها در مداوای ضایعات عصبی مانند قطع نخاع و بیماریهای عصبی همچون آلزایمر، پارکینسون، بیماری ام اس و غیره نیز بهره برد. در این مورد نیز پس از تهیه سلولهای بنیادی از شخص موردنظر، آنها را به سلول عصبی تبدیل نموده و برای ترمیم یا مداوا مورد استفاده قرار میدهند. البته بخش اعظم این تکنولوژی، در مرحله آزمایشگاهی است؛ اما با پیشرفتهای خوبی همراه بوده است. بهعنوان مثال، طی گزارشی که اخیراً منتشره شده، متخصصین فرانسوی موفق شدند با استفاده از سلولهای مزانشیمی، موش قطع نخاع شدهای را تا حدی بهبود بخشند که قادر به حرکت باشد ( البته نه با تعادل صددرصد). این موضوع در صورتیکه با موفقیت نهایی توأم شود، انقلاب بزرگی در پزشکی به شمار میرود.
حتما بخوانید:
خبر هیجان انگیز کشف درمان سرطان خون
ضمن اینکه یک شرکت آمریکایی بنام اورسی که یک مرکز تحقیقاتی خصوصی بوده و متخصصین ارشد جهان در زمینه سلولهای بنیادی را گرد هم آورده، ادعا کرده است که قادر به مداوای بیماریهایی مانند آلزایمر، پارکینسون، MS و غیره میباشد که این عمل را با استفاده از سلولهای بنیادی خود شخص انجام میدهد؛ البته در قبال آن هزینههای بالایی تا حد ۱۰۰ هزار دلار دریافت مینمایند.
۱۱- ترمیم سوختگیها و ضایعات پوستی
جراحات پوستی ناشی از سوختگی یا صدمات دیگر، بسیاری از بیماران را به خود مبتلا نموده است. در روش معمول برای ترمیم قسمتهای صدمهدیده، از پوست بخشهای سالم بدن استفاده میشود که مشکلاتی را برای بیمار بهوجود میآورد. اما با .استفاده از سلولهای بنیادی میتوان سلولهای پوستی را در محیط آزمایشگاه تولید نمود و درترمیم بافتهای صدمهدیده از آنها استفاده کرد. این تکنولوژی در حال حاضر، کاربردی شده و توسط یکی از بیمارستانهای انگلستان مورد استفاده قرار میگیرد.
محققان امیدوارند که روزی بتوانند دریه امیدی برای درمان این بیماریها از طریق سلولهای بنیادی بیابند.