چکیده: |
محققان موفق شدند توسط سلولهای سازنده انسولین، دیابت نوع یک را در یک دوره زمانی شش ماهه بهبود داده؛ به وسیله این شیوه یک قدم به درمان دیابت نوع یک نزدیکتر شوند. پزشکان متخصص دیابت از مراکز درمانی آمریکا مانند دانشگاه هاروارد، توانستند سلولهایی داخل بدن موشها قرار دهند که نسبت به تولید انسولین درون بدن آنها اقدام مینمایند. |
این گروه پژوهشی موفق شدند بوسیله غیرفعال کردن سیستم ایمنی بدن، مانع از از بین بردن سلول کاشته شده توسط سیستم ایمنی بدن شوند. همه اینها به این معناست که به درمان قطعی دیابت نوع یک– که فقط در انگلستان ۴۰۰هزار نفر به آن مبتلا هستند- یک قدم نزدیکتر شدهایم.
دانشمندان در حال حاضر به دنبال تکرار کردن آزمایش بر روی انسان هستند تا از مؤثر بودن این روش بر روی انسان نیز اطمینان یابند.
نتایج این تحقیق مبنی بر اینکه دانشمندان روش جدیدی برای تولید انبوه سلولهای تولیدکننده انسولین کشف کردهاند، در پایان سال ۲۰۱۴ در رسانهها منتشر گردید.
داگ ملتون استاد دانشگاه هاروارد و مسئول این تیم تحقیقاتی، از زمانی که فرزندش سم در اوان کودکی به دیابت نوع ۱ مبتلا گردید، در حال پژوهش و تحقیق برای یافتن درمان دیابت نوع ۱ بوده است.
سلولهای پانکراس مورد استفاده برای انجام این تحقیق، توسط پروفسور ملتون از سلولهای بنیادین انسان تولید شده بودند. وقتی سلولها درون بدن موشها قرار گرفتند، سلولها در پاسخ به سطح گلوکوز خون فوراً شروع به تولید انسولین کردند و توانستند به مدت ۱۷۴ روز – طول دوران تحقیق- سطح گلوکوز خون را در «محدوده سالم» نگه دارند.
حتما بخوانید:
گلوکومتر یا وسیله آزمایش قند خون خانگی چگونه کار میکند
نتایج این تحقیق که توسط مؤسسه جِیدیآراف تأمین مالی شده است، در دو ژورنال نیچر مدیسین و نیچر بیوتکنولوژی چاپ شدند.
در این پژوهش متخصصین توانستند یک آلژینات تازه اصلاح شده تولید کنند و سلولهای پانکریس را درون آن کپسوله کنند تا به کمک این روش سلولها توسط بدن پذیرفته شده و سیستم ایمنی بدن آنها را پس نزند. از آلژینات اصلاح شده – که از خزه دریایی ساخته میشود- به این منظور استفاده شده بود تا از واکنش سیستم ایمنی بدن – که ممکن است منجر به ایجاد بافت همبند جای زخم و از کار انداختن سلولها شود- جلوگیری کند. دانشمندان مجموعهای از ۸۰۰ نوع آلژینات جمعآوری کردهاند و پاسخ سیستم ایمنی بدن به آنها را ارزیابی کردهاند. این کار نهایتاً آنها را بر روی یکی از آلژیناتها تحت عنوان تیامتیدی متمرکز کرد که حداقل مقدار ممکن واکنش سیستم ایمنی بدن در موشها و برخی حیوانات بزرگتر را به همراه داشت. سپس محققین سلولهای پانکراس انسانی جاسازی شده درون تیامتیدی را در بدن موشها کاشتند و تحقیق خود را موفقیتآمیز به سرانجام رساندند.
جولیا گریناشتین قائممقام تحقیقات اکتشافی مؤسسه جِیدیآراف میگوید: «درمان به کمک روش کپسوله کردن سلولها در آلژیناتها، پتانسیل این را دارد که به عنوان روش اصلی درمان مبتلایان دیابت نوع ۱ درآید. این روش درمانی کمک میکند تا انسولین مورد نیاز بدن برای مدت طولانی تأمین شود بدون اینکه نیازی باشد تا سیستم ایمنی بدن بیمار غیرفعال گردد. جِیدیآراف از نتایج این پژوهش هیجانزده است و ما امیدواریم این نتایج مثبت را در کارآزماییهای بالینی بر روی انسان نیز شاهد باشیم تا بتوانیم این روش را به عنوان روش قطعی درمان دیابت نوع ۱ معرفی کنیم.»
دنیل اندرسون استاد دانشکده مهندسی شیمی دانشگاه امآیتی و یکی از اعضای تیم تحقیق میگوید: «ما از نتایج این تحقیق هیجانزده شدهایم و برای توسعه هرچه بیشتر این فناوری سخت تلاش خواهیم کرد.»
۲ نظرات
بازتاب ها: نیکی
بازتاب ها: لاله