چکیده: |
بذر چیا بومی مکزیک و گواتمالا ، ماده غذایی اصلی آزتک ها و مایاها بود. امروز ، آنها به عنوان مزایای سلامتی گسترده ای به عنوان یک غذای عالی در نظر گرفته شده اند. |
چیا با نام انگلیسی chia گیاهی است یکساله از سرده نو خانواده نعناعیان. این گیاه بومی آمریکای مرکزی است. این گیاه را برای مصرف دانه آن میکارند، گرچه خود گیاه کاربرد تزئینی هم دارد. چیا از نظر تجاری بیشتر به علت دانههای آن کاشته میشود. دانههای چیا سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ است. از دانههای چیا میتوان ۲۵ تا ۳۰ درصد روغن استخراج کرد. از جمله اسید آلفا لینولنیک (ALA). روغن دانههای چیا تشکیل شدهاست از حدود ۵۵ درصد امگا ۳، هجده درصد امگا ۶، حدود شش درصد امگا ۹ و حدود ۱۰ درصد چربیهای اشباع شده.
اما چگونه می توانید از آن فواید سلامتی بهره مند شوید؟ در حالی که ساده ترین شرط شما مخلوط کردن دانه های چیا در آب است (یک قاشق غذاخوری برای هر لیوان باید انجام دهد) ، این دانه های کوچک واقعاً همه کاره هستند. در اینجا همه آنچه در مورد دانه های چیا باید بدانید ، از جمله نحوه لذت بردن از آنها در زندگی روزمره است.
ترکیبات مغذی دانه چیا
دانه چیا سرشار از مواد مغذی و مفید است. هر ۲۸ گرم دانه چیا (حدود دو قاشق غذاخوری) حاوی مواد مغذی زیر است.
- فیبر: ۱۱ گرم
- پروتئین: ۴ گرم
- چربی: ۹ گرم
- کلسیم: ۱۸٪ دوز مورد نیاز روزانه
- منگنز: ۳۰٪ دوز مورد نیاز روزانه
- منیزیم: ۳۰٪ دوز مورد نیاز روزانه
- فسفر: ۲۷٪ دوز مورد نیاز روزانه
- همچنین حاوی مقدار کمی روی (زینک)، ویتامین B3، پتاسیم، ویتامین B1 (تیامین) و ویتامین B2 است.
- کالری: ۱۳۸
حتما بخوانید:
خواص شگفت انگیز زیره (سیاه و سبز) و عرق آن
دانه چیا سرشار از آنتی اکسیدان است
از دیگر خواص چیا وجود میزان زیاد آنتیاکسیدان در آن است. آنتیاکسیدان موجود در چیا از اکسید شدن چربیهای موجود در دانهها جلوگیری میکند. هر چند مفید بودن مکملهای غذایی حاوی آنتیاکسیدان هنوز محل اختلاف است، ولی محققین تایید کردهاند که جذب آنتیاکسیدان از طریق غذا میتواند برای سلامتی مفید باشد.
مهمتر از همه آنتیاکسیدانها با رادیکالهای آزاد در بدن مبارزه میکنند. رادیکالهای آزاد به مولکولهای سلولها آسیب میرسانند و باعث بروز پیری زودرس و بیماریهایی مانند سرطان میشوند.
دستور تهیه پودینگ دانه چیا
ابتدا دانه های چیا را در آب بخیسانید زیرا پس از پخت هضم آن بسیار آسان است ، اما اگر به دنبال چیزی کمی مهم تر و خوشمزه تر هستید ، یکی از این دستور العمل های فوق العاده خوشمزه را امتحان کنید.
حتما بخوانید:
درمان گیاهی کبد چرب با خاکشیر
دانهی چیا، وانیل، شیر نارگیل و عسل را طبق میزان گفته شده مخلوط کنید و به مدت یک شب تا صبح در یخچال بگذارید. دسر آماده شده را در یک لیوان بریزید و افزودنی های مورد علاقه ی خود را به آن اضافه کرده و میل کنید.
برای تزئین این پودینگ میتوانید از میوه های دلخواه، دانه های نسکافه، ماست، آب توت فرنگی و شاتوت و هرچیزی که مورد پسندتان است استفاده کنید
مضرات مصرف دانه چیا
- اگر بیماریهایی از قبیل مشکل بلع دارید در خوردن چیا و به خصوص چیای خشک بسیار احتیاط کنید.
- اگر دانه های چیا را به صورت خشک، مثلا یک قاشق مصرف کنید و بعد از آن یک لیوان آب بخورید، دانه های چیا به سرعت ژله مانند شده و یک گوی ژله ای را تشکیل می دهند که مری شما را مسدود میسازد.
- اگرچه چیا یک خوراکی مغذی است و مصرف آن بسیار آسان، اما باید در مصرف آن کمی احتیاط کنید.
- مخصوصا اگر آن را به کودکان می دهید یا اینکه مشکلات بلعی و مری دارید.