خانه / آموزش / خواص شگفت انگیز زیره (سیاه و سبز) و عرق آن

خواص شگفت انگیز زیره (سیاه و سبز) و عرق آن

چکیده:
زیره‌ گیاهی است‌ دوساله‌ که‌ ارتفاع‌ آن‌ به‌ ۳۰ تا ۸۰ سانتیمتر می‌رسد، ریشه‌اش‌ راست‌ و دوکی شکل‌ و گوشت‌دار و ساقه‌اش‌ بی کرک‌ و شفاف‌ است‌ و برگ هایش‌ به‌ رنگ‌ سبز و در قسمت‌ فوقانی ساقه‌ دارای دمبرگ‌ کوتاهی است‌ که‌انتهای آن‌ به‌صورت‌ غلافی ساقه‌ را فرامی گیرد،

گل‌ آذین‌ آن‌ چتر مرکب‌ و گل هایش‌ کوچک‌ و سفید رنگ‌ است‌ و میوه‌اش‌ بیضی شکل‌ به‌ رنگ‌ قهوه‌ای تیره‌ یا مایل‌ به‌ زردو شفاف‌ است‌ و زیره در کرمان بیشترین سطح کشت را دارد.

ترکیبات شیمیایی و ارزش غذایی زیره سبز و زیره سیاه:

مواد مغذی موجود در یک قاشق غذاخوری زیره سبز :

کالری: ۲۲
چربی: ۱ گرم
کلسترول: صفر گرم
سدیم: ۱۰ میلی گرم
کربوهیدرات: ۳ گرم
فیبر رژیمی: ۱ گرم
قند: صفر گرم
پروتئین: ۱ گرم
ویتامین آ (A):   مقدار ۷۶  واحد بین المللی (۲ درصد )
ویتامین سی (C):  مقدار ۰.۵ میلی گرم (۱ درصد )
ویتامین ای (E):  مقدار۰.۲  میلی گرم (۱ درصد )
تیامین: ۰.۱ میلی گرمی (۱ درصد )
نیاسین: ۰.۳ میلیگرم (۱ درصد )
ریبوفلاوین: ۰.۱ میلیگرم (۱ درصد )
آهن: ۴ میلی گرم (۲۲ درصد )
منگنز: ۰.۲ میلی گرم (۱۰ درصد )
کلسیم: ۵۶ میلی گرم (۶ درصد )
منیزیم: ۲۲ میلی گرم (۵ درصد )
فسفر: ۳۰ میلی گرم (۳ درصد )
پتاسیم: ۱۰۷ میلی گرم (۳ درصد )
مس: ۰.۱ میلیگرم (۳ درصد )
روی: ۰.۳ میلی گرم (۲ درصد )

ترکیبات شیمیایی زیره‌ سیاه‌ تقریبا مشابه زیره سبز بوده علاوه بر آن دارای مقادیر بیشتر تانن‌، موم‌، مواد رزینی، یک‌ روغن‌ ثابت‌ سبزرنگ‌، موسیلاژ، مواد قندی، مواد ازته‌ و اسانس‌ که‌ شامل‌ دی هیدروکاروئول‌، نوعی ترپن‌ به‌نام‌کارون‌ و دونوع‌ ستن‌ می باشد.

قسمت‌ مورد استفاده‌ داروی زیره‌ میوه‌ آن‌ است‌ که‌ در تیره‌ ماه‌ سال‌ دوم‌ با قطع‌ کامل‌ گیاه‌ صورت‌ می گیرد و میگذارند تا برسد.

خواص‌ و اثرات‌ دارویی زیره سیاه:

۱-دارای ویتامین های ضروری:

طبع‌ زیره‌ سیاه‌ خیلی‌ گرم‌ و خشک‌ است‌.  زیره غنی از املاح معدنی همچون آهن، مس، کلسیم، پتاسیم، منگنز و منیزیم است. مصرف مس و آهن برای تولید گلبول های قرمز خون ضروری است و زیره از این نظر غذایی مناسبی است. به علاوه می توان انواع ویتامین های ضروری همچون a، e، c را از این چاشنی گیاهی مفید دریافت کرد.

۲-درمان کم خونی:

دانه های زیره منبع غنی از آهن است که می تواند برای درمان کم خونی استفاده شود. مشکل کم خونی همواره معضلی برای زنان و کودکان بوده که باعث می شود سطح هموگلوبین خون کاهش پیدا کند. اضافه کردن این ماده به ترکیبات غذایی روزانه در جلوگیری از پیشرفت این بیماری موثر است. زیره‌ سیاه‌ دارای‌ خواص‌ مدر، بادشکن‌، مقوی، زیادکننده‌ شیر، قاعده‌آور، نیرودهنده‌، ضد کرم‌، هضم‌ کننده‌، ضد تشنج‌، قابض‌، معرق‌، مقوی‌ معده‌، قاطع‌ اسپرم‌ است‌.

۳-برطرف‌ کردن‌ سوءهاضمه‌:

زیره‌ سیاه‌ در موارد بلع‌ هوا، نفخ‌ شکم‌، برطرف‌ کردن‌ سوءهاضمه‌، تسهیل‌ هضم‌ غذا، دل‌ پیچه‌ کودکان‌، انگل‌ معده‌ و روده‌، دفع‌ بادهای کلیه‌ و مثانه‌، تنگی ‌نفس‌، خفقان‌ سرد، سکسکه‌ نفخی، استسقاء به‌کار می‌رود. زیره‌ یک‌ داروی سنتی برای‌ رفع‌ سوءهاضمه‌ خصوصاً نفخ‌ شکم‌ است‌. خوردن‌ زیره‌ یا روغن‌ آن‌ در رفع‌ سوءهاضمه‌ و دل‌ دردهای‌ کودکان‌ مفید است‌. زیره‌ دارای‌ خاصیت‌ ضدگرفتگی‌ دارد و برای‌ رفع‌ گرفتگی‌های‌ دوران‌ قاعدگی مفید است‌. دم‌ کرده‌ یک‌ قاشق‌ مرباخوری میوه‌ له‌ شده‌ زیره‌ سیاه‌ در نیم‌ لیتر آب‌ جوش‌برای تنبلی اعمال‌ گوارشی ۲ ـ ۱ گرم‌ ، بی‌اشتهایی، باد یا درد روده‌ مصرف‌ می‌شود و دانه‌ زیره‌ را یا می‌جوند و یا از گرد گیاه‌ مخلوطی در آب‌ میل‌ می‌نمایند.

۴-کاهش دردهای ناشی از قاعدگی:

مصرف دم کرده زیره سیاه و یا جویدن آن در رفع و کاهش دردهای ناشی از قاعدگی، دردهای روده وبی اشتهایی بسیار مؤثر است، براساس تحقیقات انجام شده مصرف زیره سیاه یا روغن آن در رفع سوء هاضمه و دل دردهای کودکان و تنگی نفس نیز، کاربرد فراوانی دارد. این گیاه دارای خواص ضد تشنج و شل کننده عضلات بوده و مقوی و نیروبخش است؛ بنابراین مصرف آن به افراد دارای مشکلات مذکور توصیه می شود. در منابع علمی از دانه های زیره به عنوان ماده تحریک کننده اشتها یاد می شود، اما تاثیر عرق زیره بر کاهش وزن به طورعلمی ثابت نشده است.

۵-مانع از پیری زودرس:

زیره به دلیل دارا بودن مقادیر قابل توجهی از ریزمغذی ها، املاح و مواد معدنی و انواع ویتامین ها و آنتی اکسیدان ها خواص تغذیه ای و درمانی فوق العاده ای دارد و مانع از پیری زودرس می شود.  دانه های زیره غنی از فیبر غذایی هستند و این ماده خوراکی حجم غذا را افزایش می دهد و با تسریع حرکت غذا در روده ها از بروز یبوست جلوگیری می کند. همچنین فیبر خوراکی تأثیر مطلوب روی مخاط جداره روده دارد و با این ویژگی از روده ها در برابر سرطان حفاظت می کند و همچنین از جذب مجدد نمک در روده می کاهد.

خواص زیره سبز برای سلامتی:

۱- کمک به هضم

در زیره سبز ترکیبی وجود دارد که غده های مسئول ترشح اسیدها، صفرا و آنزیم ها را تحریک می کند و باعث هضم بهتر غذا در معده و روده میشود.

هموروئید یا یبوست ناشی از افزایش فشار روی رگهای انس و رکتوم است. ۷۵ درصد از افراد در مقطعی از زندگی هموروئید را تجربه می کنند. فشار روی رگ ها موجب تورم، درد و خونریزی می شود. زیره سبز فیبر بالایی دارد و به صورت طبیعی با تحریک سیستم گوارش و بهبود هضم به درمان هموروئید کمک می کند. دانه های زیره سبز همچنین دارای خواص ضد قارچی و ضد میکروبی است، بنابراین اگر عفونت وجود داشته باشد که یکی از نشانه های هموروئید است، زیره سبز به درمان این مشکل کمک خواهد کرد.

زیره سبز با جلوگیری از تشکیل گاز در دستگاه گوارش به هضم کمک می کند. خواص زیره سبز برای مقابله با نفخ شکم، که می تواند به درد شکم و درد و فشار شکمی منجر شود بسیار مفید است.

۲- تقویت سیستم ایمنی

حضور ویتامین C در دانه زیره باعث می شود که این ادویه به عنوان یک تقویت کننده سیستم ایمنی بدن عمل کند. ویتامین C برای افرادی که سیستم ایمنی بدنشان به دلیل استرس ضعیف شده است مفید است. با توجه به این که استرس در جامعه ما تبدیل به یک وضعیت شایع شده است، مصرف کافی ویتامین C می تواند به عنوان یک روش ایده آل برای بهبود سلامت عمومی باشد.

با مصرف غذاهای حاوی ویتامین C میتوان به مبارزه با التهاب، کاهش فشار خون، کاهش خطر سکته مغزی و حمله قلبی، مبارزه با استرس اکسیداتیو که منجر به سرطان می شود پرداخت.

۳- درمان اختلالات تنفسی

دانه زیره سبز به عنوان یک ماده دفع کننده و ضد انعقادی عمل می کند و به دفع مخاط از راه ریه ها کمک می کند. زیره سبز همچنین به عنوان یک محرک و ضد عفونی کننده عمل می کند.

به عنوان مثال، آسم یک بیماری تنفسی است که باعث اسپاسم عضلانی برونش، تورم انقباض ریه و افزایش تولید مخاط می شود و منجر به ناتوانی در نفس کشیدن می شود. این بیماری به طور کلی ناشی از آلودگی، چاقی، عفونت، آلرژی، ورزش، استرس یا عدم تعادل هورمونی است. دانه های زیره سبز به عنوان یک درمان طبیعی برای آسم به کار می رود.

۴-سلامت پوست

وجود ویتامین E در زیره سبز به عنوان آنتی اکسیدان عمل می کند. ویتامین E به تقویت دیواره مویرگی در پوست کمک می کند. این موضوع رطوبت و خاصیت ارتجاعی را در پوست بهبود می بخشد و در نتیجه زیره سبز به عنوان یک ماده طبیعی ضد پیری عمل می کند. مطالعات نشان داده اند که ویتامین E به کاهش التهاب در بدن و پوست کمک می کند تا پوست سالم و جوان بماند.

آنتی اکسیدانهای موجود در زیره سبز هنگامی که پوست در معرض دود سیگار یا اشعه ماوراء بنفش (نور خورشید) است از پوست در برابر سرطان محافظت میکند. هنمچنین مصرف زیره سبز به درمان علائم اگزما و آکنه نیز کمک میکند. یکی دیگر از مزایای ویتامین E موجود در زیره سبز این است که روند بهبودی پوست را سرعت می بخشد. از آنجا که سرعت بازسازی سلول را افزایش می دهد، می توان از آن برای درمان زخم، آکنه و چین و چروک استفاده کرد.

خواص ضد قارچ و ضد باکتری زیره سبز نیز می تواند از عفونت های پوست جلوگیری کند.

۵- درمان بی خوابی

بسیاری از افراد در بعضی موارد احساس بیخوابی می کنند، اما برخی از بی خوابی ها طولانی مدت هستند که این حالت ممکن است باعث ایجاد مشکل برای سلامتی شود. برخی از علل اولیه بی خوابی ممکن است استرس، بیماری و یا درد باشد.
خوشبختانه مصرف مناسب ویتامین ها، به ویژه ویتامین های B راهی مناسب برای درمان بیخوابی بدون دارو است. زیره سبز حاوی مواد و ویتامینهایی است که به بهبود کیفیت خواب بسیار کمک میکند.

۶- جلوگیری از ابتلا به دیابت

دانه های زیره سبز می تواند با کاهش احتمال ابتلا به هیپوگلیسمی و یا کاهش قند خون به جلوگیری از دیابت کمک کند. هیپوگلیسمی ممکن است منجر به بروز مشکاتی از جمله عرق کردن، شکنندگی، ضعف، صحبت کردن با مشکل، سردرگمی، از دست دادن هوشیاری و تشنج شود. خطر ابتلا به هیپوگلیسمی در افراد مبتلا به دیابت یا افرادی که الکل مصرف میکنند بیش از دیگران است.

مطالعاتی که در سال ۲۰۰۵ منتشر شده نشان می دهد که مواد موجود در دانه های زیره سبز، ممکن است به عنوان یک عامل جدید برای درمان دیابت مفید باشد.

۷- ضد ویروس و ضد باکتری

زیره سبز برای مبارزه با عفونت های ویروسی و بیماری هایی از جمله سرماخوردگی یا آنفولانزا بسیار مفید است. زیره سبز حتی برای مقابله با باکتری هایی که به طور معمول در روده سالمندان و حیوانات وجود دارند و بعضی از گونه های آن باعث درد شدید شکم، اسهال خونی و استفراغ شوند بسیار مفید است.

۸- منبع بالای آهن

آهن نقش مهمی در بدن ایفا می کند و کبد و مغز استخوان قادر به ذخیره آهن هستند. بدون آهن، سلول های اولیه در عضلات (میوگلوبین) نمی توانند اکسیژن را نگه دارند. بدون اکسیژن، این سلول ها قادر نخواهد بود به درستی عمل کنند و منجر به ضعف عضلانی میشود. مغز نیز برای عملکرد مناسب به اکسیژن وابسته است. اگر آهن موجود در بدن کم باشد، مغز اکسیژن مورد نیاز خود را دریافت نخواهد کرد – در نتیجه باعث ضعف حافظه، کاهش بهره وری و بی تفاوتی میشود. به همین علت، غذاهای غنی از آهن مانند زیره سبز می توانند خطر اختلالات شناختی مانند بیماری آلزایمر و زوال عقل را کاهش دهد.

زیره سبز یک افزودنی مغذی برای افراد مبتلا به کم خونی است. کم خونی مربوط به کمبود سلول هموگلوبین است که اکسیژن را در سراسر بدن حمل می کند. هنگامی که بدن قادر به دریافت اکسیژن کافینباشد، احساس ضعف و خستگی می کند. به علت وجود آهن در زیره سبز، این ماده به عنوان یک درمان طبیعی برای کم خونی عمل می کند و از علائمی مانند خستگی، اضطراب، نقص شناختی و مسائل گوارشی جلوگیری می کند.

۹-تقویت استخوان ها

کلسیم برای انتقال عصبی، ترشح هورمون، انقباض ماهیچه و کاهش فشار خون مورد نیاز است. غذاهای غنی از کلسیم، مانند زیره سبز برای نوجوانان و افرادی که در ابتدای دهه ی ۲۰ زندگی خود هستند حیاتی است؛ زیرا زمانی است که بدن به تشکیل کامل توده استخوانی بدن میپردازد. هرچه توده استخوانی بالاتر باشد خطر ابتلا به پوکی استخوان نیز کاهش پیدا میکند.

۱۰- افزایش ادرار و سم زدایی

مواد موجود در زیره سبز مانند کومینالدئید، تیمول و فسفر، مواد سم زدای خوبی هستند. فسفر به دفع ادرار کمک می کند و برای عملکرد کلیه نیز مهم است. کلیه ها چندین نقش قانونی را در بدن ایفا می کنند. علاوه بر حذف سموم از طریق ادرار، آنها مولکول های آلی که مقدارشان بیش از حد باشد را از خون حذف می کنند. به منظور تعادل سطوح اسید اوریک، سدیم، آب و چربی درون بدن، کلیه ها و سایر اندام های گوارشی به الکترولیت ها مانند فسفر، پتاسیم و منیزیم متکی هستند.

۱۱- جلوگیری از سرطان

به دلیل وجود ویتامین C و A، زیره سبز دارای خواص ضد انعقادی است. برای مثال، ویتامین A باعث تقویت سیستم ایمنی بدن و جلوگیری از استرس اکسیداتیو میشود. بر اساس یک مطالعه انجام شده مصرف ویتامین A می تواند به درمان انواع مختلف سرطان کمک کند. مطالعات دیگر در سال ۲۰۰۷ که در مجله آمریکایی تغذیه بالینی منتشر شده است، نشان می دهد که مصرف زیاد ویتامین A و رتینول ممکن است خطر ابتلا به سرطان معده را کاهش دهد.

عرق زیره بهترین لاغر کننده

موثر در  لاغری:

افزایش وزن معمولا به علت رژیم غذایی نامناسب-عادت های غذایی غلط و ورزش نکردن است و ارثی نیز می باشد- به بیان دیگر وقتی انسان چاق می شود که مقدار کـالری جذب شده بیش از مقدار انرژی مورد نیاز باشد.

مقدارمصرف عرق زیره:

مقدارمصرف عرق زیره در بزرگسالان: روزی سه بار نصف استکان عرق زیره درکمی آب حل کنید قبل از غذامصرف کنید.
مقدارمصرف عرق زیره در کودکان: روزی سه بار سه قاشق غذاخوری عرق زیره درکمی آب حل کنید قبل از غذامصرف کنید.

مورد احتیاط مصرف عرق زیره:

زنان باردار و کودکان زیر ۷ سال از عرق زیره با احتیاط مصرف کنند

نسخه کاهش وزن و لاغری:

عـرق شوید: هر ۱۲ ساعت نصف استکان درکمی آب حل کرده میل شود.

سایر توصیه ها برای لاغری:

  • سعی شودازسـاعت۱۰صبـح الی۶عصـر از خوردن انواع غذاهای سرخ کردنی و پرچرب ،تنقلات ، انواع شیرینی، غذاهای نشاسته دارحتی الامکان کم مصرف شود.
  • درساعات ذکرشده بالاسعی شود از میوه جات و سبزیجات تازه فصل بیشتر میل شود.
  • روغن زیتون روزی ۱یا ۲ قاشق غذاخوری همراه غذامیل شود.
  • قبل از وعده غذایی سعی شود از سالادفصل مصرف شود

عوارض و مضرات زیره سیاه:

  • مصرف عرق زیره در بعضی افراد موجب اسهال و در برخی دیگر باعث یبوست می شود.
  •  بیماران کلیوی، کبدی و تنفسی و همچنین مادران باردار قبل از استفاده از عرق زیره، لازم است با پزشک خود مشورت کنند.
  • خود سرانه عرق زیره را به کودکان ندهید.
  •  زیاده روی در مصرف زیره بعلت طبع گرم ایجاد کهیر می کند .
  •  زیاده روی در مصرف زیره باعث افزایش ترشح تیروئید و در نتیجه لاغری و زردی رنگ چهره خواهد شد.

عوارض احتمالی زیره سبز:

زیره سبز ممکن است باعث لخته شدن خون شود، بنابراین افراد مبتلا به اختلالات خونریزی باید از مصرف بی رویه آن اجتناب کنند. زیره سبز ممکن است سطح قند خون برخی افراد را نیز کاهش دهد. اگر دچار دیابت هستید و از زیره سبز استفاده می کنید، به دقت نشانه هایی از قند خون پایین یا هیپوگلیسمی را بررسی کنید و قند خون خود را مرتب چک کنید. اگر جراحی دارید، زیره سبز ممکن است در طول و بعد از عمل قند خون را کاهش دهد. پس بهتر است که حداقل دو هفته قبل از عمل جراحی استفاده از زیره سبز را قطع کنید.

زیره سبز بهتر است یا زیره سیاه؟

زیره در هر دو نوع  سبز و سیاه تقریبا دارای خواص مشابهی بوده و اگرچه ویژگی‌های تغذیه‌ای نسبتا مشابهی دارند اما دارای تفاوت‌هایی هم می باشند.

خلاصه خواص ویژگی های  زیره سیاه و سبز:

۱- خواص زیره سیاه:

طبع‌ زیره‌ سیاه‌ خیلی‌ گرم‌ و خشک‌ است‌. زیره‌ سیاه‌ دارای‌ خواص‌ مدر، بادشکن‌، مقوی‌، زیادکننده‌ شیر، قاعده‌آور، نیرودهنده‌، ضد کرم‌، هضم‌ کننده‌، ضد تشنج‌، قابض‌، معرق‌، مقوی‌ معده‌، قاطع‌ اسپرم‌ است‌.

زیره‌ سیاه‌ در موارد بلع‌ هوا، نفخ‌ شکم‌، برطرف‌ کردن‌ سوءهاضمه‌، تسهیل‌ هضم‌ غذا، دل‌ پیچه‌ کودکان‌، انگل‌ معده‌ و روده‌، دفع‌ بادهای‌ کلیه‌ و مثانه‌، تنگی ‌نفس‌، خفقان‌ سرد، سکسکه‌ نفخی‌، استسقاء به‌کار می‌رود.

زیره‌ یک‌ داروی‌ سنتی‌ برای‌ رفع‌ سوءهاضمه‌ خصوصاً نفخ‌ شکم‌ است‌. خوردن‌ زیره‌ یا روغن‌ آن‌ در رفع‌ سوءهاضمه‌ و دل‌ دردهای‌ کودکان‌ مفید است‌. زیره‌ دارای‌ خاصیت‌ ضدگرفتگی‌ دارد و برای‌ رفع‌ گرفتگی‌های‌ دوران‌ قاعدگی‌مفید است‌.

مقوی‌ بدن‌ و چاق‌ کننده‌ است‌. معده‌ را گرم‌ و تقویت‌ می‌کند و کرم‌ تنیا را دفع‌می‌کند. و اثر قابل‌ ملاحظه‌ای‌ در جلوگیری‌ از ایجاد بادهای‌ اضافی‌ در روده‌ و درمان‌اسهال‌ دارد.

دم‌ کرده‌ یک‌ قاشق‌ مرباخوری‌ میوه‌ له‌ شده‌ زیره‌ سیاه‌ در نیم‌ لیتر آب‌ جوش‌برای‌ تنبلی‌ اعمال‌ گوارشی‌، بی‌اشتهایی‌، باد یا درد روده‌ مصرف‌ می‌شود و دانه‌ زیره‌ را یا می‌جوند و یا از گرد گیاه‌ مخلوطی‌ در آب‌ میل‌ می‌نمایند. مصرف دم کرده زیره سیاه و یا جویدن آن در رفع و کاهش دردهای ناشی از قاعدگی، دردهای روده وبی اشتهایی بسیار مؤثر است.

۲- خواص زیره سبز:

زیره ی سبز جزء اصلی پودرهای کاری و چیلی است و به عنوان طعم دهنده در محصولات غذایی – تجاری متنوعی به کار می رود. روغن این گیاه از طریق تقطیر با بخار آب، برای مزه دار کردن نوشیدنی ها، دسرها و چاشنی ها مصرف می شود و همچنین جزء معطر کرم ها، لوسیون ها و عطریات است.

زیره ی سبز همیشه یک ادویه ی غیرسمی و خوراکی بوده است. در عین حال ممکن است بعضی افراد به آن حساسیت داشته باشند.

سقط کننده، ضد درد، بی حس کننده، ضد کرم، ضد چسبندگی پلاکت ها، ضد باکتری، ضد سم، ضد صفرا، ضد باروری، ضد التهاب، ضد اکسیدان، ضد عفونی کننده، ضد اسپاسم، ضد تومور، تقویت کننده ی قوای جنسی، قابض، ضد نفخ، ضد احتقان، معرق، هضم کننده ی غذا، ادرار آور، شیرافزا، دارای خاصیت استروژنی، قارچ کش، لاروکش، فتودرماتیتیک، محرک، تقویت کننده ی معده، تقویت کننده ی رحم و التیام دهنده ی زخم.

جنس، گونه، نوع اسانس و ترکیبات گیاه زیره ی سبز با زیره ی سیاه کاملاً متفاوت است و اثرات دارویی آن ها نیز در بعضی موارد تفاوت دارد؛ به همین دلیل میزان مصرف آن ها نیز متفاوت خواهد بود. مقدار مصرف زیره ی سیاه، که در بسیاری از غذاها مصرف می شود، می تواند ده برابر زیره ی سبز باشد.

بوی متفاوت این دو نوع زیره( سبز و سیاه ) نیز به دلیل متفاوت بودن ترکیبات اصلی اسانس آن ها است.

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید
ایمیل
تلگرام
اینستاگرام
فیسبوک
گوگل پلاس
تویتر
آپارات

درباره ی مدیر سایت

همچنین ببینید

فواید و خواص شگفت انگیز هل برای سلامتی

چکیده: هل ، بومی کشور هند و سریلانکاست و درختچه‌ای است از گونه زنجبیل که …

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Share This