خانه / آموزش / تشخیص اصالت روغن زیتون اصل ، شیوه نگهداری و خواص آن

تشخیص اصالت روغن زیتون اصل ، شیوه نگهداری و خواص آن

چکیده:
نوع مرغوب روغن زیتون, مایعی شفاف و زرد کرمی رنگ متمایل به سبز یا زرد طلایی است. روغن زیتون طبیعی و اصل بوی تند می‌دهد و هر وقت که زیتون را می‌چشید اگر در دهان مزه فلز یا بوی حلبی احساس کردید نشانه نامرغوبی و فاسد شدن آن است.

در عصر تکنولوژی یافتن اصل یک چیز کار به نسبت مشکلی است. امروزه پیدا کردن عسل خالص و خوب, روغن حیوانی اصل و همچنین روغن زیتون طبیعی کار راحتی نیست؛ علاوه بر این تا حدودی نگهداری از این مواد کار مشکلی است, زیرا حرارت و نور خواصشان را از بین می‌برد و در تماس با اکسیژن هوا به سرعت فاسد می‌شوند و خاصیت درمانی خود را از دست می‌دهند.افزودن روغن‌هایی مانند روغن‌های گیاهی ذرت، کانولا، آفتابگردان، سویا به روغن زیتون بکر، اغلب به عنوان تقلب در روغن زیتون محسوب می‌شود.

  تائید اصالت روغن زیتون و به خصوص روغن زیتون بکر از اهمیت به سزایی برخوردار است. روغن زیتون به دلیل قیمت و ارزش بالای تغذیه‌ای، با روغن‌های معمولی و کم ارزش مخلوط و به بازار عرضه می‌‌شود. با این حال تشخیص روغن اضافه شده به روغن زیتون معمولاً به آسانی انجام نمی‌‌شود چرا که گاهی روغن اضافی را طوری انتخاب می‌‌‌کنند که هیچ تغییری در شاخص‌ها (عدد یدی، عدد صابونی، تغییر ضریب شکست نور) به وجود نیاید.

افزودن روغن‌هایی مانند روغن‌های گیاهی ذرت، کانولا، آفتابگردان، سویا به روغن زیتون بکر، اغلب به عنوان تقلب در روغن زیتون محسوب می‌شود. برای انتخاب روغن زیتون مرغوب، بهتر است اول آن را ببویید و مرحله بعدی، چشیدن روغن است.روغن زیتون خوب باید بوی زیتون یا سبزی یا سیب بدهد که مربوط به نوع زیتون یا زمان برداشت آن است. اگر بوی فلزی احساس کردید، بدانید که روغن، نامرغوب یا فاسد است. مصرف روغن زیتون موجب کاهش سکته‌های قلبی و مغزی می‌شود.

روغن زیتون علاوه بر معیارهای کیفی، با توجه به نکته‌های دیگری می‌توان به میزان خلوص روغن زیتون پی برد. از این طریق علاوه بر آن که نوع روغن زیتون مشخص می‌شود، می‌توان فهمید کیفیت روغن زیتون خوب است یا نه. مخلوط کردن روغن زیتون با سایر روغن‌های گیاهی یکی از نمونه‌های تقلب رایج است که فقط با آزمون‌های مشخص و به وسیله متخصصان آزمایشگاه می‌توان به آن پی برد.

طرز استفاده از روغن زیتون

از آنجایی که حرارت زیاد باعث تبخیر ‌الکل‌ها و‌استرهای موجود در روغن زیتون بکر که مولد طعم و بوی آن است می‌شود، بهتر‌است آن را در ‌سالاد‌ها و غذا‌های سرد ریخت و برای پخت با حرارت کم و متوسط به کار ببرید. چنانچه قصد دارید از روغن زیتون در پخت‌وپزهای روزانه استفاده کنید، بهتر است از نوع تصفیه شده‌ آن استفاده کنید زیرا نقطه‌ دود روغن ‌‌زیتون تصفیه شده، ۲۱۰ درجه سانتی‌گراد است که بالاتر از بسیاری از روغن‌های متعارف بوده و به راحتی دود نکرده و نمی‌سوزد.

روغن زیتون، روغنی است که در صورت درست استفاده کردن، به کاهش وزن کمک شایانی می‌کند. جایگزین کردن روغن زیتون به جای روغن‌های اشباع شده در غذای روزانه بدون تغییر در فعالیت بدنی و رژیم غذایی می‌تواند تاثیر قابل ملاحظه‌ای در کاهش وزن و توده چربی بدن داشته باشد. زیرا اسید‌های چرب غیر اشباع با یک پیوند دوگانه که در روغن زیتون به وفور یافت می‌شود می‌تواند باعث افزایش شکست چربی در سلول‌های چربی شود. به عبارت دیگر، افزودن روغن زیتون به یک رژیم کاهش وزن درست و اصولی می‌تواند بازده کار فرد را افزایش دهد. روغن زیتون حدود ۵۰ کالری انرژی در هر قاشق چایخوری دارد. با وجود اینکه مصرف روغن زیتون دارای اثرات بسیار مفید در کاهش وزن بدن و بر سلامت قلب و بدن انسان است اما زیاده‌روی در مصرف آن هم می‌تواند مضر باشد.

روغن زیتون را در چه شرایطی نگهداری کنیم تا سالم بماند

دمای مناسب برای نگهداری روغن زیتون ۲۰ تا ۲۵ درجه سانتی‌گراد بالای صفر است، بنابراین نیازی نیست روغن زیتون در یخچال بماند. زیرا اگر خیلی سرد شود و دما به زیر ۱۰ درجه سانتی‌گراد برسد، اسیدهای چرب تک غیر اشباع موجود در روغن به شکل کریستال نمایان می شوند. اگر این روغن در معرض اکسیژن هوا قرار بگیرد (بر اثر باز و بسته شدن زیاد در بطری)، رادیکال‌های آزاد در آن ایجاد می‌شود و نور نیز باعث اکسیداسیون خودبه‌خودی در آن می‌شود که روند فسادش را تسریع می‌کند.

البته باید در نگهداری روغن زیتون بسیار دقت کرد چرا که روغنی بسیار حساس است؛ برای حفظ و نگهداری آن باید در ظروف شیشه ای قرار داد همچنین از حرارت و نور باید محافظت شود. همچنین جای خشک, خنک و تاریک بهترین مکان برای نگهداری روغن زیتون است.

ویژگی‌های روغن زیتون اصل و نحوه نگداری آن

برای تشخیص روغن زیتون اصل روش‌های قابل اعتماد وجود دارد که عبارتند:

  • روش اول مربوط به رنگ روغن زیتون است. رنگ روغن زیتون باید زرد مایل به سبز باشد. از طرفی بوی روغن زیتون باید بویی شبیه به بوی میوه زیتون یا برگ زیتون باشد.
  •  روش دوم برای تشخیص روغن زیتون استفاده از قوه چشایی است. اگر یک قاشق روغن زیتون را در دهان خود بریزید و در دهان بچرخانید و با استشمام هوا آن را فرو دهید، باید بعد از چند لحظه در گلوی خود تلخی و تندی شدیدی احساس کنید به نحوی که گلوی شما بسوزد. در بعضی موارد افراد به دلیل تندی بیش از حد روغن، به سرفه می‌افتند. درست پس از یک دقیقه مزه تلخی و تندی از بین می‌رود و خوشمزه می‌شود. ضمن اینکه فرد با خوردن این روغن در دهان خود احساس چربی نمی‌کند.
  •  روش سوم آن است که با خوردن روغن زیتون اصل در ابتدای زبان احساس شیرینی و در انتهای آن احساس تلخی و سوزش خواهیم داشت.

  • نوع مرغوب روغن زیتون, مایعی شفاف و زرد کرمی رنگ متمایل به سبز یا زرد طلایی است.
  •  روغن زیتون خوب در حرارت ۱۵ درجه کاملا شفاف و در صفر درجه منجمد شده دانه دانه می‌شود و در ۲۰ درجه زیر صفر کاملاً سفت و منجمد می‌شود.
  •  روغن زیتون در برابر عواملی مانند آب, نور, هوا حساس است و این عوامل موجب فساد آن می‌شود و به همین دلیل باید به دور از نور مستقیم خورشید قرار گیرد.
  •  زیتون سیاه از زیتون سبز ارزش غذایی بیشتری دارد که در کشور ترکیه به وفور یافت می‌شود.
  •  روغن زیتون طبیعی و اصل بوی تند می‌دهد و هر وقت که زیتون را می‌چشید اگر در دهان مزه فلز یا بوی حلبی احساس کردید نشانه نامرغوبی و فاسد شدن آن است.

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید
ایمیل
واتساپ
آپارات
اینستاگرام
فیسبوک
SOCIALICON

درباره ی مدیر سایت

همچنین ببینید

توانایی شگفت انگیز مغز و ذهن خود را بشناسید

چکیده: از خصوصیات اصلی انسان، توانایی فوقالعاده‌ی او در فکرکردن است؛ به‌خصوص توانایی او در …

۳ نظرات

  1. عالی بود دستتون درد نکنه

  1. بازتاب ها: سمیه

  2. بازتاب ها: حسنی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Share This