چکیده: |
زنان شیرده و لاغر ضرورت دارد که از رژیم غذایی خاصی پیروی کرده و نسبت به تنظیم روابط عاطفی خود با اطرافیان اقدام کنند. این افراد ضرورت دارد کماکان تا زمانی که کودک تمایل به شیر مادر دارد شیردهی را ادامه داده و اما به میزان کافی هم انرژی مصرف کنید تا شیردهی سبب لاغری شان نشود. |
در دوران بارداری، جنین بسیاری از ذخائر بدن مادر را مصرف می کند و اگر مادر در دوران شیردهی تغذیه نامناسبی داشته باشد، به مرور خصوصاً با زایمانهای مکرر قوایش تحلیل می رود ، استخوانهایش پوک می شود ، ریزش مو پیدا می کند و گاهی ازترس اینکه این عوارض پیش آید آنقدر پرخوری می کند که وزنش بالا رفته و بازگشت به وزن پیش از بارداری بسیار مشکل خواهد شد. پس بسیار اهمیت دارد مادر دقیقاً بداند چه میزان انرژی و مواد مغذی نیاز دارد.
انرژی :
مادر برای تهیه شیر ۵۰۰ کالری انرژی اضافه بر نیاز بدنش لازم دارد. به عبارتی اگر پیش از بار داری ۲۰۰۰ کالری انرژی در روز نیاز او را تامین می کرده، در شیردهی ۲۵۰۰ کالری انرژی لازم دارد. براساس میزان انرژی لازم در دوران شیردهی ، غذاهای تامین کننده آن داده می شوند.
برای افزایش وزن، باید روزانه ۲۵۰ تا ۵۰۰ کالری بیشتر از کالری که میسوزانید مصرف کنید. استفاده از حداکثر این محدودهی کالری، برای افزایش سریع وزن باعث افزایش وزن نیم کیلوگرم در هفته میشود.
پروتئین :
در دوران شیردهی نیاز مادر به پروتئین فقط ۱۵گرم اضافه می شود. ازاین رو کل پروتئین مورد نیاز حدود ۶۵ تا۷۰ گرم در روز است . این میزان پروتئین با مصرف ۳ لیوان شیر در روز، ۱عدد تخم مرغ و ۱۸۰ تا ۳۰۰ گرم گوشت و حبوبات تامین می شود.
حتما بخوانید:
ذائقه غذایی مناسب می بایست از کودکی ایجاد گردد
برنامهی غذایی افزایش وزن نیز ویژگیهای تغذیهی متعادل را داراست، یعنی باید از ۲۵ تا ۳۰ درصد چربی، ۱۰ تا ۱۵ درصد پروتئین و ۵۵ تا ۶۰ درصد کربوهیدرات تشکیل شده باشد.
املاح :
بهترین املاح کلسیم و آهن هستند که اگر مادر مشکل کم خونی داشته باشد و یا در معرض کم خونی باشد مصرف قرص فرو سولفات ضروری است (فقط با نظر پزشک). برای تامین کلسیم مادر باید در روز ۳ تا ۴ لیوان شیرکم چربی و سبزیجات برگ سبز مثل اسفناج ، نعناع ،جعفری ، کرفس و کلم و نیز مغز بادام و بادام زمینی مصرف کند.پس خیلی خوب است که مادر شیرده هفته ای یک بار خورش کرفس بخورد و هرروز چند عدد بادام و بادام زمینی میل کند. گردو نیز برای این مادران مفید است.
برای افزایش وزن، باید روزانه ۲۵۰ تا ۵۰۰ کالری بیشتر از کالری که میسوزانید مصرف کنید. استفاده از حداکثر این محدودهی کالری، برای افزایش سریع وزن باعث افزایش وزن نیم کیلوگرم در هفته میشود.
ویتامین ها :
برای تامین ویتامین های لازم ، مادر حتماً به ۵ تا ۶ لیوان سبزیجات تازه بصورت سالاد، سبزی خوردن و یا پخته شده در غذا نیاز دارد و بایستی هر روز ۴ تا ۵ عدد میوه مصرف کند.
چربی ها :
در شیرمادر یک سری چربی های غیر اشباع موجود است که در غدد پستان ساخته نمی شوند و باید از طریق غذا تامین شوند. پس بهتر است مادر هفته ای یک بار ماهی مصرف کند و از روغن زیتون در سالادش استفاده کند.
کالری اضافیتان را از نشاستههای مقاوم مانند غلات سبوسدار و سیب زمینی شیرین، و از پروتئینهای بدون چربی مانند سینهی مرغ، ماهی، حبوبات و گوشت گاو کم چرب، تامین کنید. به استفاده از منابع چربی غیر اشباع مانند آجیل، روغنهای گیاهی، دانهها و ماهیهای چرب نیز اهمیت دهید.
آب :
مادر در روز به ۶ تا ۸ لیوان آب یا آب میوه نیازدارد.
راه های چاق شدن :
در رژیم غذایی برای چاق شدن از غذاهای کم حجم و پُر کالری مانند کره، عسل، خرما و مغز دانه ها استفاده کنید.
برخی لاغرها برای چاق شدن سراغ مواد غذایی پُرخطر می روند مثلا میزان روغن غذای شان را زیاد می کنند یا شکر و شیرینی را در رژیم غذایی شان افزایش می دهند؛ در حالی که این چنین روشی به شدت غلط است این نوع روش ها به سلامت لاغرها آسیب می رساند و حتی احتمال دارد باعث بیماری های قلبی و عروقی شود.
حتما بخوانید:
داروهای گیاهی افزایش قد کودکان
محیطی که لاغرها در آن غذا می خورند باید دلچسب و مطلوب باشد. فرد لاغری که می خواهد با غذاخوردن چاق شود، باید غذایش را در محیطی به دور از استرس بخورد. اگر لاغر هستید سفره تان را رنگین کنید حتی اگر شده با شاخه گلی. غذای تان باید خوش طعم و خوشبو باشد و به هیچ وجه با اصرار دیگران، زیادتر از حد توان تان غذا نخورید چون در این صورت از غذا دلزده می شوید و در دفعات بعدی حوصله خوردن نخواهید داشت.
زیاد کردن وعده های غذایی یکی از راه های چاق شدن است، حتی اگر در هر وعده میزان غذای مصرفی تان کم باشد.
خوردن آب با فاصله کمی از آغاز یا پایان وعده های غذایی، برای لاغرها ضرر دارد، چون شیره های گوارشی را رقیق می کند و غذا به درستی هضم نمی شود.
شما هم شنیده اید برخی لاغرها می گویند اگر ورزش کنند آب می شوند و به همین دلیل در طول رژیم غذایی شان برای چاق شدن، از جای شان تکان نمی خورند، می دانید نتیجه اش چه می شود؟ چاقی شکمی.
ورزش نکردن در لاغرها باعث چاقی موضعی می شود و برای جلوگیری از چنین اتفاقی، آن ها باید ورزش و پیاده روی را در برنامه های روزانه خود بگنجانند.بی تحرکی، عضلات لاغرها را ضعیف می کند در حالی که ورزش، عضلات آن ها را قوی و بزرگ می کند و حتی بر اشتهای شان اثر می گذارد. پیاده روی نباید با فاصله ای نزدیک از آغاز غذا خوردن انجام شود چون احتمال دارد، اشتها را کور کند و به همین دلیل باید میان ورزش و غذا خوردن فاصله بیندازید.
در موقع صرف غذا فقط روی غذا خوردن خود تمرکز کنید و از توجه کردن به تلویزیون و روزنامه خوداری کنید.
از مصرف غذاهایی که جلوی اشتهای شما را می گیرند تا حد امکان پرهیز کنید. مثل شیرینیجات و شکلات
سعی کنید وعده های غذایی خود را در اوقات معینی مصرف کنید؛ یعنی برنامه غذایی مشخص و سر ساعت داشته باشید.
به غذا به عنوان بخشی از درمان بیماری خود نگاه کنید؛ یعنی نگوئید میل ندارم. فکر کنید دارو مصرف می کنید.
حتماً صبحانه بخورید. صبحانه شما می تواند شامل کره و خامه باشد.
غذاهای خوشمزه و شیرین را با فاصله زمانی کم و هر بار به مقدار کم مصرف کنید.
غذاهای پر کالری مصرف کنید که به راحتی خورده می شوند؛ مثل انواع دسر، ماست و شیر پرچرب، شیرموز و مغزها
- غذا را سرد یا با دمای معمولی بخورید تا طعم و بوی آن را کاهش دهد.
- کاری کنید اوقات صرف غذا دلپذیر و خوشایند باشد.
- در منزل همراه با اعضای خانواده و در خارج از منزل با دوستان خود غذا بخورید.
- بعد از تمام شدن غذا، آب و سایر نوشیدنی ها را بنوشید، زیرا نوشیدن مایعات در موقع صرف غذا باعث می شود خیلی زود احساس سیری کنید.
- قبل از صرف غذا، مدتی یک ورزش سبک را انجام دهید.
- خودتان را مجبور به خوردن نکنید.
- به غذاهای خود مقداری روغن زیتون اضافه کنید.
- میان وعده های شما می تواند مغزها و لبنیات پر چرب باشد.
- استفاده از قندهای طبیعی مثل خرما و توت. سبزی خوردن و انواع سالادها. استفاده از کربوهیدرات های پیچیده و نان های سبوس دار، مصرف انواع گوشت و لبنیات توصیه میشود.
رژیم غذایی برای چاق شدن
شما برای چاق شدن باید یک رژیم غذایی پر کالری استفاده کنید. درست است که غذاهای روغنی و شیرین، کالری زیادتری دارند ، اما اگر هم وزن کمی داشته باشید سبب افزایش سلامتیتان نمیشوند.
حتما بخوانید:
شناخت عوامل و معالجه شب ادراری در کودکان
به محض این که رژیم غذاییتان را با یک برنامهی ورزشی برای افزایش عضله همراه کردید، غذاهای مناسبی را برای برنامهی غذایی افزایش وزنتان انتخاب کنید تا بجای ساخت چربی، عضلهی سالم برایتان ساخته شود.
ویژگیها
برای افزایش وزن، باید روزانه ۲۵۰ تا ۵۰۰ کالری بیشتر از کالری که میسوزانید مصرف کنید. استفاده از حداکثر این محدودهی کالری، برای افزایش سریع وزن باعث افزایش وزن نیم کیلوگرم در هفته میشود.
در یک برنامهی غذایی افزایش سریع وزن، شما باید به دفعات زیاد یعنی هر ۲ تا ۴ ساعت یکبار، غذا بخورید تا منبع ثابتی از مواد مغذی و کالری در سیستم بدنتان وجود داشته باشد.
تغذیهی متعادل
جوآن لارسون، متخصص تغذیه در برنامهی «از متخصصین تغذیه بپرسید»، تذکر میدهد که برنامهی غذایی افزایش وزن نیز ویژگیهای تغذیهی متعادل را داراست، یعنی باید از ۲۵ تا ۳۰ درصد چربی، ۱۰ تا ۱۵ درصد پروتئین و ۵۵ تا ۶۰ درصد کربوهیدرات تشکیل شده باشد.
کالری اضافیتان را از نشاستههای سالم مانند غلات سبوسدار و سیب زمینی شیرین، و از پروتئینهای بدون چربی مانند سینهی مرغ، ماهی، حبوبات و گوشت گاو کم چرب، تامین کنید. به استفاده از منابع چربی غیر اشباع مانند آجیل، روغنهای گیاهی، دانهها و ماهیهای چرب نیز اهمیت دهید.
سهم غذا
در یک برنامهی غذایی افزایش سریع وزن، باید از غذاهای سالمی که در حال حاضر هم مصرف میکنید، سهم بیشتری بخورید. ۵۰ تا ۸۰ گرم پروتئین بیشتر، به شامتان اضافه کنید تا کالری مصرفیتان ۱۰۰ تا ۲۰۰ واحد افزایش یابد.
یک بشقاب اضافی ماکارونی برای ناهار حدود ۱۵۰ کالری خواهد افزود. سعی کنید در صبحانه یک تخم مرغ اضافه و سه تکه نان تست بخورید تا ۱۵۰ تا ۲۰۰ کالری به میزان مصرفتان اضافه شود. میان وعدههای دلچسبی هم مانند نان تست با کرههای آجیلی (مثل کرهی بادام زمینی یا کرهی فندق)، ساندویچ، اسموتیهای میوهای و پودر پروتئین را انتخاب کنید.
ملاحظات
شاید تمام کسانی که میخواهند وزنشان را زیاد کنند، نتوانند خوردن غذای بیشتر را تحمل کنند. اگر اشتهای شما کم است، از برنامهای استفاده کنید که تراکم کالری بالایی داشته باشد.
حتما بخوانید:
پسر میخواهید یا دختر، نقش تغذیه در تعیین جنسیت جنین
صبحانه بجای کورن فلکس با شیر، می تواند نصف فنجان گرانولا با تکههای گردو و شیر کم چرب باشد. برای ناهار بجای سالاد و سوپهای آبکی و سبک، مقدار زیادی کالباس سرد، نان کامل با یک برش آووکادو و یک فنجان فلفل قرمز را انتخاب کنید. در شام برنج قهوهای با روغن زیتون، تکههای بادام و کشمش به همراه مرغ سرخ شده و یک سالاد کوچک بخورید.
وجود سبزیجات در هر برنامهی غذایی ضروری است، اما آنها را در پایان غذا بخورید تا شما را زیاد سیر نکند. بعنوان میان وعده هم، میوههای خشک، آجیل، ساندویچ کرهی بادام زمینی یا مخلوطی از آنها را بخورید.
نوشیدنیها
کالری مایعات در برنامهی غذایی افزایش سریع وزن، بسیار مفید است. از شیر کم چرب یا انواع آبمیوه، چند بار در روز استفاده کنید. با مواد غذایی سالم پر کالری مانند کرهی بادام زمینی، پنیر و ماست محلی، اسموتی تهیه کنید. از مایعات سرشار از قند، مانند نوشابه اجتناب کنید، زیرا هیچگونه مواد مغذی برای افزایش وزن سالم ندارند. از نوشیدن آب، همراه با غذا نیز بپرهیزید، چرا که باعث کاهش اشتهای شما خواهد شد.
مهم:
بهترین راهکار برای افزایش وزن، عضله سازی و تقویت عضلات به کمک کار با وزنه، بدنسازی و ورزش های قدرتی است. البته برای جلوگیری از ایجاد بافت چربی و ثبات وزن ورزش های هوازی هم در کنار ورزش های قدرتی توصیه می شود. ورزش های هوازی مانند دویدن، شنا، دوچرخه سواری، قایقرانی و پیادهروی. در مورد نوع و مدت زمان ورزش با یک کارشناس تربیت بدنی یا مربی ورزشی هم مشورت کنید.