چکیده: |
خرما میوه درخت نخل است که در بسیاری از مناطق گرمسیری جهان رشد می کند. خرما در سالهای اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است. |
تقریباً تمام خرمای فروخته شده در کشورهای غربی خشک می شوند. می توانید بگویید که آیا خرما براساس ظاهر آنها خشک می شود یا خیر. پوست چروکیده نشان می دهد که آنها خشک شده اند ، در حالی که پوست صاف نشانگر طراوت است.
بسته به نوع آن ، خرمای تازه از نظر اندازه و رنگ از قرمز روشن تا زرد روشن بسیار متنوع است. خرما مدژول یا مدجول Medjool که در عربستان و لیبی کشت میشود و دگلت نور Deglet Noor که محصول کشور عراق است ، از مرغوب ترین انواع خرما هستند.
خرما علاوه بر داشتن طعم بسیار شیرین ، سرشار از بسیاری از مواد مغذی مهم بوده و از مزایا و کاربردهای متنوعی برخوردار است.
در این مقاله ۸ مزایت خوردن خرما برای سلامتی و نحوه ترکیب آنها در رژیم غذایی مورد بحث قرار خواهد گرفت.
خرما دارای مشخصات غذایی عالی است. از آنجا که آنها خشک می شوند ، میزان کالری آنها بیشتر از میوه های تازه است. مقدار کالری خرما مانند سایر میوه های خشک شده مانند کشمش و انجیر است.
بیشتر کالری موجود در خرما از کربوهیدرات ها تامین می شود. بقیه از مقدار بسیار کمی پروتئین هستند. با وجود کالری آنها ، خرما علاوه بر مقدار قابل توجهی فیبر ، حاوی برخی ویتامین ها و مواد معدنی مهم نیز هست.
یک وعده ۳.۵ اونسی (۱۰۰ گرم) مواد مغذی زیر را ارائه می دهد:
- کالری: ۲۷۷
- کربوهیدرات: ۷۵ گرم
- فیبر: ۷ گرم
- پروتئین: ۲ گرم
- پتاسیم: ۲۰٪ از RDI
- منیزیم : ۱۴٪ از RDI
- مس: ۱۸٪ از RDI
- منگنز: ۱۵٪ از RDI
- آهن: ۵٪ از RDI
- ویتامین ب۶ : ۱۲٪ از RDI
خرما همچنین از نظر آنتی اکسیدان بسیار غنی است ، که ممکن است به بسیاری از مزایای سلامتی آنها کمک کند.
خلاصه: خرما علاوه بر فیبر و آنتی اکسیدان ها حاوی چندین ویتامین و مواد معدنی است. با این حال ، از آنجا که میوه ای خشک هستند ، از نظر کالری بالایی دارند.
۲- دارای فیبر بالا
دریافت مقدار کافی فیبر برای سلامتی کلی شما مهم است. تقریباً ۷ گرم فیبر در یک وعده ۳.۵ میلی لیتری ، از جمله خرما در رژیم غذایی شما یک راه عالی برای افزایش مصرف فیبر شما است.
فیبر با جلوگیری از یبوست می تواند از سلامتی دستگاه گوارش شما باشد. با کمک به تشکیل مدفوع ، حرکات منظم روده را تقویت می کند.
در یک مطالعه ، ۲۱ نفر که به مدت ۲۱ روز ۷ خرما در روز مصرف کرده اند ، بهبود در دفعات مدفوع را تجربه کرده و نسبت به زمان عدم خوردن خرما ، افزایش قابل توجهی در حرکات روده مشاهده کردند.
حتما بخوانید:
خواص بی نظیر انار برای سلامتی
علاوه بر این ، فیبر موجود در خرما ممکن است برای کنترل قند خون مفید باشد. فیبر باعث کاهش هضم می شود و ممکن است باعث جلوگیری از افزایش زیاد قند خون بعد از خوردن غذا شود.
به همین دلیل ، خرما دارای شاخص قند خون پایین (GI) می باشد که میزان قند خون شما را بعد از خوردن یک غذای خاص افزایش می دهد.
خلاصه: خرما از نظر فیبر زیاد است که ممکن است برای جلوگیری از یبوست و کنترل قند خون مفید باشد.
۳- خرما دارای آنتی اکسیدان های ضد بیماری قدرتمند است
خرما آنتی اکسیدان های مختلفی را ارائه می دهد که دارای چندین مزیت برای سلامتی هستند از جمله کاهش خطر ابتلا به چندین بیماری.
آنتی اکسیدان ها سلول های شما را از رادیکال های آزاد محافظت می کنند ، یعنی مولکول های ناپایداری هستند که ممکن است باعث ایجاد واکنش های مضر در بدن شوند و منجر به بیماری شوند. در مقایسه با انواع مشابه میوه مانند انجیر و آلو خشک ، به نظر می رسد که خرما دارای بیشترین آنتی اکسیدان است.
در اینجا مروری بر سه قدرتمند آنتی اکسیدان موجود در خرما آورده شده است:
- فلاونوئیدها: فلاونوئیدها آنتی اکسیدانهای قدرتمندی هستند که ممکن است به کاهش التهاب کمک کنند و در مورد پتانسیل آنها برای کاهش خطر دیابت ، بیماری آلزایمر و انواع خاصی از سرطان مورد مطالعه قرار گرفته است.
- کاروتنوئیدها: به اثبات رسیده که کاروتنوئیدها باعث تقویت سلامت قلب می شوند و همچنین ممکن است خطر ابتلا به اختلالات مربوط به چشم مانند تخریب ماکولا را کاهش دهند.
- اسید فنلیک: به دلیل داشتن خاصیت ضد التهابی ، اسید فنولیک ممکن است به کاهش خطر سرطان و بیماری های قلبی کمک کند.
خلاصه: خرما حاوی چندین نوع آنتی اکسیدان است که ممکن است به جلوگیری از بروز برخی بیماری های مزمن مانند بیماری های قلبی ، سرطان ، آلزایمر و دیابت کمک کند.
۴- سلامت مغز را ارتقا بخشد
خوردن خرما ممکن است به بهبود عملکرد مغز کمک کند . مطالعات آزمایشگاهی نشان داده است که خرما برای کاهش نشانگرهای التهابی مانند اینترلوکین ۶ (IL-6) در مغز مفید است. سطح بالای IL-6 با خطر بیشتری از بیماریهای عصبی مانند آلزایمر همراه است.
علاوه بر این ، مطالعات حیوانی نشان داده است که خرما برای کاهش فعالیت پروتئین های بتا آمیلوئید مفید است ، که می توانند پلاک هایی در مغز ایجاد کنند. هنگامی که پلاک ها در مغز جمع می شوند ، ممکن است ارتباط بین سلولهای مغزی را مختل کنند ، که در نهایت می تواند منجر به مرگ سلولهای مغزی و بیماری آلزایمر شود.
حتما بخوانید:
خرمالو پر انرژی و دارای خواص مفید برای سلامت قلب
یک مطالعه حیوانی نشان داد که موشهایی که با خرما تغذیه می شوند ، از نظر حافظه و یادگیری به طور قابل توجهی بهتر هستند ، و همچنین رفتارهای مربوط به اضطراب کمتر ، در مقایسه با موشهایی که خرما نمی خورند ، دارند.
خواص بالقوه تقویت کننده مغز خرما به محتوای آنتی اکسیدان های شناخته شده برای کاهش التهاب ، از جمله فلاونوئیدها مربوط می شود. با این حال ، برای تأیید نقش خرما در سلامت مغز ، مطالعات انسانی لازم است.
خلاصه: خرما ممکن است برای کاهش التهاب و جلوگیری از ایجاد پلاک در مغز مفید باشد ، که برای جلوگیری از بیماری آلزایمر مهم است.
۵- خرما زایمان طبیعی را تسهیل میکند
خرما برای پتانسیل آنها در ترویج و سهولت زایمان زودرس در زنان باردار مورد مطالعه قرار گرفته است.
خوردن این میوه ها در طی چند هفته آخر بارداری ممکن است باعث گشاد شدن دهانه رحم و کاهش نیاز به زایمان ناشی از شود. آنها همچنین ممکن است برای کاهش زمان کار مفید باشند.
در یک مطالعه ، ۶۹ زن که ۴ هفته قبل از موعد مقرر ۶ روز خرما مصرف کرده بودند ، ۲۰٪ بیشتر احتمال دارد که به طور طبیعی به زایمان بروند و نسبت به افرادی که آنها را نمی خورند ، در مدت زمان قابل توجهی کمتر در زایمان باشند.
یک مطالعه دیگر از ۱۵۴ زن باردار نشان داد که افرادی که خرما می خورند در مقایسه با کسانی که نکردند خیلی کمتر از آنها القا می شود.
مطالعه سوم نتایج مشابهی را در ۹۱ زن باردار که از شروع ۳۷ هفته بارداری روزانه ۷۰-۷۶ گرم خرما مصرف می کردند ، یافت. آنها به طور متوسط ۴ ساعت کمتر از کسانی که خرما نمی خورند در کار فعال بودند.
اگرچه به نظر می رسد که خوردن خرما به تقویت کار و کاهش مدت زمان کار کمک می کند ، اما تحقیقات بیشتری برای تأثیر این تأثیرات لازم است.
نقش این تاریخ در بارداری ممکن است به دلیل ترکیباتی باشد که به گیرنده های اکسی توسین متصل شده و به نظر می رسد که اثرات اکسی توسین در بدن را تقلید می کنند. اکسی توسین هورمونی است که باعث انقباض زایمان در هنگام زایمان می شود.
علاوه بر این ، خرما حاوی تانن ها است ، که ترکیباتی هستند که نشان داده شده است به منظور تسهیل انقباضات. آنها همچنین منبع خوبی از قند و کالری طبیعی هستند که برای حفظ سطح انرژی در حین زایمان ضروری هستند.
خلاصه: خرما ممکن است در طی چند هفته آخر بارداری باعث زایمان طبیعی شود.
۶- خرما یک شیرین کننده طبیعی عالی است
خرما منبع فروکتوز است که نوعی قند طبیعی است که در میوه وجود دارد. به همین دلیل ، خرما بسیار شیرین است و همچنین طعم ظریف کارامل مانند دارد. آنها به دلیل داشتن مواد مغذی ، فیبر و آنتی اکسیدان هایی که در اختیارشان قرار می دهند ، جایگزین خوبی برای قند سفید در دستور العمل ها هستند.
بهترین روش برای جایگزینی خرما برای شکر سفید ، درست کردن خمیر خرما است ، همانطور که در این دستور العمل است. با مخلوط کردن خرما با آب در مخلوط کن ساخته می شود. یک قانون کوچک جایگزین کردن شکر با خمیر خرما با نسبت ۱: ۱ است.
به عنوان مثال ، اگر دستور العمل خواستار ۱ فنجان شکر است ، آن را با ۱ فنجان خمیر خرما جایگزین می کنید.
حتما بخوانید:
۱۰ حقیقت در مورد خواص تغذیهای موز
توجه به این نکته مهم است که اگرچه خرما از نظر فیبر و مواد مغذی بسیار زیاد است ، اما هنوز هم کالری نسبتاً بالایی دارند و در حد اعتدال مصرف می شوند.
خلاصه: خرما به دلیل طعم شیرین ، مواد مغذی ، فیبر و آنتی اکسیدان ها جایگزین سالم قند سفید در دستور العمل ها هستند.
ادعا شده است که خرما دارای چند مزایای سلامتی دیگر است که هنوز مورد مطالعه گسترده قرار نگرفته است.
- سلامت استخوان: خرما شامل چندین ماده معدنی از جمله فسفر ، پتاسیم ، کلسیم و منیزیم است. همه اینها به دلیل پتانسیل آنها برای جلوگیری از شرایط مربوط به استخوان مانند پوکی استخوان مورد مطالعه قرار گرفته است.
- کنترل قند خون: خرما به دلیل دارا بودن شاخص قند خون پایین ، فیبر و آنتی اکسیدان ها در تنظیم قند خون به شما کمک می کند . بنابراین ، خوردن آنها ممکن است به نفع مدیریت دیابت باشد.
اگرچه این مزایای بالقوه سلامتی امیدوارکننده است ، اما قبل از نتیجه گیری باید مطالعات بیشتری در مورد انسان انجام شود.
خلاصه: ادعا شده است که خرما برای تقویت سلامت استخوان و کمک به کنترل قند خون است ، اما این تأثیرات به اندازه کافی مطالعه نشده است.
۸- آسان به رژیم غذایی اضافه میشود
خرما فوق العاده متنوع است و یک میان وعده خوشمزه درست می کند. آنها اغلب با غذاهای دیگر ، مانند بادام ، کره گردو یا پنیر نرم جفت می شوند.
خرما همچنین بسیار چسبنده است و همین امر باعث می شود که از آن به عنوان چسب در مواد غذایی پخته شده مانند کوکی ها و کیک ها استفاده شود. همچنین می توانید خرما را با آجیل و دانه ترکیب کنید تا کلوچه های میان وعده سالم یا توپ های انرژی زا درست کرد ، همانطور که در این دستور العمل آمده است.
علاوه بر این ، می توانید از خرما برای شیرین کردن سس ها مانند سس سالاد و ماریناد استفاده کنید یا آنها را درون اسموتی و جو دوسر مخلوط کنید.
توجه به این نکته مهم است که خرما از نظر کالری زیاد است و طعم شیرین آنها باعث می شود که پرخوری را آسان کنید. به همین دلیل ، آنها به بهترین وجه در اعتدال مصرف می شوند.
خلاصه: روشهای مختلف زیادی برای خوردن خرما وجود دارد. خرما معمولاً به صورت مستقیم خورده می شود اما خرما می تواند با سایر غذاهای محبوب نیز ترکیب شود.
انواع خرما در ایران:
۱- خرمای پیارم
خرمای پیارم گرانترین خرمای ایران است. از نوع خرماهای نیمه خشک است و دیررس است. در گروه خرماهای نیمه خشک قرار دارد. عمده قند موجود در آن از نوع فروکتوز است که به راحتی و سرعت در متابولیسم بدن استفاده شده و به عنوان قند مجاز مصرفی توسط افراد مبتلا به دیابت بسیار مناسب است. این خرما عموما در استان هرمزگان به عمل می آید.
۲- خرمای مضافتی
خرمای مضافتی شناختهشدهترین نوع خرما در ایران است. رطوبت زیادی دارد و مورد اقبال مردم قرار گرفته است.
۳- خرمای گنتار
خرمای گنتار از جمله انواع خرمای تر است. این نوع خرما را میتوان بهصورت خارک و رطب نیز مصرف کرد.
۴- خرمای استعمران
استعمران از جمله نمونههای تولید شده در ایران است. این خرما در گروه خرماهای نیمه خشک قرار دارد و از این رو حمل و نقل آن آسان است و برای صادرات خوب است. شایان ذکر است خرمای استعمران میزان قند بالایی دارد و برای ورزشکاران مناسب است. حدود ۷۰ درصد از نخلستان های خوزستان این نوع خرما را به بار می آورند.
۵- خرمای شاهانی
خرمای شاهانی از جمله انواع خرمای تر است که درجه یک محسوب میشود و طرفداران زیادی دارد. این نوع خرما بافت نرم و مرطوبی دارد و از آن برای تهیهی انواع شیره خرما استفاده میشود. هم چنین بسیار خوش رنگ است. نام های دیگر این خرما که شاید شنیده باشید عبارت اند از شاوانی ، شونی و خورک. این نوع خرما بیشتر در نخلستان های هرم به ثمر می رسد.
۶- خرمای زاهدی
خرمای زاهدی طلایی و بیضی شکل است و دارای یک بافت نرم و طعم آجیلی است. آنها پوست ضخیمی دارند، نیمه خشک هستند و نسبت به سایر خرماها شیرینی کمتری دارند. این نوع خرما همچین دارای فیبر زیادی است. این خرما به گستردگی در جنوب ایران کشت به عمل می آید و به خاطر شیرینی معتدل اش طرفداران زیادی در خارج و داخل کشور دارد. چون این خرما به آسانی ذخیره و حمل می شود طرفداران در بین تجار خرما به ویژه صادرکنندگان طرفداران زیادی دارد.
۷- خرمای کبکاب
خرمای کبکاب از انواع نیمه خشک خرما است. پوست آن نسبت به دیگر انواع خرما ضخیمتر است و از جمله انواع پرمصرف خرما در ایران است. این خرما که عمدتا از نخلستان های بهبهان استحصال می شود بسیار خوش رنگ است و شهد یا شیره ی فراوانی دارد.
۸- خرمای ربی
خرمای ربی از جمله انواع خرمای نیمه خشک است و از ماندگاری مطلوبی برخوردار است. این خرما در نواحی وسیعی از سیستان و بلوچستان پرورش داده می شود. هم چنین همانطور که در عکس می بینید ظاهری چروکیده و قدی کشیده دارد.
۹- خرمای برهی
این نوع خرما زرد و ترد است. این خرمای رسیده مزهی کارامل و شکر قهوهای را میدهد. مانند بیشتر خرماها شیرین است، و کاملا ارزش امتحان کردن را دارد. این خرماهای خامهای واقعا لذیذ هستند و اغلب در حالی که هنوز روی شاخههای نازک هستند، به فروش میرسند. این خرماهای فصلی را میتوانید فریز و ماهها نگهداری کنید. این خرما اصالتا ریشه در نخلستان های عراق دارد. با این وجود به خاطر طعم و کیفیت بی نظیرش در بین نخل داران و مصرف کنندگان ایرانی طرفداران پر و پا قرصی دارد.
۱۰- خرمای آل مهتری
از ارقام زودرس خرما است. میوه آن نسبتا کوچک و کشیده است و زودرس بودن آن باعث شده است ارزش اقتصادی آن بالا برود. این خرما بومی استان هرمزگان است.
۱۱- خرمای خضراوی
خرمای خضراوی از انواع خرمای نرم است و به صورت خارک و رطب نیز مصرف میشود. این خرما نیز مانند خرمای برهی از نخلستان های عراق به ایران آمده است. خرمای خضراوی به لحاظ سطح زیر کشت دومین رتبه را در استان خوزستان دارد. هسته کاملا از میوه جدا است و به همین به راحتی می توان از تمام میوه بهره برد.
۱۲- خرمای خاصویی
خرمای خاصوئی از جمله انواع مرغوب خرما است و قابلیت نگهداری آن بالا است. این خرما نیز مانند خرمای کبکاب در بهبهان خوزستان به بار می نشیند. این خرما که ظاهری مانند بامیه دارد و کوچکتر از اقوام دیگرش است بسیار در خوزستان پرطرفدار و پرمصرف است.
۱۳- خرمای مرداسنگ
خرمای مرداسنگ از نظر اهمیت درجهی متوسط دارد و از جمله ارقام معروف استان کرمان است. این خرما چون زیاد تولید نمی شود بنابراین فقط در کرمان و بعضا سایر نواحی جنوبی کشور مصرف می شود. پس اگر دوست دارید از این خرما میل کنید بد نیست در فصل برداشت این محصول یک سر به نواحی جنوب کرمان بزنید.
۱۴- عجوه (Ajwa)
این نوع خرما ترکیبی از انواع نرم و خشک است، شیرین است و در دهان نرم میشود. گفته میشود که این خرماها دارای خواص شفابخش هستند و در حدیث آمده که پیامبر گفتهاست خوردن هفت عدد از این خرما در هنگام صبح از فرد در برابر سحر و جادو تا عصر محافظت میکند. این نوع خرما از محصولات عربستان سعودی است و این حدیث از منابع ذیل این متن ترجمه شده است.
۱۵- انبارار (Anbara)
این خرماهای بزرگ به دلیل ظاهر بزرگ و گوشتی و هستههای کوچکی که دارند، مورد علاقهی مردم هستند. آنها همچنین یکی از گرانترین انواع خرما هستند! انبارا شیرین، قهوهای و پر از پروتئین است.
۱۶- صفوی
این خرماهای سیاه، شیرین، گوشتی و سرشار از ویتامین هستند. آنها نرم هستند و در مدینه کشت میشوند. این خرماها برای خواص شفابخشی که دارند شناختهشده هستند. اگر این نوع خرما را با معدهی خالی بخورید، کرم معدهتان از بین میرود. آنها همچنین دارای مواد معدنی فراوانی هستند.
۱۷- ساغای (Saghai)
این خرمای تر و تازه در ریاض کشت میشود، معمولا به رنگ قهوهای است و قسمت نوک آن زرد کمرنگ است. ساغای چروک خورده است، اما پوسته پوسته نمیشود، و از آن مواردی است که حتما باید بخورید!
۱۸- خدری (Khudri)
این خرماهای قهوهای خشک و شیرین هستند. آنها پوست چروکیده دارند و ممکن است بزرگ یا کوچک باشند. خدری به دلیل تر و تازگیاش و قیمت مناسبی که دارد، یکی از انواعی است که به میزان زیادی صادر میشود. این نوع خرما یکی از بهترین خرماها برای مصرف است اگر میخواهید دوباره جان بگیرید و انرژیتان را افزایش بدهید.
۱۹- خرما شکری (Shukkari)
این خرماها ترد و واقعا شیرین هستند. خرمای شکری برای خواص شفابخش و مواد مغذی که دارد، شناختهشده است. این نوع خرما کلسترول را پایین میآورد، از پوسیدگی دندان جلوگیری میکند و همچنین کمکتان میکند که از شر خستگی رها شوید. خرمای شکری در منطقهی قصیم عربستان و نواحی جنوبی ایران کشت میشود.
۲۰- مدژول
این نوع خرما به عنوان “ملکهی خرماها” شناخته میشود. مدژول دارای یک بافت بزرگ و نرم است، و طعم قوی و شیرینی دارد. در امریکا محبوبیت بسیار زیادی دارد و اغلب در ساخت شیکها و اسموتیها استفاده میشود. این نوع خرما معمولا در کل طول سال در دسترس است و در عربستان به گستردگی کشت می شود.
۲۱- خُلاص
این خرماها هنگامی که به طور کامل میرسد، عطر کاراملی دارد. خلاص زمانی که تازه است حالت چسبناکی دارد و معمولا با قهوه عربی مصرف میشود. این نوع خرما پوست شلی دارد و در مناطق قصیم و الخرج عربستان ریشه دارد.
خرما میوه ای بسیار سالم است که می توانید در رژیم غذایی خود بگنجانید.خرما دارای چندین ماده مغذی ، فیبر و آنتی اکسیدان ها سرشار از مواد غذایی است ، که همه این موارد می توانند از مزایای سلامتی اعم از بهبود هضم گرفته تا کاهش خطر ابتلا به بیماری برخوردار باشند.
روشهای مختلفی برای اضافه کردن خرما به رژیم غذایی شما وجود دارد. یکی از راه های محبوب برای خوردن آنها به عنوان یک شیرین کننده طبیعی در غذاهای مختلف است. آنها همچنین یک میان وعده عالی درست می کنند.
یافتن خرما به شکل خشک آنها ساده تر است ، اگرچه این کالری ها از میوه تازه بیشتر است بنابراین خوردن آنها در حد اعتدال بسیار مهم است. خرما قطعاً ارزش افزودن به رژیم غذایی شما را دارد ، زیرا این مواد مغذی و خوشمزه هستند.