چکیده: |
موز از مهمترین محصولات غذایی روی کره زمین است. موز از خانواده ای از گیاهان به نام Musa به دست می آیند که بومی جنوب شرقی آسیا هستند و در بسیاری از مناطق گرمسیر دنیا رشد می کند. |
موز منبع سالم فیبر ، پتاسیم ، ویتامین B6 ، ویتامین C و انواع آنتی اکسیدان ها و گیاهان دارویی است. انواع و اندازه های زیادی وجود دارد. رنگ آنها معمولاً از سبز تا زرد متغیر است ، اما برخی از انواع آن قرمز است. در این مقاله همه چیزهایی را که باید در مورد موز بدانید را به شما می گوییم.
ارزش غذایی
خواص تغذیه ای برای یک عدد موز متوسط (۱۰۰ گرم)
- کالری: ۸۹
- آب: ۷۵٪
- پروتئین: ۱.۱ گرم
- انواع کربوهیدرات: ۲۲.۸ گرم
- قند: ۱۲.۲ گرم
- فیبر: ۲.۶ گرم
- چربی: ۰.۳ گرم
کربوهیدرات
موز منبع غنی از کربوهیدراتها است که عمدتا نشاسته و انواع قند است. در موزهای نارس ، قندهای موجود کمتر از موزهای رسیده مشاهده می شوند. ترکیب کربوهیدرات موز در حین رسیدن به طرز چشمگیری تغییر می کند. مؤلفه اصلی موزهای نارس نشاسته است. موزهای سبز حاوی ۸۰٪ نشاسته هستند که در وزن خشک اندازه گیری می شوند.
در فرایند رسیدن موز ، نشاسته به قند تبدیل شده و در صورت رسیدن کامل موز به کمتر از ۱٪ می رسد. متداول ترین انواع قند موجود در موزهای رسیده ساکارز ، فروکتوز و گلوکز است. در موزهای رسیده ، مقدار کل قند می تواند به بیش از ۱۶٪ از وزن تازه برسد.
پس از مصرف موز ، بسته به میزان رسیده بودن آن ، شاخص قند خون یا (GI) تغییر کمی از ۴۲ تا ۵۸ (GI) دارد. دستگاه گوارش کربوهیدراتهای موجود در موز را به آرامی جذب جریان خون نموده و قند خون افزایش پیدا نمیکند. میزان بالای نشاسته و فیبر مقاوم موز میتواند میزان پایین GI را توضیح می دهد.
الیاف گیاهی
بخش زیادی از نشاسته موجود در موزهای نارس نشاسته مقاوم است که از طریق روده کوچک هضم نشده و از آن عبور می کند. در روده بزرگ شما ، این نشاسته توسط باکتری ها تشکیل می شود تا بوتیرات تشکیل شود ، یک اسید چرب با زنجیره کوتاه که به نظر می رسد اثرات مفیدی بر سلامت روده دارد. موز همچنین منبع خوبی برای انواع دیگر فیبرها مانند پکتین است. برخی از پکتین موجود در موز ، محلول در آب است.
حتما بخوانید:
خواص زالزالک و فواید آن
هنگام رسیدن موز ، نسبت پکتین محلول در آب افزایش می یابد ، که یکی از اصلی ترین دلایلی است که موز به هنگام رسیدن بیش از حد ، خیلی نرم می شود. هر دو ماده پکتین و نشاسته مقاوم در برابر افزایش قند خون بعد از غذا هستند.
خلاصه: موز عمدتاً از کربوهیدرات تشکیل شده است. موز نارس حاوی مقادیر مناسبی از نشاسته مقاوم میباشد ، که مانند فیبر عمل کرده و به روده شما کمک می کند و باعث افزایش آرام سطح قند خون می شود.
ویتامین ها و مواد معدنی
موز منبع خوبی از چندین ویتامین و مواد معدنی ، به ویژه پتاسیم ، ویتامین B6 و ویتامین C است.
- پتاسیم: موز منبع خوبی از پتاسیم است. رژیم غذایی سرشار از پتاسیم می تواند فشار خون را در افرادی که دارای سطح بالایی هستند کاهش دهد و از سلامتی قلب بهره مند شود.
- ویتامین B6: موز سرشار از ویتامین B6 است . یک موز با اندازه متوسط می تواند تا ۳۳٪ از ارزش روزانه (DV) ویتامین را تأمین کند.
- ویتامین C: مانند بیشتر میوه ها ، موز منبع خوبی برای ویتامین C است .
خلاصه: موز حاوی مقادیر متنابهی از انواع ویتامینها و مواد معدنی در مقادیر مناسب است. اینها شامل پتاسیم و ویتامین های B6 و C است.
سایر ترکیبات گیاهی
میوه ها و سبزیجات حاوی انواع بیشماری از ترکیبات گیاهی فعال زیستی هستند و موز نیز از این قاعده مستثنی نیست.
- دوپامین: اگرچه دوپامین یک انتقال دهنده عصبی مهم در مغز شما است ، دوپامین موز از سد خونی مغز عبور نمی کند تا بر خلق و خو تأثیر بگذارد. در عوض ، به عنوان یکآنتی اکسیدان قدرتمند عمل می کند.
- کاتچین: چندین فلاونوئید آنتی اکسیدانی در موز یافت می شود که مهمترین آنها کاتچین ها هستند. آنها با مزایای مختلف برای سلامتی ، از جمله کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی ارتباط دارند.
خلاصه:مانند سایر میوه ها ، موز حاوی چندین آنتی اکسیدان سالم است ، که موجب بسیاری از فواید سلامتی است. اینها شامل دوپامین و کاتچین است.
فواید سلامتی موز
موز دارای فواید بسیاری برای سلامتی است.
سلامت قلب
بیماری های قلبی شایع ترین علت مرگ زودرس در جهان است. موز سرشار از پتاسیم است ، یک ماده معدنی که باعث تقویت سلامت قلب و فشار خون طبیعی می شود. یک موز به اندازه متوسط حاوی ۰.۴ گرم از این ماده معدنی است.
حتما بخوانید:
خرمالو پر انرژی و دارای خواص مفید برای سلامت قلب
طبق یک تحلیل بزرگ از بسیاری از مطالعات ، مصرف روزانه ۱.۳-۱.۴ گرم پتاسیم به ۲۶٪ خطر ابتلا به بیماری های قلبی مرتبط است. علاوه بر این ، موزها حاوی فلاونوئیدهای آنتی اکسیدانی هستند که همچنین با کاهش چشمگیر خطر بیماری قلبی همراه است.
کمک به هضم غذا
موزهای سبز شیرین حاوی مقادیر زیادی نشاسته و پکتین مقاوم هستند که انواع فیبر غذایی هستند. نشاسته و پکتین های مقاوم به عنوان مواد مغذی پربیوتیک عمل می کنند از رشد باکتری های مفید روده حمایت می کنند. در روده شما ، این الیاف توسط باکتری های مفیدی که بوتیرات تشکیل می دهند ، یک اسید چرب با زنجیره کوتاه که باعث تقویت سلامت روده می شود ، تخمیر می شوند.
خلاصه: موز به دلیل مقادیر بالای پتاسیم و آنتی اکسیدان ها برای سلامتی قلب مفید است. علاوه بر این ، نشاسته و پکتین مقاوم در برابر آنها ممکن است سلامت روده بزرگ را ارتقا بخشد.
مناسب برای افرادی که دیابت دارند
در مورد اینکه آیا موز برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ مفید است ، نظرات مختلفی وجود دارد . درست است که موز از نظر نشاسته و شکر سرشار است و ممکن است شما انتظار داشته باشید که مصرف موز باعث افزایش زیاد قند خون شود. اما به دلیل پایین بودن سطح GI ، مصرف معقول موز سطح قند خون را به اندازه سایر غذاهای پر کربوهیدرات افزایش نمیدهد.
حتما بخوانید:
خواص بی نظیر انار برای سلامتی
افراد مبتلا به دیابت باید از افراط در خوردن موزهای خیلی رسیده خودداری کنند. این افراد بهتر است بعد از مصرف مقادیر زیاد قند و کربوهیدرات میزان قند خون را به دقت کنترل کنند. برخی از مطالعات نشان می دهد که موز برای افراد دارای یبوست مناسب نیست. در حالی که برخی دیگر ادعا می کنند مصرف در حد اعتدال ، موز هیچگونه عوارض جدی ندارد.
خلاصه: موز به طور کلی بک میوه سالم محسوب می شود. با این حال ، افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ باید از مصرف زیاد موزهای رسیده خودداری کنند.
کلام آخر
موز از جمله پر مصرف ترین میوهجات جهان است . موز از گروهی از انواع کربوهیدراتها تشکیل شده است ، همچنین موز حاوی مقادیر مناسبی از ویتامین ها ، مواد معدنی و آنتی اکسیدان ها است. پتاسیم ، ویتامین C ، کاتچین و نشاسته مقاوم از جمله مواد مغذی سالم موجود در موز است. موز فواید بیشماری داشته ، از جمله سلامت قلب و دستگاه گوارش. و این در صورتی است که به طور مرتب به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی مصرف شود.