چکیده: |
محققان ایرانی در پژوهشی برای پیشگیری از سرطان و مهار سلولهای مبتلا به این بیماری، از عصاره زردچوبه یا به انگلیسی Turmeric استفاده کرده و موفقیتهایی حاصل کردهاند. |
محققان ایرانی در پژوهشی برای پیشگیری از سرطان و مهار سلولهای سرطانی مبتلا به این بیماری، از عصاره زردچوبه استفاده کرده و موفقیتهایی حاصل کردهاند. در سراسر جهان هرساله، بیش از ۷ میلیون نفر به خاطر ابتلا به سرطان جان خود را از دست میدهند. همچنین تخمین زده شده است که این تعداد تا سال ۲۰۲۰ به ۱۵ میلیون نفر نیز برسد.
پژوهشگران در سرتاسر جهان، همواره به دنبال پیدا کردن روشهایی برای درمان این بیماری بودهاند و در این راستا، راههای طبیعی درمان همیشه جایگاه ویژهای داشتهاند. بیشتر درمانهای فعلی برای سرطان درمانهای «تک هدفی» هستند. اما به دلیل پیچیدگی و دخالت مسیرهای متعدد در ایجاد و پیشرفت سرطان باید دارویی تولید شود که بتواند درمان «چند هدفی» داشته باشد.
به بیان محققان، ماده «کورکومین» که از گیاه دارویی زردچوبه به دست میآید، میتواند واجد این ویژگی چندهدفی باشد. زردچوبه یکی از گیاهانی است که به سبب داشتن ترکیبات مفید زیاد، دارای خواص دارویی بالایی بوده و مورد توجه زیادی قرار گرفته است. یکی از ترکیبات این گیاه، مادهای رنگی به نام «کورکومین» است که به دلیل خاصیت «آنتیاکسیدانی» و «کاهش رادیکالهای آزاد اکسیژن» در درمان سرطان بسیار مؤثر است.
با توجه به اهمیت بالای این ماده در فرایندهای زیستی و درمان بسیاری از بیماریها، پژوهشگران گروه زیستشناسی «دانشگاه شهید چمران اهواز» تأثیر عصاره زردچوبه را بر رشد و تکثیر سلولهای سرطانی مورد بررسی قرار دادهاند.
حتما بخوانید:
زنجبیل دارویی مؤثر، آسان و ارزان برای میگرن
برای انجام این پژوهش، ابتدا ساقههای زیرزمینی یا اصطلاحا ریزومهای زردچوبه، تهیه و عصاره آنها گرفته شد. سپس اثر این عصاره و بهطور خاص ماده کورکومین زردچوبه، بر رشد و تکثیر سلولهای سرطانی بررسی شد. همچنین بهمنظور مشخص شدن چندهدفه بودن این ماده دارویی و طبیعی ارزشمند، به بررسی DNA نیز پرداخته شد.
نتایج پژوهش نوری و همکارانش حاکی از آن بود که عصاره مورد بررسی به دلیل دارا بودن «ترکیبات فنلی» و خاصیت آنتیاکسیدانی ناشی از حضور ترکیباتی مثل کورکومین، میتواند از طریق کاهش میزان رادیکالهای آزاد، تأثیرات پیشگیرانه و همچنین تأثیرات درمانی روی سلولهای سرطانی داشته باشد. بهعلاوه بر اساس این نتایج، محققان مشاهده کردند که کورکومین میتواند از طریق توانایی قطعهقطعه کردن DNA سلولهای سرطانی به قطعات کوچکتر، منجر به از بین رفتن چنین سلولهایی شود.
لذا بنابر نتیجهگیری محققان فوق که مطالعه آنها طی مقالهای علمی پژوهشی در مجله «دانشگاه علوم پزشکی مازندران» منتشرشده، میتوان از ترکیبات زردچوبه برای تولید داروهای جدید و ارزانتر در پیشگیری و بهبود بیماری سرطان استفاده کرد. شایان ذکر است که «آنتیاکسیدانها» موادی مغذی هستند که میتوانند از تخریب غشای سلولهای بدن جلوگیری کنند. درواقع آنتیاکسیدانها باعث خنثی کردن «رادیکالهای آزاد» میشوند. رادیکالهای آزاد، خود مولکولهایی هستند که به دلیل فقدان پوسته الکترونی کامل، عکسالعمل شیمیایی بالایی نسبت به سایر مولکولها و ساختارهای سلولی دارند و بهشدت باعث تخریب آنها میشوند.
نکته:
بیاد داشته باشید زیاد روی در مصرف زردچوبه موجب کاهش لخته شدن خون میشود؛ که این حالت در نهایت میتواند باعث افزایش خطر بروز کبودی و خونریزی در افرادی که از اختلالات خونریزی رنج میبرند شود.
طبع زردچوبه:
مزاج زردچوبه گرم و خشک است.
مضرات زردچوبه:
۱- مشکلات مربوط به کیسه صفرا
از مصرف پودر زردچوبه پرهیز کنید اگر از سنگهای صفراوی یا انسداد مجرای صفراوی رنج میبرید.
۲- مشکل خونریزی
مصرف پودر زردچوبه ممکن است روند لخته شدن خون را کند کنَد. این تاثیر باعث افزایش خطر خونریزی و بروز کبودی در افراد مبتلا به اختلالات خونریزی میشود.
۳ -بیماری بازگشت اسید به مری
زردچوبه ممکن است باعث ناراحتی معده در برخی از افراد شود. این ماده باعث میشود که مشکلات معده از جمله بیماری بازگشت اسید به مری بدتر شود.
۴ -دیابت
کورکومین موجود در زردچوبه ممکن است قند خون را در افراد مبتلا به دیابت کاهش دهد.
۵ -مشکلات هورمونی
کورکومین موجود در زردچوبه میتواند به عنوان استروژن عمل کرده و برخی از مشکلات مربوط به هورمونها مانند سرطان رحم، سرطان پستان، سرطان تخمدان، فیبروم رحم یا اندومتریوز را موجب گردد.
۶ -کمبود آهن
مصرف زردچوبه به میزان زیاد ممکن است از جذب آهن توسط بدن جلوگیری کند.
۷ -نازایی
زردچوبه میتواند باعث کاهش سطح تستوسترون و کاهش حرکت اسپرم در مردان شود. این امر میتواند باروری را کاهش دهد.