چکیده: |
سبزیهای معطر ، خوش مزه و اشتهاآور تشکیل دهنده سبزی خوردن ، که پای ثابت سفره بسیاری از خانوادههای ایرانی است، هر کدام ویژگیهای تغذیهای و درمانی خاص خودشان را دارند. |
فواید سبزی خوردن برای سلامت و تقویت سیستم ایمنی برای همه ما روشن است. سبزی خوردن شامل تره ،ریحان ، جعفری ، پیازچه ، ترب ، شاهی ، گشنیز و … می شود. از جمله خواص سبزی خوردن میتوان گفت که تره کاهنده فشار خون و کلسترول خون است. همچنین ریحان آرامبخش و خواب آور و شاهی محرک فعالیت کلیه ها میباشد. درباره خواص جعفری هم باید گفت که بشدت خون ساز و قاعده آور است و گشنیز هم که قند خون را پایین می اورد. در ادامه به تفکیک خواص و طبع هر یک از اجزای سبزی خوردن را برای شما شرح خواهیم داد.
تره
تره نوعی سبزی بدون ساقه است که از نظر خواص تغذیهای شبیه به سیر و پیاز است، اما طعم و بوی ملایمتری دارد، افزون بر آن تره دو نوع دارد؛ برگهای یکی کوتاه و نازک بوده و اغلب در بهار و تابستان میروید و دیگری تره فرنگی است که برگ های پهن، قوی و بلند داشته و پیاز آن مشخص است. تره به دلیل پتاسیم بالایی که دارد ادرارآور بوده و سموم را دفع و از فشار خون و کلسترول بد خون میکاهد.
حتما بخوانید:
آنتی اکسیدان های قوی را بشناسید
همچنین منیزیم تره از بروز سرطان روده و پروستات جلوگیری کرده و اگر به همراه غذا میل شود سوءهاضمه را درمان کرده، از سوزش معده کاسته و یبوست دائمی و بواسیر را بهبود میبخشد. علاوه بر آن ناراحتیهای طحال را برطرف کرده و برای نقرس و درد مفاصل مفید و تمایلات جنسی را افزایش میدهد. لیکن باید بدانید که تره نفاخ است، لذا هر چقدر ظریفتر و جوانتر باشد قابلیت هضم بهتری داشته و مواد مغذی آن بهتر جذب میشود.
تربچه
تربچه برگهای پهن و کرک دار داشته و دارای انواع ترب سفید، سیاه و قرمز است، ترب طبیعت گرم دارد و کمی نفاخ است و به دلیل دارا بودن مواد گوگرد دار خاصیت ضدعفونی کنندگی فراوانی داشته و اشتهاآور خوبی است. ویتامین C فراوان آن در رفع بیماریهای دهان و پیوره موثر است و از پوسیدگی دندانها میکاهد. این ویتامین در برگ تربچه چندین برابر بیشتر است و اگر به همراه غذا خورده شود، به جذب آهن کمک میکند.
تربچه سلولهای سرطانی بدن را از بین برده و در بهبود عوارض شیمی درمانی موثر است. همچنین به دلیل دارا بودن ید برای بیماران مبتلا به گواتر، مفید و با تنظیم سوخت و ساز بدن، گردش خون را بهبود میبخشد و برای دفع سنگ کلیه و کیسه صفرا مفید است.
ریحان
ریحان بسیار معطر و خوشبو، ضد یبوست، ضدتشنج، رفع کننده سردردهای عصبی (میگرن) و سرگیجه است و به دلیل ترکیبات آرامبخش برای رفع بیخوابیهای اضطرابی موثر بوده و مسکن خوبی به شمار میرود. ریحان، شیر مادران شیرده را زیاد میکند و برای رفع التهاب کلیه مفید است. این سبزی نفاخ نیست و اسپاسمهای معده را برطرف میکند.
شاهی
شاهی طبیعت معتدلی دارد و به دلیل دارا بودن ویتامینهایA و C جزء آنتی اکسیدانهای قوی بوده و برای دفع رادیکالهای مضر بدن مفید است. همچنین پایین آورنده قند خون بوده و لکههای قهوهای و کک و مک ناشی از تماس مستقیم با نور خورشید را رفع میکند.
حتما بخوانید:
برنامه غذایی و راهنمای ساده رژیم غذایی مدیترانهای
شاهی چربی و کلسترول بد خون را کاهش میدهد و روغنهای فرار آن برای مخاط تنفسی، آسم، برونشیت و سرفههای مزمن مفید است. ترکیبات موجود در این سبزی محرک فعالیت کلیهها بوده و دافع سنگ کیسه صفرا، مثانه و کلیه و فوق العاده برای دردهای مفصلی و نقرس مفید است.
جعفری
جعفری سرشار از ویتامین و املاح معدنی آهن، کلسیم و فسفر است، عادت ماهانه را تنظیم و خون را تصفیه میکند، همچنین رودهها را ضدعفونی میکند. مصرف جعفری به دلیل دارا بودن آهن گیاهی در غذای روزانه افراد کم خون یا بچههایی که روند رشد ضعیفی دارند توصیه میشود.
همچنین این سبزی مفید بادشکن خوبی است و درد و پیچش شکم را رفع میکند، اظهار کرد: جعفری بیماریهای کبدی، تنگی نفس و علائم یائسگی زودرس را رفع کرده و جویدن آن به رفع بوی بد دهان و گازهای تخمیری معده کمک میکند.
ترخون
ترخون عطر تندی دارد و کمی تلخ است. وجود چند برگ ترخون در بین سبزیهای سفره، اشتها را تحریک و نفس را خوشبو میکند. بوی تند آن موجب مهار رشد میکروبهای پوست و کاهش بوی بد دهان و بدن میشود. ترخون به دلیل اسانس تندی که دارد جایگزین مناسب نمک بوده و مصرف آن به همراه غذا برای بیماران قلبی، افراد مبتلا به فشار خون یا اشخاصی که رژیم غذایی بینمک دارند، توصیه میشود. این سبزی اعصاب را تقویت کرده و به هضم غذاهای پرچرب کمک میکند و یک آرامبخش ملایم است.
حتما بخوانید:
تغذیه مناسب برای ایجاد مقاومت در برابر ویروس کرونا
ترخون سم زدای خوبی است و موجب تسکین درد و رفع مشکلات قاعدگی از جمله تهوع و ضعف میشود. این سبزی قدرت دفاعی بدن را بالا برده و از شدت بیماریهای ویروسی میکاهد.
گشنیز
گشنیز طبیعت سردی دارد و بوی خوشایندی ندارد. چینیها این سبزی را جعفری چینی مینامند. گشنیز فشار و قند خون را کاهش داده، عطش و تهوع را رفع میکند، تقویت کننده قلب، مغز و معده، ضد اسپاسم، معرق و محرک اشتها و بهترین داروی کبد و طحال است. این سبزی، جوشهای پوستی و دهانی ناشی از گرمی غذاها را رفع کرده و تمایلات جنسی را ملایم می کند. مقدار زیاد آن خواب را پریشان، عادت ماهیانه را نامنظم و مصرف کننده را دچار گیجی، بیحسی و خوابی عمیق میکند.
پیازچه
پیازچه سرشار از آنتی اکسیدانهایی است که با رادیکالهای آزاد که میتوانند به بافتهای سلولتان آسیب بزنند مبارزه میکند. پیازچه حاوی و یتامین C است که کلسترول و فشارخون شما را کنترل میکند و در نتیجه از ریسک بیماریهای قلبی میکاهد.
پیازچه بهدلیل داشتن ویتامین C و ویتامین K، برای تقویت استخوانها عالی است. ویتامین C کلاژن تولید میکند که مسئول قدرت استخوان هاست و ویتامین K هم تراکم استخوانهای شما را حفظ میکند.