خانه / آموزش / شناخت انواع قهوه، خواص و مضرات آن

شناخت انواع قهوه، خواص و مضرات آن

چکیده:

   قهوه، موجب بهبود و افزایش گردش خون‌ می گردد. بر طبق یافته‌های دانشمندان آمریکایی، خوردن یک فنجان قهوه تا سی درصد سبب افزایش گردش خون در مویرگ‌ ها و علی الخصوص مغز می‌ گردد. این مقدار از افزایش گردش خون موجب ارتقاء اکسیژن رسانی به بافت‌ های بدن گردیده و می‌تواند به افزایش انرژی عمومی بدن و تقویت عملکرد شخص در انجام فعالیت‌ های بدنی کمک کند.

نوشیدنی قهوه، تهیه شده از دانه های میوه درخت قهوه Coffea  است که بو داده شده  است. میوه قهوه  همان طور که در عکس زیر می بینید، بر روی این درخت به صورت خوشه قرار گرفته‌اند. نام دیگر این میوه، گیلاس قهوه است که ارتفاع این درخت چهار تا ده متر می‌باشد. بیشتر از هشتاد نوع قهوه در جهان وجود دارد که دو نوع  آن به نام های عربیکا و روبوستا ببیشتر کشت می‌شود.

باید بدانید که دانه های آن در آغاز، رنگ سبز و پس از رسیدن، رنگ گیلاس به خود می گیرند. دانه های قهوه دو به دو به یکدیگر چسبیده اند و پرده نازکی میان آنها وجود دارد که آنها را از هم جدا می کند. تهیه قهوه در کشورهای گوناگون، متفاوت است، اما اغلب آن را با بو دادن، جوشاندن، بخار دادن و خشکانیدن و نهایتا آسیاب کردن و پودر کردن آن تهیه می کنند.

انواع قهوه:

قهوه عربیکا ( Arabica coffee)

درختچه‌ی قهوه عربیکا بسیار ظریف است و در مقابل آفتاب شدید آسیب می‌بیند بنابراین درخت عربیکا فقط در ارتفاع ۶۰۰ تا ۲۰۰۰ متری از سطح دریا رشد می‌کند.در واقع گرما و سرمای زیاد هر دو می‌توانند به این درخت آسیب برسانند. دانه‌های این قهوه به گرمایی بین ۲۰ تا ۲۵ درجه نیاز دارند و به آرامی رشد می‌کنند. به همین دلیل این قهوه بسیار معطر است .

درختان عربیکا بیشتر در آمریکای لاتین و آفریقای شرقی کاشته می‌شوند و ۷۵% از تولید قهوه‌ی جهان را به خود اختصاص داده‌اند.قهوه عربیکا در هر منطقه‌ عطر و بوی مخصوص به خود را دارد. قهوه‌ی عربیکا را بیشتر بعد از ناهار مصرف می‌کنند.

قهوه روبوستا ( Robusta coffee)

درختچه‌ی قهوه روبوستا همانند اسمش محکم است و در مقابل آفتاب آسیبی نمی‌بیند بنابراین در ارتفایی بین سطح دریا تا ۶۰۰ متر بالاتر از سطح دریا رشد می‌کند ضمناً درخچه‌ی روبوستا در مقابل انگل‌هایی که در مناطق گرمسیری رشد می‌کنند بسیار مقاوم است. در نتیجه این دانه ها که در دمای بسیار بالاتری قرار دارند خیلی سریع رشد می‌کنند به همین دلیل این قهوه کم عطر و غلیظ است .

قهوه روبوستا در آفریقای غربی و آسیا کاشته می‌شود و بیشتر هنگام صبحانه از این قهوه استفاده می‌کنند چون مقوی و محرک است و باعث سر حال شدن انسان بعد از خواب می‌شود.

قهوه سبز (green coffe)

در هر دو نوع قهوه در صورتی که پیش از رسیدن کامل دانه قهوه و تغییر رنگ آن از سبز به گیلاسی محصول برداشت شود، به قهوه بدست آمده بعد از فرآیند بو دادن و آسیاب، قهوه سبز اطلاق می شود. استفاده از دانه قهوه سبز به دلیل دارا بودن آنتی اکسیدان های بیشتر و کافئین کمنر، خواص دارویی ویژه ای داشته که توسط پزشکان توصیه می گردد:

  • کاهش وزن بدن به طور طبیعی
  • کاهش قند خون
  • کاهش فشار خون
  • خواص آنتی اکسیدانی قوی
  • بهبود عملکرد قلبی-عروقی

انواع قهوه بر اساس طرز تهیه:

قهوه ترک ( Turkish coffee )

قهوه ترک سنتی‌ترین روش دم کردن قهوه است.در این روش دانه قهوه به صورت خیلی نرم ( Extra fine ) آسیاب شده و در قهوه جوش مخصوص قهوه ترک دم می‌شود.

قهوه فرانسه ( French coffee )

این روش برای اولین بار در فرانسه مورد استفاده قرار گرفت. برای قهوه فرانسه دانه قهوه را زبر آسیاب می کنند و آن را در قهوه جوش‌های فیلتری یا فرنچ پرس دم می‌کنند.

اسپرسو (Espresso)

این تصور نادرست وجود دارد که اسپرسو یک دانه است. در واقع کلمه اسپرسو به روش خاصی از دم کردن قهوه گفته می شود. اسپرسو نوعی قهوه است که در دستگاه اسپرسو دم می شود. دانه ها قبلاً خوب آسیاب می شوند و سپس دوز سریعی از فشار زیاد و آب گرم دریافت می کنند. این ترکیب فشار و آب، مقدار کمی قهوه متراکم با طعم غنی استخراج می کند.

یک جرعه اسپرسو حدود ۷ تا ۹ گرم قهوه آسیاب شده می برد که حدود ۲ اونس (۵۶ گرم) قهوه اسپرسو تولید می کند. دو جرعه دوبرابر قهوه آسیاب شده می برد و دو برابر قهوه اسپرسو تولید می کند.

کاپوچینو (Cappuccino)

این نوشیدنی مرسوم در ایتالیا یک بخش اسپرسو، یک بخش شیر جوشیده و یک بخش کف شیر دارد. اگر به درستی دم شود، هر جرعه ای که می نوشید باید به مقدار مساوی قهوه، شیر و کف داشته باشد. ولی در بیشتر کافی شاپ های آمریکا، آن را در فنجان های ۸ اونسی (۲۲۶ گرمی) سرو می کنند.

در حالیکه کاپوچینوی اصلی در فنجان ۵ اونسی (۱۴۰ گرمی) سرو می شود. کاپوچینو به معنای “کلاه کوچک” است و به لایه باریک کف در بالای قهوه اطلاق می شود. در ایتالیا هرگز پس از وعده غذایی یا بعد از ۱۱ صبح، کاپوچینو نوشیده نمی شود.

لاته (Latte)

لاته محبوب و مشهور یک نوشیدنی اسپرسوی ایتالیایی است که دو بخش شیر جوشیده و یک بخش قهوه دارد.

معمولاً از کاپوچینو بزرگتر است و شیر بیشتری دارد و در فنجان ۷ اونسی (۱۹۸ گرمی) سرو می شود.

از آنجائیکه شیر فقط جوشانده می شود و کف زیادی ندارد، سطح مناسبی برای ایجاد طرح های هنری فراهم می کند.

شیر بیشتر به معنای طعم رقیق تر است و برای افرادی که تازه با طعم قهوه آشنا شده اند مناسب تر است.

آمریکانو (Americano)

آمریکانو یک جرعه اسپرسو و آب اضافی برای بیشتر کردن آن است. این طعم رقیقی ایجاد می کند که بیشتر شبیه قهوه صاف شده آمریکایی است تا یک جرعه اسپرسو. می توان ۶ تا ۸ اونس آب (۱۷۰ تا ۲۲۰ گرم آب) اضافه کرد و البته مقدار آن به دلخواه متغیر است. این قهوه بدون شیر و به صورت قهوه سیاه سرو می شود.

کورتادو/جیبرالتار (Cortado/Gibraltar)

علیرغم اسامی مختلف، تنها چیزی که کورتادو را از جیبرالتار (جبل الطارق) متمایز می کند کافی شاپی است که این قهوه را در آن سفارش می دهید. کورتادو یک اسپرسوی اسپانیایی است که با شیر جوشیده بریده می شود (کورتادو به اسپانیایی می شود “بریدن”).

این نوشیدنی کوچکی است که فقط کمی بزرگتر از ماکیاتو است و در لیوان ۴ اونسی (۱۱۰ گرمی) سرو می شود. نام جیبرالتار یا جبل الطارق در سال ۲۰۰۵ توسط کافی شاپی واقع در سانفرانسیسکو اختراع شد و به نوعی لیوان شیشه ای اطلاق می شود.

ماکیاتو (Macchiato)

در حالیکه این استارباکس بود که ماکیاتو را مشهور کرد، ولی ماکیاتوی استارباکس شباهت کمی به ماکیاتوی واقعی دارد. ماکیاتوی سنتی یک جرعه اسپرسو و بخش کوچکی از شیر کف دار در بالای آن است.

این نوشیدنی کوچک خیلی قوی است زیرا غلیظ ترین طعم اسپرسو را دارد و شیر اضافه شده به آن، از شدت این طعم می کاهد. ماکیاتو به معنای “طرحدار” است و به طرح هایی که روی کف شیر داده می شود اطلاق می گردد.

کافه او له (Café au Lait)

این یک نوشیدنی فرانسوی است که از قهوه صاف شده قوی و شیر حرارت داده شده (نه شیر جوشیده یا کف دار) درست می شود. نسبت قهوه و شیر یک به یک است. اگر در استارباکس دنبال این نوع قهوه می گردید باید میستو بخواهید. میستو کلمه ایتالیایی برای این نوع قهوه است.

فلت وایت (Flat White)

فلت وایت یک اسپرسوی استرالیایی است که در انگلستان و آمریکا محبوبیت یافته است. فلت وایت چیزی بین کاپوچینو و لاته است که در لیوان ۶ اونسی (۱۷۰ گرمی) سرو می شود. سایز آن تقریباً اندازه کاپوچینو است، ولی شیر آن مانند لاته، کاملاً جوشانده می شود.

کولد برو (Cold Brew)

کولد برو به روش دم کردن آیسد کافی گفته می شود که شامل خیساندن قهوه آسیاب شده در آب به مدت ۸ ساعت می شود تا طعم کامل آن دربیاید. با این روش عصاره ای بدست می آید که می توان به میزان دلخواه به آن آب اضافه کرد.

این روش آزاد در سال های اخیر در کافی شاپ ها مرسوم شده است و درست کردن این نوع قهوه در منزل نیز راحت است. بسیاری از کافی شاپ ها عصاره ها را داخل بطری می فروشند و بدین ترتیب می توان در منزل به میزان دلخواه آن را رقیق کرد.

آیسد کافی ژاپنی (Japanese Iced Coffee)

این یک روش برای درست کردن فوری آیسد کافی است که شما قهوه را روی یخ دم می کنید. قهوه با قوت دوبرابر روی یخ دم می شود تا یخ آب شود و قهوه را رقیق و دم کند. چرا باید آیسد کافی ژاپنی را به کولد برو ترجیح دهید؟ بعضی افراد می گویند که این روش منجر به تأکید بیشتر بر روی طعم قهوه می شود. و همچنین خیلی سریعتر از روش درست کردن کولد برو است.

آیسد کافی (Iced Coffee)

آیسد کافی معمولی را می توان به دو روش تهیه کرد: قهوه معمولی را بگذارید بماند تا سرد شود، یا قهوه داغ قوی را مستقیماً روی یخ بریزید. در هر دو صورت طعم رقیقی درست می شود که باعث شده روش های جدید دم کردن آیسد کافی اخیراً محبوب و مرسوم شوند.

پور اُور (Pour Over)

این روش دم کردن قهوه عبارتست از ریختن آب داغ روی قهوه کاملاً آسیاب نشده و دانه درشت و صاف کردن آن قهوه. با آنکه روش های زیادی برای دم کردن قهوه وجود دارد، ولی همه آنها از روند یکسان خیساندن دانه های آسیاب شده در آب داغ پیروی می کنند. با آنکه این یک روش سنتی برای دم کردن قهوه است، ولی طعمی غیرعادی دارد.

موکا (Mocha)

موکا یک قهوه محبوب و دسری با شکلات است. عموماً آن را با ترکیب یک جرعه اسپرسو و پودر کاکائوی مخلوط با شیر درست می کنند. شیر را می جوشانند و نوشیدنی را با هنر لاته تزئین می کنند. یکی از انواع آن بیچرین است که نوشیدنی مخصوص شهر تورین در ایتالیا است و ترکیبی از قهوه، خامه شکلاتی با طعم فندق و خامه غلیظ است.

فراپوچینو (Frappucino)

این نوشیدنی در آمریکا بسیار معروف شده است. با آنکه بسیاری از مردم تصور می کنند که این قهوه شبیه بستنی برای اولین بار در استارباکس درست شده، ولی در واقع ریشه آن جای دیگری است. فراپوچینو زاده ذهنی جرج هاول از کافی شاپ Coffee Connection در بوستون است که در دهه نود استارباکس این کافی شاپ را خرید. هاول در مورد فراپوچینو می گوید که او هم عاشق آن است و هم از آن متنفر است.

او می گوید: «وقتی استارباکس با پیشنهاد خوبی برای خریدن کافی کانکشن پیش ما آمد، خیالمان راحت شد. من قهوه اصلی و ساده را دوست داشتم، ولی بیشتر وقتم صرف چیزهایی مثل فراپوچینو می شد.» بنابراین فراپوچینو یک نوشیدنی آمریکایی است و آدم را یاد گرانیتای ایتالیایی می اندازد که یک قهوه یخی با بافت نرم و روان است که چیزی بین یخ در بهشت ایتالیایی و شربت است.

نام “فراپوچینو” ترکیبی از کلمه نیو انگلندی “فراپ” برای بستنی و کلمه “کاپوچینو” است. فراپوچینو از چه چیزهایی تشکیل شده است؟ استارباکس طرز تهیه این قهوه را مثل یک راز نگه داشته و دستور تهیه آن را در وبسایش نگذاشته است. ولی یک چیز قطعی است، این نوشیدنی راز محبوبیت انفجاری استارباکس است. قطعاٌ نباید این نوشیدنی را در جایی غیر از استارباکس سفارش دهید.

و محض اطلاعتان: اگر فکر می کنید این نوشیدنی کافئینی که می خواهید را تأمین می کند، بدانید که این نوشیدنی اصلاً قهوه ندارد!

خواص قهوه و تاثیر آن بر بدن:

قهوه حاوی کافئین است. کافئین با تحریک سیستم عصبی مرکزی (CNS) ، قلب و عضلات را تحریک می کند. قهوه همچنین حاوی مواد شیمیایی دیگری است که ممکن است مزایای دیگری داشته باشد. همچنین قهوه می‌تواند موجب کاهش درد شود. نتایج تحقیقات دانشمندان نشان داد، مصرف دو تا سه فنجان قهوه، می تواند مقدار درد ناشی از انواع فعالیت های ورزشی را تا میزان قابل توجهی کاهش دهد. افراد معمولاً برای رفع خستگی روحی و جسمی و افزایش هوشیاری ذهنی قهوه می نوشند. همچنین از قهوه برای جلوگیری از بیماری پارکینسون ، آلزایمر ، زوال عقل و افت شناختی استفاده می شود. همچنین برای جلوگیری از سنگ صفرا ، نقرس ، دیابت نوع ۲ و انواع خاصی از سرطان استفاده می شود .

در طب گیاهی، قهوه به عنوان یک تحریک کننده قوی برای سم ضدایی کبد، در درمان سرطان استفاده می شود. در این روش، قهوه به عنوان بخشی از “گرسون درمانی” استفاده می شود. در روش گرسون درمانی ، به بیماران سرطانی هر چهار ساعت یکبار و  به طور روزانه، قهوه کافئین دار داده می شود. در طول مدت درمان به افراد رژیم غذایی شامل، سبزیجات و انواع مکمل های گیاهی دیگر و از جمله قهوه داده می شود. لازم به ذکر است که این نوع درمان، در ایالات متحده یک درمان غیر مجاز محسوب می شود.

خواص قهوه برای مو:

قهوه برای شوره سر

مطمئنا، شما می توانید محصولات گران قیمت بهداشتی برای خلاص شدن از شوره سر خریداری کنید اما ما به شما می‌گوییم که می توانید فقط از قهوه برای رفع این مشکل استفاده کنید. با مخلوط کردن قهوه و روغن نارگیل و مالش این مخلوط به موهایتان، به راحتی هر پوست خشک یا پوسته پوسته شده روی پوست خود را از بین ببرید.

قهوه برای رشد مو

در یک مطالعه که در سال ۲۰۰۷ در مجله بین المللی پوست منتشر شده محققان دریافتند کافئین می تواند یک محرک رشد موی بالقوه برای مردان مبتلا به آلوپسی آندروژنیک(نوعی از ریزش مو) باشد. در واقع، رشد فولیکول های مو با کافئین سرعت بیشتری می‌گیرد و تقریبا ۴۶ درصد افزایش یافته و چرخه زندگی موها ۳۷ درصد رشد می‌یابد .

تقویت رنگ مو با قهوه

ممکن است در مورد ترفند روشن کردن مو در منزل که مورد علاقه مو بورهاست شنیده باشید: شستن مو در چای بابونه یا شامپاین.

بسیارخوب، چنانچه پوستتان سبزه است از قهوه اسپرسو استفاده کنید. دگ مکینتاش، آرایشگر در سالن زیبایی لوئیس اوکرنر در نیویورک می‌گوید: ” مخلوط دانه‌های قهوه با آب که به شکل خمیر درآمده‌اند را روی موهای مرطوب که تازه شامپو زده‌اید، مالیده و کمی به رنگ مویتان عمق بخشید. خاصیت اسیدی قهوه بافت مو را نرم و درخشندگی فوق‌العاده‌ای به مو می‌بخشد. رنگ مو بدون قهوه هم ممکن است زیبا به نظر برسد اما اگر به دنبال زیباترین رنگ مو هستید قهوه را دست کم نگیرید.

خواص قهوه برای لاغری:

قهوه باعث کاهش اشتها می‌شود

تا به حال احساس کرده‌اید که پس از نوشیدن قهوه در وعده صبحانه اشتها و میل کمتری به ادامه خوردن صبحانه تان دارید. قهوه به طور کلی اشتهای شما را کور می‌کند و از این رو با احساس سیری که برایتان ایجاد می‌کند کمک به لاغری و کاهش وزن شما می‌کند.

نوشیدن قهوه کمک می‌کند بیش‌تر کالری بسوزانید

بر اساس نتایج مطالعه‌ای که در کشور اسپانیا به عمل آمد، ورزشکارانی که پیش از شروع فعالیت ورزشی‌شان معادل حدود۳۴۰ میلی‌لیتر قهوه می‌نوشند، در طول سه ساعت پس از فعالیت بدنی‌ تقریبا ۱۵ درصد کالری بیش‌تر می‌سوزانند. پژوهش‌ها نشان داده‌اند، حتی اگر فعالیت ورزشی‌ هم نداشته باشید، باز هم با مصرف روزانه یک تا دو فنجان قهوه سوخت‌وساز بدن‌تان ۱۰ تا ۲۰ درصد افزایش خواهد یافت.

خواص قهوه تلخ برای دیابت:

مطالعات نشان می‌دهد نوشیدن چندین فنجان قهوه در روز به متابولیسم قند در بدن کمک می‌کند. محققان هلندی اعلام کردند نوشیدن یک فنجان قهوه یا بیشتر که میلیونها نفر به هنگام برخاستن از خواب صبح‌ها می‌نوشند، ممکن است خطر ابتلا به دیابت را کاهش دهد.

دانشمندان در آمستردام گفتند، ترکیبات موجود در قهوه به سوخت و ساز قند در بدن کمک می‌کند. از اینرو موجب کاهش خطر دیابت می‌شود که ۱۳۰ میلیون نفر در جهان به آن مبتلا هستند. طبق گفته Rob Van Dam از دانشگاه آمستردام ، ” این اولین مطالعه و پژوهشی است که نشان می‌دهد قهوه می‌تواند برای دیابت نوع دوم مفید باشد.”

فرقی نمی‌کند قهوه به صورت کاپوچینو ، اسپرسو یا نسکافه باشد، قهوه حاوی مواد معدنی است مانند منیزیم ، پتاسیم و دیگر مواد مغذی که فواید درمانی فراوانی دارند. Van Dam و همکارانش نمی‌دانند کدام یک از ترکیبات قهوه مؤثر هستند یا این ترکیبات چگونه علیه دیابت فعالیت می‌کنند، اما وقتی مصرف قهوه را با خطر دیابت بزرگسالان ( نوع دوم ) بررسی کردند، دریافتند هر قدر افراد ، بیشتر قهوه می‌نوشند، خطر ابتلا آنها به بیماری دیابت کمتر است.

افرادی که ۷ فنجان یا بیشتر در روز قهوه می‌نوشیدند ۵۰ درصد کمتر احتمال داشت به دیابت مبتلا شوند. نوشیدن چندین فنجان کمتر، تأثیر کمتری داشت. طبق گفته Van Dam برای اکثر افراد بد نیست که مقدار متعادلی قهوه بنوشند. “اما این یافته جدید باید با مطالعات و پژوهش های دیگر تأیید شود و صرفاً رسیدن به این یافته جدید به این معنی نیست که افراد باید مقدار زیادی قهوه در روز بنوشند.

” طبق گفته Van Dam مطالعات نشان داده‌اند که افراط در نوشیدن قهوه می‌تواند میزان کلسترول و خطر پوکی استخوان را افزایش دهد یا فرد را نسبت به بیماریهای استخوان آسیب پذیرتر و حساستر کند.

مضرات قهوه:

سر درد

طبق بررسی هایی که محققان انجام داده اند یک فنجان قهوه بین ۴۰ تا ۱۷۰ میلی گرم کافئین دارد. مصرف بیش از حد کافئین می تواند برای کسانی که از بیماری میگرن رنج می برند، تاثیرات منفی داشته باشد. به خصوص اگر مصرف کافئین از هزار میلی گرم در روز بیشتر باشد. پس مصرف کنندگان قهوه باید مراقب باشند میزان مصرف روزانه یشان به بالاتر از این حد نرسد.

رفلاکس معده

یکی دیگر از مضرات قهوه که می توان به آن اشاره کرد بازگشت اسید معده، سوزشو نفخ معده است. به خصوص برای کسانی که زمینه این مشکل را دارند.

کاهش جذب آهن

گفته می شود نوشیدن قهوه به همراه غذا به دلیل وجود تانین، باعث کاهش جذب آهن می شود. در نتیجه افرادی که کم خونی دارند به این نکته توجه کنند که قهوه را مانند چای یک ساعت قبل یا دو ساعت بعد از غذا بنوشند.

پوکی استخوان

کسانی که روزانه قهوه مصرف می کنند ممکن است دچار افزایش دفع کلسیم از ادرار شوند و در نتیجه در معرض خطر پوکی استخوان قرار بگیرند. این مشکل به خصوص برای افرادی که بدنشان به اندازه کافی کلسیم دریافت نمی کند اهمیت زیادی دارد.

دیگر مضرات

قهوه برای افرادی که مشکلات قاعدگی دارند خیلی مضا است و نباید در مصرف آن زیاده روی کنند. یکی از مضرات قهوه برای کسانی است که جوش صورت یا جوش آکنه دارند . با خوردن قهوه ممکن است این جوش ها شدید تر شود. مصرف زیاد قهوه باعث سقط جنین و عفونت ادراری خانم‎های باردار می‎شود. کسانی که نقرس دارند سعی کنند قهوه نخورند. مصرف زیاد قهوه باعث ریزش مو می‎شود. کسانی که کلیه‎های ضعیف دارند از مصرف قهوه خودداری کنند. مصرف قهوه باعث سفید شدن مو می‎شود. افرادی که سنگ کلیه دارند از خوردن قهوه خودداری کنند.

از بین رفتن مینای دندان

بر اساس تازه ترین تحقیقات پزشکی، مصرف زیاد قهوه سبب از بین رفتن مینای دندان ها می شود. متخصصان تغذیه توصیه می کنند که نوشیدن آن را به دو فنجان قهوه دم کرده یا سه فنجان قهوه فوری(نسکافه) در روز محدود کنید.

کلام آخر:

درست است که قهوه دارای مزایای فراوانی برای سلامتی است، اما هر ماده غذایی را اگر به اندازه مصرف کنید برای بدن منفعت دارد و در صورت زیاده روی مضر خواهد بود.. به عقیده متخصصان تغذیه میبایست میزان مصرف قهوه به دو فنجان قهوه دم کرده یا سه فنجان قهوه فوری (نسکافه) در روز محدود شود. اما به این موضوع توجه کنید که نباید بیش از شش فنجان قهوه در یک روز مصرف کنید.

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید
ایمیل
تلگرام
اینستاگرام
فیسبوک
گوگل پلاس
تویتر
آپارات

درباره ی مدیر سایت

همچنین ببینید

تغییر رنگ چشم بدون لنز با مصرف نوع خوارکی و ادویه

چکیده: چشم‌هایتان از سلامت و روحتان سخن می‌گویند. رنگ چشم‌های شما صفتی ارثی است که …

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Share This