چکیده: |
جالب است بدانید درختان هلو و شلیل عملا شبیه به هم هستند. عمدهی تفاوت این دو میوه، عدم وجود پرزهای گیاهی بر روی پوست شلیل است. شلیل، گونه ای هلو می باشد با پوست صاف تر که در مناطق گرم تر نیمکره شمالی و جنوبی یافت میشود. خواص شلیل؛ بیش از ۴۰۰۰ سال پیش در چین کشف شده است |
از شلیل به تنهایی یا در پخت انواع مربا، مارمالاد، نوشیدنی و شیرینی استفاده میشود. در این بخش از دوادرمون به بررسی فواید شلیل و هلو، خواهیم پرداخت پس لطفا ما را تا پایان این مقاله همراهی نمایید.
انواع هلو و شلیل:
از انواع متداول شلیل در ایران که هر کدام خواص متفاوتی دارند میتوان به:
- شلیل مغان
- هلو دونات یا هلو انجیری
- رد گلد یا شلیل شبرنگ
- هلو کلینگ استون
- شلیل شمس
- هلو فریاستون
- شلیل سفید
- هلو زرد و سفید
- شلیل سبزرنگ و… اشاره کرد.
شلیل قهرمانی برای مبارزه با سرطان:
اولین خاصیت شلیل، که باید این میوه را در برنامه غذایی خود قرار دهید، کمک به پیشگیری از سرطان است. بسیاری از میوه و سبزیجات میتوانند از ابتلا به انواع سرطانها جلوگیری نمایند و باید یادآور شد که شلیل نیز یکی از این مبارزان حرفهای است! کافی است در هفته دو یا بیشتر وعده از این میوه استفاده کنید تا از خاصیت شلیل، در پیشگیری از سرطان بهرهمند شوید.
رادیکال های آزاد، مولکول هایی هستند که وجود آنها در بدن میتواند منجر به سرطان شود. آنتی اکسیدان های موجود در فواید شلیل، موادی هستند که میتوانند از سلولها در برابر آسیب رادیکالهای آزاد جلوگیری کنند. تحقیقات نشان داده که کوئرستین و اسید کلروژنیک موجود در شلیل میتواند از تکثیر سلولهای سرطانی جلوگیری نماید.
خواص شلیل براب جلوگیری از دیابت
امروز انسانها با بیماریهای بسیار خطرناکی دست و پنجه نرم میکنند. با این حال موهبیتهای طبیعی میتوانند به عنوان سپر دفاعی برای مبارزه با این بیماریها به کمک ما بیایند. درصورتی که امکان ابتلا به دیابت بر اثر چاقی یا دلایل دیگر در فرد وجود داشته باشد، خواص هلو و شلیل، به کمک خواهدآمد. وجود موادی مانند گلیسمیک به این معناست که این میوه میتواند گزینهی مناسبی برای پیشگیری از دیابت باشد. با این حال اگر درحال حاضر مبتلا به بیماری دیابت هستید، به دلیل وجود قند فروکتوز در این میوه حتما درمورد نحوه و میزان مصرف آن با پزشک خود مشورت کنید.
شلیل و هلو میوهایی برای سم زدایی بدن
از جمله خواص هلو و شلیل؛ میتوان به خاصیت ضد سم آن اشاره کرد. این میوه با داشتن مقادیر زیادی ضدسم، ساخته شدن مواد مضر اکسداتیو را کاهش میدهد. همچنین شلیل و هلو به اتصال برخی از اجزای موجود در اسید صفراوی دستگاه گوارش کمک میکند. این امر مانع از گردش مجدد اسید صفراوی در معده میشود که درنتیجه سموم بالقوه سرطانزا را از بدن دفع میکند.
حتما بخوانید:
انواع خوراکی هایی که موجب تقویت سیستم ایمنی می شوند
شلیل و هلو تقویت کننده سیستم ایمنی
یکی از بهترین فواید شلیل، افزایش قدرت دفاعی بدن و بهبود عملکرد سیستم ایمنی است تا در برابر بیماریها مقاوم باشیم. وجود مقادیر زیادی ویتامین C و بتاکاروتن در این میوه میتواند چنین امکانی را برای ما فراهم کند. عملکرد دیگر ویتامین C کمک به تولید مجدد ویتامین E در بدن است. ویتامین E نیز یکی دیگر از راههای مبارزه با رادیکالهای آزاد است که سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند. علاوه بر این مزایا، ویتامین A وجود در شلیل میتواند با عفونتها مقابله کند. این ویتاین، دیوارهی سلولها را تقویت کرده و از غشای مخاط در برابر باکتریهای مهاجم محافظت میکند.
خواص هلو و شلیل برای سلامت چشم:
شلیل و هلو هر دو دارای موادی ازجمله لوتئین و زیگزانتین است؛ این مواد از محتویات ضروری شبکیهی چشم هستند. با مصرف مقدار مناسب شلیل و بهرهمندی از فواید هلو و شلیل، میتوانید خطر ابتلا به بیماریهایی مانند آب مروارید و پیرچشمی را به میزان قابل توجهی کاهش دهید. همچنین، بتاکاروتن موجود در شلیل سلامت چشم را با پیشگیری از دژنراسیون ماکولا (تخریب لکه زرد) حفظ میکند. یک فنجان شلیل حاوی ۲۱۴ میکروگرم بتاکاروتن است. میزان بتاکاروتن در نوعی از شلیل که رنگ گوشت آن به قرمزی میزند، بیشتر است.
فواید این دو میوه مفید برای مبارزه با هیپوکالمی:
- درصورت کمبود پتاسیم در بدن، احتمال بروز هیپوکالمی در انسان بیشتر میشود.
- علائم بیماری هیپوکالمی شامل فشار خون بالا، یبوست، مشکلات کلیوی، ضعف عضلات، خستگی و مشکلات قلبی است.
- مصرف شلیل به دلیل دارا بودن میزان بالایی از پتاسیم میتواند برای افرادی که مقداری از این ماده معدنی را به دلایلی از دست دادهاند، مناسب باشد.
- مصرف پتاسیم برای بهبود عملکرد سیستم عصبی مناسب است.
خواص هلو و شلیل برای ارتقاء سلامت عروقی:
وجود میزان مناسبی از آنتی اکسیدانها و گلروژنیک اسید در شلیل منجر به تاثیر مثبت آن بر سیستم عروقی میشود. از آنجا که یکی از خواص و هلو شلیل، دارا بودن مقدار زیادی فیبر محلول است، مصرف آن میتواند موجب کاهش فشار خون و کلسترول بد گردد. باتوجه به اینکه فشار خون و کلسترول بالا از عوامل بروز بیماریهای قلبی و عروقی است، با تنظیم فشار خون و کاهش کلسترول بد میتوان تا حدودی از بروز بیماریهای عروقی جلوگیری کند.
پوستی سالم با مصرف شلیل و هلو
از جمله خواص هلو و شلیل، تاثیر مناسب آن بر سلامت پوست است. این میوه سرشار از بیوفلاونوئیدها است؛ مادهای که میتواند برای مراقبت از پوست شما مناسب باشد. همچنین این میوه سرشار ازلوتئین و بتاکاروتن است. بتاکاروتن به تنهایی میتواند پوست شما را در برابر اشعه فرابنفش خورشید محفظت نماید.
در کنار همهی اینها، ویتامین C با تولید کلاژن کمک میکند که پوست جوان و شاداب بماند و مانع آسیبهای اشعه UV میشود. پروتئین کلاژن بخش مهمی از بافتهای ارتباطی است که پوست، استخوان، تاندونها، رباطها، غضروفها و رگهای خونی را در کنار یکدیگر نگه میدارد. علاوه بر آن، با پیری پوست مبارزه کرده و درمان زخم را سرعت میبخشد و پوست خشک را درمان میکند.
حتما بخوانید:
معرفی ده سوپر میوه و خواص درمانی بسیار آنها
شلیل و هلو برای محافظت از سلامت سلولها
یکی دیگر از فواید و هلو شلیل، وجود فسفردر ترکیبات آن است. فسفر یکی از عناصرحیاتی مورد نیاز برای محافظت از سلولها و بافتهاست که کمک میکند وظایفشان را بهتر انجام دهند. به همین جهت مصرف مداوم آن میتوان سلامت سلولها را افزایش دهد. به علاوه ویتامین A که در شلیل با تبدیل سلولهای نابالغ به بافتهای عملکردی میتواند ارتباطات میان سلولها را تقویت کند. این ویتامین در تقویت سلولهای T موجود در روده که وظیفه حفظ ایمنی بدن را برعهده دارند موثر است و میتواند در تولید گلبولهای سفید خون نقش مهمی بازی کند.
شلیل و هلو برای سلامت دستگاه گوارش
علاوه بر تمامی مواردی که درباره محتویات و ارزش غذایی گفته شد، از فواید و هلو شلیل، باید به این نکته اشاره کرد که این میوده حاوی مقدار زیادی فیبر است. وجود فیبر در این میوه به بهبود عملکرد دستگاه گوارش کمک میکند. فیبر محلول به کاهش سرعت هضم کمک میکند که منجر به احساس سیری و کاهش سرعت هضم گلوکز و کمک به کنترل قند خون میشود.
علاوه بر آن فیبری که در میوه ی شلیل(Nectarine)، میتواند رشد باکتری مفید روده را تسریع بخشد. شلیل همچنین به طور طبیعی سرشار از پروبیوتیک است که میتواند سلامت گوارشی را بسیار تقویت کند؛ زیرا به عنوان سوخت پروبیوتیکها، ارگانیسمهای زنده بدن شما عمل میکند. این میوه میتواند به درمان سندرم روده تحریک پذیر کمک کند؛ یک اختلال رودهای که میتواند باعث نفخ شکم و گاز شود.
جبران کمبود آهن با مصرف هلو و شلیل
آنمی یا فقر آهن به شرایط اطلاق میشود که میزان گلبولهای قرمز خون کاهش پیدا کند.در این شرایط با مصرف آهن، میتوان آن کمبود را جبران کرد. خواص و هلو شلیل؛ حاوی آهن زیادی نیست اما وجود مقدار زیادی ویتامین C در آن میتواند به جذب بیشتر آهن کمک کند. به همین دلیل مصرف آن در وعدههای غذایی، درکنار خوراکیهای حاوی آهن مانند سبزیجات سبز، گوشت قرمز، شکلات، ماهی، بادام هندی، کشمش، اسفناج و به همراه مکملهای غذایی میتواند جذب آهن در بدن را افزایش دهد.
لازم به یادآوری است که شلیل تازه یا یخ زده، ویتامین C بیشتری نسبت به کمپوت یا کنسرو شده دارد؛ چون ویتامین C با حرارت از بین میرود.
خواص شلیل و هلو در رژیم کاهش وزن
اگر رژیم غذایی کاهش وزن دارید، مصرف شلیل پیش یا پس از تمرین میتواند ایدهی خوبی باشد. از خواص هلو و شلیل؛ می توان به فیبر فراوان آن اشاره داشت که میتواند آب را درون خود نگه دارد. این عمل مغز را فریب میدهد و در شما احساس سیری به وجود میآورد.
در نتیجه نیاز به غذا خوردن کم شده و کالری ورودی بدن شما کاهش میباید. این امر میتواند فرآیند کاهش وزن را تسریع بخشد. همچنین وجود فیبر بالا در وعدهی غذایی میتواند سرعت هضم غذا را کاهش دهد. این کندی علاوه بر اینکه در مدت طولانیتری احساس سیری را در شما نگه دارد، منجر به جذب آهستهی قند نیز میشود.
با این روش، میزان کلسترول بد و تری گلیسیرید خون کاهش مییابد. علاوه بر آن فیبر با تبدیل آب به مادهای ژل مانند در روده، به این هدف دست مییابد و سپس مانع از جذب کلسترول و چربی در خون میشود؛ این به کاهش وزن سالم کمک میکند. فیبرهای محلول همچنین کلسترول بد بدن را کاهش میدهند.
حتما بخوانید:
فوائد ، طبع و ترکیبات آلبالو و گیلاس
خواص هلو و شلیل برای درمان آسم:
- وجود مقدار زیادی ویتامین C در این دو میوه میتواند اثر مطلوبی بر روی درمان بیماری آسم داشته باشد.
- مواد موجود در Properties of nectarine، میتوانند سیستم ایمنی بدن را تقویت کنند و پاسخ مناسبی به پاتوژنها دهند.
- به دلایل مختلف ممکن است دستگاه تنفسی افراد دچار واکنشهای آلرژیک شود که در حالت پیشرفته منجر به پیشروی و بروز آسم میگردد.
- فواید هلو و شلیل؛ میتواند تا حدودی از ابتلا به این بیماری پیشگیری کند.
فواید شلیل و هلو برای کنترل فشار خون:
درصورتی که مصرف سدیم بالایی دارید، ممکن است دچار افزایش فشار خون شوید. قرار دادن شلیل در رژیم غذایی خود به دلیل داشتن پتاسیم، میتواند میزان فشار خون و نمک ورودی را تنظیم کند. به علاوه پتاسیم میتواند هموستاز را حفظ نماید. میوهها دارای میزانی قند به صورت فروکتوز هستند اما میزان تاثیر این قند بر افزایش قند خون در برابر اثرات مثبت فیبر موجود در آن در کاهش میزان قند خون، ناچیز است. فیبر بالا از خواص شلیل و هلو، است که به دلیل سرعت هضم پایین آن منجر به جذب آهستهی قند غذای درحال هضم شده و از افزایش یکبارهی سطح قند خون جلوگیری میکند.
شلیل و هلو به عنوان غذای کودکان
همانطور که توضیح داده شد، این میوه سرشار از مواد مغذی است؛ لذا مصرف آن برای غذای نوزادان مفید است. اما باید توجه داشت که کودک شروع به دریافت غذا کرده باشد؛ یعنی تا پیش از شش ماهگی که نوزاد صرفا از شیر تغذیه میکند، نمیتوان این میوه را برای او درنظر گرفت.
خواص شلیل و هلو برای کاهش کلسترول:
فیبر محلول میتواند سطح کلسترول را کاهش دهد. خوشبختانه یکی از خواص هلو و شلیل؛ غنی بودن از فیبر محلول است. یک شلیل متوسط حاوی حدود ۲.۲ گرم فیبر است. مطابق با گزارشی، مصرف ۵ تا ۱۰ گرم فیبر محلول به صورت روزانه میتواند سطح کلسترول بد خون را تا ۵% کاهش دهد. یکی ازراههای قرار دادن این میوه در رژیم غذایی، مصرف شلیل به همراه غلات صبحانه است. همچنین میتوانید این میوه را به عنوان میان وعده به همراه ماست یا پنیر مصرف کنید.
مضرات هلو و شلیل
اگرچه در بسیاری موارد نادر، اما مشاهده شده است که مصرف شلیل میتواند در برخی افراد، علائم حساسیت خفیفی مانند خارش لب، دهان، گلو و تورم لب و صورت را ایجاد نماید. در برخی موارد نیز علائم گوارشی و تنفسی مانند استفراغ، اسهال، درد معده، آبریزش بینی، و… مشاهده شده است.
شدیدترین آلرژی به شلیل بیماری به نام آنافیلاکسی است که به منزله بی ثباتی قلبی عروقی و مشکلات جدی تنفسی است. علاوه بر آن درصورتی که رژیم غذایی شما طوری طراحی شده است که نباید مقدار بالایی کربوهیدرات مصرف کنید، بهتر است از خواص هلو و شلیل، صرف نظر نمایید.
سخن پایانی
ابتدا شلیلها را در دمای اتاق نگهداری کنید تا مطمئن شوید به خوبی رسیدهاند. زمانی که میوهها بوی شیرین و رسیده بودن دارند، میتوانید آنها را در یک کیسهی پلاستیکی قرارداده و در یخچال نگهداری نمایید. شلیلها امکان نگهداری در مدت طولانی را ندارند و بهتر است برای بهرهمندی از خواص و هلو شلیل، هرچه زودتر آنها را مصرف کنید.