خانه / آموزش / معالجه سندرم روده تحریک پذیر با طب سنتی

معالجه سندرم روده تحریک پذیر با طب سنتی

چکیده:
سندرم روده تحریک پذیر یا IBS از جمله بیماری های رایج گوارشی میباشد. این بیماری یک پنجم از افراد جامعه را درگیر خود کرده است. سندرم روده تحریک پذیر دارای علائم مشخصی است که در یک دوره زمانی تکرار میشود.

علت ابتلا به سندرم روده تحریک پذیر

سندرم روده تحریک پذیر معمولا تحت تأثیر احساسات فرد است. احساس ناراحتی، اضطراب، گناه، افسردگی، سرخوردگی یا خشم ممکن است این اختلال را ایجاد یا تشدید کند. قهوه، میوه‌ها و سبزیجات خام، هورمون‌ها، داروهای خاص خصوصاً مصرف طولانی آنتی بیوتیک که موجب کاهش قابل توجه باکتری‌های مفید روده میگردد و همچنین مصرف بیش از حد ملین‌ها می‌تواند سبب بروز این بیماری شود. ناتوانی بدن در جذب قند طبیعی شیر نیز می‌تواند علت بروز سندرم روده تحریک پذیر باشد.

در هر پنج ایرانی یک نفر سندرم روده‌ی تحریک‌پذیر را تجربه می‌کند. به همین دلیل سندرم روده تحریک پذیر یکی از شایع‌ترین اختلالاتی است که تشخیص داده می‌شود.  سندرم روده تحریک پذیر در زنان نسبت به مردان بیشتر شایع بوده و در سن جوانی شیوع این بیماری بیشتر است. البته این احتمال نیز وجود دارد که در همه سنین افراد دچار حملات حاد این بیماری شده و از علائم خفیف IBS رنج ببرند. این علائم شبیه به بیمارییهای جدیی تر گوارشی، هورمونی و مشکلات مربوط به تولید مثل است و نه تنها از فردی به فرد دیگر، بلکه حتی در یک فرد از هفته‌ای به هفته‌ دیگر متفاوت است. این امر باعث میشود که تشخیص و درمان آن به طور مؤثر، دشوار باشد.

درمان گیاهی سندرم روده تحریک پذیر

مشکل رایج سندروم روده تحریک‌پذیر (IBS) می‌تواند ناراحت‌کننده و در عین حال برای بعضی شرم‌آور باشد! با این حال راه‌های طبیعی و سنتی برای درمان و کاهش علائم آن وجود دارد که می‌توان به سادگی مشکلات ناشی از آن را رفع کرد.

۱- چای زنجبیل کمک میکند

 زنجبیل در فرهنگ‌های سراسر جهان نقشی مهم در طب سنتی دارد و علاوه بر کارکردهای دیگر، همچنین می‌تواند باعث کاهش نفخ و گاز معده شود. زنجبیل التهاب را در روده‌ها کاهش می‌دهد و با شل کردن عضلات روده، تحریک‌پذیری آن را خنثی می‌کند.

۲- دانه رازیانه درمان موثری است

اثر استفاده منظم از دانه رازیانه برای درمان بسیاری از اختلالات گوارشی همچون مشکل روده تحریک‌پذیر اثبات شده است. اعتقاد بر این است که روغن‌های فرّار موجود در دانه رازیانه باعث تحریک صفرا برای هضم بهتر و در نتیجه کمک به کاهش ناراحتی های گوارش میشود.

حتما بخوانید:
شناخت عوامل نفخ شکم و درمان گیاهی و خانگی آن

۳- بذر کتان کار ساز است

بذرهای کتان منبعی عالی از هم اسیدهای چرب ضروری امگا۳، و هم فیبر، به شمار می‌رود که وارد کردن آن به رژیم غذایی و برنامه تغذیه خود باعث تقویت سیستم ایمنی و گوارشی میشود. این بذرها برای درمان اسهال نیز موثر و مفید هستند.

۴- نعناع معجزه‌ میکند

برای استفاده از نعنا ، برای درمان سندروم روده تحریک پذیر ،میتوانید از روش زیر استفاده کنید. ۲ الی ۳ قطره روغن نعناع را به یک چهارم فنجان آب گرم اضافه کنید و هر روز ۳ الی ۴ لیوان بنوشید.بعلاوه میتوانید ، یک قاشق چای خوری نعنای خشک شده را به یک لیوان آب جوش اضافه کنید حدود ۱۰ دقیقه صبر کنید و سپس بنوشید ، این کار را ۲ الی ۳ بار در روز تکرار کنید. توجه داشته باشید که،هنگام نوشیدن چای نعناع باید از مصرف بیش از اندازه آن بپرهیزید،زیرا ممکن است باعث تهوع ،گرفتگی ، یا بی اشتهایی شود.

منظم غذا بخورید . نداشتن نظم و ساعت مشخص برای غذا خوردن میتواند علائم سندروم روده تحریک پذیر را بوجود بی آورد . بنابراین وعده های غذایی را حذف نکنید و بین آنها فاصله زیادی نگذارید.  غذای سنگین میل نکنید زیرا باعث بوجود آمدن علائم آی بی اس میشود ، بنابراین سعی کنید ۴ تا ۵ بار غذای کم حجم در طول روز میل کنید.

درد مزمن شکمی : درد شکمی در بیماران IBS معمولا به صورت کولیکی با شدتهای مختلف و تشدید در زمانهای مختلف بروز می کند . درد شکمی معمولا در قسمت تحتانی شکم و عمدتاً در سمت چپ احساس می شود ، گرچه محل درد و مشخصات آن می تواند بسیار متغیر باشد.
غذاهای سرخ شده، گوشت، روغن های ترانس، مارگارین، غذاهای لبنی و سایر غذاهای چرب را به حداقل برسانید. این غذاها باعث می‌شوند روده بزرگ به شدت عمل کند که این خود باعث اسهال و درد در شکم می‌شود.
از مصرف غذاهای تند دوری کنید؛ کپسایسین موجود در فلفل تند باعث اسپاسم در روده بزرگ می‌شود که این خود می‌تواند منجر به اسهال شود. مصرف انواع نوشیدنی کافئین دار مانند قهوه و چای سیاه را کاهش دهید؛ زیرا کافئین باعث تحریک روده بزرگ می‌شود.

ویتامین D و سندرم روده تحریک پذیر

مطالعه ای جدید در دانشگاه شفیلد در انگلستان با بررسی شرایط بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر نشان داده است که این افراد در مقایسه با افراد سالم احتمال بیشتری دارد کمبود ویتامین D نیز داشته باشند. همچنین، پژوهشگران دریافتند که مصرف مکمل ویتامین D می تواند به بهبود علائم سندرم روده تحریک پذیر کمک کند. پژوهشگران دانشگاه شفلید نتایج هفت مطالعه درباره ویتامین D و سندرم روده تحریک پذیر را مورد بررسی قرار دادند. پس از انجام این کار، آنها این گونه نتیجه گیری کردند که افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر به طور قابل توجهی احتمال بیشتری دارد با کمبود ویتامین D نیز مواجه باشند. در حقیقت، نتایج بررسی یک مطالعه نشان داد که ۴۰ درصد افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر دارای سطوح کم ویتامین D نیز بوده اند.

با این حال مبتلا بودن به سندرم روده تحریک پذیر به این مفهوم نیست که فرد نمی‌تواند از سبزیجات و میوه‌ها مصرف کند بلکه باید از میوه‌ها و سبزیجاتی استفاده کند که دارای FODMAP پایین هستند. پزشکان رعایت نکات زیر را به این بیماران توصیه می‌کنند:

  • مصرف میوه‌هایی با FODMAP پایین همچون موز، بلوبری، گرمک، انگور، پرتقال، کیوی و توت فرنگی
  • مصرف سبزیجاتی چون هویج، بادمجان، لوبیا سبز، اسفناج، سیب زمینی شیرین، کدو
  • افزایش دریافت کلسیم با مصرف ماست به جای دیگر خوراکی‌های حاوی لاکتوز
  • جایگزین کردن کره با روغن زیتون
  • مصرف شیر بدون لاکتوز

شدت درد شکمی می تواند از یک درد خفیف تا یک درد شکمی ناتوان کننده متفاوت باشد. فاکتور های مختلفی از جمله استرس های هیجانی و غذا خوردن می توانند سبب تشدید درد شکمی شوند در حالی که اجابت مزاج سبب تخفیف درد شکمی می شود.
علیرغم متغیر بودن درد شکمی در بیماران مبتلا به IBS  ، برخی نمودهای بالینی درد شکمی با IBS همخوانی ندارند که در این مواقع بررسی سریع در مورد علل ارگانیک درد شکمی لازم است . این نمودها عبارتند از : درد شکمی همراه با بی اشتهایی ، سوء تغذیه و کاهش وزن . این مجموعه علائم  در بیماران IBS  بسیار نادر است مگر اینکه یک بیماری روانپزشکی جدی وجود داشته باشد . درد شکمی که حالت پیشرونده داشته باشد ، بیمار را از خواب بیدار کند یا مانع به خواب رفتن بیمارشود از مشخصات IBS  نیست .

حتما بخوانید:
درمان خانگی قطعی و سریع یبوست


سپاسم عضلانی بیش ازاندازه،باعث ایجاد اسهال و در مقابل اسپاسم و انقباض آهسته یا کم عضله ،باعث یبوست میشود. گرفتگی ناخواسته و غیر طبیعی میتواند باعث درد شکم یا احساس نیاز فوری به دستشویی را ایجاد کند. سندروم روده تحریک پذیر ، باعث اختلالاتی مثل اضطراب ، افسردگی یا خستگی میشود. اگر چه این علائم باعث ناراحتی زیادی برای بیمار میشود ، اما آسیبی که برای این سندروم به روده بزرگ میرسد،دائمی نیست.اکثر افرادی که مبتلا به این بیماری هستند،متوجه میشوند که سندروم میتواند بهبود پیدا کند ، زیرا آنها میاموزند که شرایط این بیماری را کنترل کنند

بیماران دارای سندروم روده تحریک پذیر به سه دسته تقسیم میشوند

  • گروه اول که مشکل آنها یبوست است .
  • گروه دوم بیمارانی هستند که مشکل اصلی آنها اسهال است .
  • گروه سوم که دچار اسهال و یبوست متناوب هستند ،در مدفوع بعضی از آنها خون یافت می شود و یا حتی ممکن است با تب یا کاهش وزن همراه باشد.

این علائم حداقل بین ۱۲ هفته تا ۱۲ ماه طول میکشد ، مهم نیست که پیوسته باشد .

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید
ایمیل
واتساپ
آپارات
اینستاگرام
فیسبوک
SOCIALICON

درباره ی مدیر سایت

همچنین ببینید

خواص و تفاوتهای طالبی ، گرمک دستنبو و ملون

چکیده: به گروهی از میوه‌ها مانند خربزه، طالبی، هندوانه، گرمک و دستنبو در زبان انگلیسی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

Share This