چکیده: |
میگرن نوعی اختلال است که ویژگی آن سردردهای ملایم یا شدید پی در پی میباشد و غالباً با علایمی در سیستم عصبی آتونومس همراه است. این نوع از سردرد گاهی در یک طرف سر (بر نیمی از سر تأثیر میگذارد) و گاهی ضرباندار است و از ۲ ساعت تا ۷۲ ساعت ادامه دارد. |
همانگونه که میدانیم اثر مواد غذایی در کاهش حملات میگرنی و شدت آن، انکار ناپذیر است. در این مطلب تلاش میکنیم تاثیر انواع غذایی و انواع غذاهای مناسب و نا مناسب برای افرادی که میگرن دارد برای خوانندگان ارائه نماییم.
غذاهای ایمن و بی خطر برای میگرن:
* غذاهایی که مصرف آن ها برای میگرن بی خطر می باشند عبارت هستند از:
* برنج به ویژه برنج قهوه ای
* سبزیجات برگ سبز پخته مانند بروکلی، اسفناج و …
* سبزیجات پخته با رنگ زرد پُر رنگ و یا مایل به نارنجی مانند هویج و یا سیب زمینی شیرین پخته
* سبزیجات پخته ی زرد رنگ مانند کدوی تابستانی
* مصرف میوه های پخته و یا خشک شده مثل گیلاس، گلابی، آلوها و …(به غیر از میوه های خانواده ی مرکبات، سیب، موز، هلو و یا توت فرنگی).
* آب(اعم از آب ساده و یا کربناته) ولی سایر نوشیدنی ها(حتی چای گیاهی) می توانند محرک سردرد باشند.
* ادویه های گیاهی؛ معمولا مصرف مقادیر متعادل از نمک، وانیل و دیگر چاشنی های گیاهی در بیماری میگرن تحمل می شوند و محرک سردرد نمی باشند.
حتما بخوانید:
کشف یک داروی موثر برای میگرن
غذاهای محرک برای میگرن:
در افرادی که مستعد میگرن هستند یک سری غذاها وجود دارند که اغلب سبب تحریک سردرد می گردند. معمولا سردردهای میگرنی شامل یک سری واکنش در عروق خونی و سیستم اعصاب بدن می باشند.
- محصولات لبنی (از جمله شیر پُرچرب، شیر بُز، پنیر، ماست و…)
- شکلات
- تخم مرغ
- مرکبات
- گوشت (از جمله: گوشت گاو، مرغ، خوک*، ماهی، بوقلمون و…)
- بادام زمینی
- گوجه فرنگی
- پیاز
- ذرت
- گندم ( به شکل نان، پاستا و…)
همچنین برخی از نوشیدنی ها و افزودنی ها ممکن است از بدترین محرک ها برای تشدید میگرن باشند از جمله: نوشیدنی های الکلی به ویژه شراب قرمز*، نوشیدنی های کافئین دار از جمله قهوه و چای و کولا، منوسدیم گلوتامات، آسپارتات(نوعی شیرین کننده مصنوعی) و نیتریت ها.
و در مورد آن دسته از غذاها که نه در لیست غذاهای ایمن و نه در لیست غذاهای مُضر برای میگرن هستند می بایست جانب احتیاط را رعایت کرد چرا که این احتمال وجود دارد که آن ها نیز محرک میگرن باشند(هر چند این امر بعید است). تقریبا هر نوع غذایی(به غیر از غذاهای ایمن)، می تواند برای برخی افراد محرکی برای تشدید میگرن باشد، لذا این دسته از غذاها را نه می توان خیلی در مظان اتهام قرار داد و نه احتمال مُضر بودن شان را دور از انتظار پنداشت و می بایست جانب احتیاط را در مصرف آن ها رعایت کرد.
نکته ای که در تاثیرات سوء مواد غذایی بر میگرن باید توجه داشت آن است که تجربیات شخصی افراد نیز در این زمینه می تواند مفید باشد.
اصول غذایی مقابله با میگرن:
اصول یک رژیم غذایی مقابله کننده با میگرن عبارت هستند از:
- تاکید بر مصرف غذاهای ایمن: مثل برنج قهوه ای، سبزیجات پخته مانند بروکلی، اسفناج و … و میوه های پخته و یا خشک شده.
- اجتناب کامل از مصرف غذاهای محرک سردرد: اگر پس از ترک غذاهای محرک برای مدتی سردردتان کاهش یافت و یا متوقف شد می توانید مجددا غذاهای محرک را امتحان کنید تا اثر آن ها را ارزیابی نمایید و ببینید آیا باز هم با مصرف این نوع غذاها مشکل پیدا می کنید و یا خیر.
- اگر اجرای ۲ اقدام پیشین سردرد شما را کاهش نداد، محدودیت غذایی می تواند به شما کمک نماید که تشخیص دهید که آیا یک محرک غیر معمول سبب سردرد شما شده است یا نه.
حتما بخوانید:
رژیم غذایی مناسب برای جلوگیری از حملات میگرنی
- تغییرات هورمونی بدن تان را به وسیله رعایت موارد زیر به حداقل برسانید:
اجتناب از مصرف محصولات حیوانی و به حداقل رساندن زمان نگهداری روغن های گیاهی و نیز افزایش مصرف غلات پُرفیبر و حبوبات و سبزیجات.
می توانید پس از مشاوره با پزشک تان مکمل های زیر را مصرف نمایید:
مصرف زنجبیل به میزان ۲/۱ تا ۲ قاشق چای خوری (۱ تا ۲ گرم) از پودر تازه ی زنجبیل در روز
منیزیم: مصرف روزانه به میزان ۴۰۰ تا ۷۰۰ میلی گرم منیزیم( از راه غذا به همراه مکمل یاری) و اگر تنها به صورت مکمل عنصری مصرف شود به میزان ۲۰۰ میلی گرم در روز.
کلسیم: با رعایت موارد زیر از تحلیل رفتن کلسیم بدن تان اجتناب نمایید:
- اجتناب از مصرف بیش از حد پروتئین حیوانی، کافئین، تنباکو، نمک و شکر.
- اگر به مصرف مکمل های کلسیمی تمایل دارید می توانید روزانه ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ میلی گرم از مکمل کلسیم عنصری را به همراه ۵ میکروگرم از ویتامین D مصرف نمایید.
- فعالیت بدنی منظم، به حفظ و نگهداری محتوای کلسیم استخوان ها کمک می نماید.
روش تشخیص غذاهای محرک برای میگرن
برای مثال می توانید برای ۲ هفته فقط از غذاهای ساده و بی خطر برای سندرم میگرن بخورید و سپس به تدریج یک قلم غذای جدید را به رژیم غذایی تان بیفزایید و اگر پس از چند مرتبه مصرف نمودن ماده ی غذایی جدید، هیچ علامتی از میگرن را مشاهده نکردید به سراغ غذای بعدی بروید.
به همین ترتیب ادامه دهید و هر بار که با مصرف یک ماده غذایی جدید، علایم میگرن را در خود مشاهده کردید آن ماده ی غذایی را از لیست غذاهای مصرفی خود خارج نمایید. بدین ترتیب با گذشت زمان لیستی از غذاهای محرک، که میگرن تان را تشدید می کنند به دست می آورید.
۲ نظرات
بازتاب ها: حسینی
بازتاب ها: لادن