چکیده: |
تمام غذاها ترکیبی از مواد مغذی هستند، و چربیهای حیوانی نیز ترکیبی از چربیهای اشباع و غیر اشباع. تاثیری که چربی حیوانی بر سلامتی دارد میتواند بستگی به مقدار چربی که میخورید و چگونگی بقیهی رژیم غذاییتان داشته باشد. |
چربیهای اشباع شده:
اینها چربیهایی هستند که بین مولکولهای خود پیوندهای منفرد دارند و با مولکولهای هیدروژن “اشباع” می شوند. آنها معمولاً در دمای اتاق جامد هستند مانند کره. منابع غذایی غنی از چربی اشباع شامل پنیر، کره، بستنی، برش های پرچرب گوشت ، روغن نارگیل، روغن نخل است.
چربیهای اشباع شده منجر به افزایش ریسک بیماریهای قلبی و عروقی میشوند اما تحقیق اخیر نشان میدهد که ارتباطی میان این دو وجود ندارد.
چربی های غیر اشباع:
چربی های غیر اشباع حاوی یک یا چند پیوند دو یا سه برابر بین مولکول ها هستند. این چربی ها در دمای اتاق مایع هستند. آنها همچنین در غذاهای جامد یافت می شوند.
منابع غذایی چربی های اشباع نشده شامل: آووکادور و روغن آووکادو، زیتون و روغن زیتون ، بادام زمینی و کره بادام زمینی و روغن بادام زمینی ، روغنهای گیاهی مانند آفتابگردان، ذرت یا کلزا، ماهی های چرب مانند ماهی قزل آلا، آجیل و دانه هایی مانند بادام ، بادام زمینی و دانه کنجد می شود.
چربی ترانس:
این چربی ها چربی های مایع هستند که در طی تکنیک های پردازش مواد غذایی به چربی های جامد تبدیل می شوند. برخی از گوشت ها و لبنیات حاوی مقادیر کمی از چربی های ترانس هستند اما معمولاً و بیشتر در غذاهای فرآوری شده یافت می شوند.
نمونه هایی از محصولات غذایی که ممکن است حاوی چربی های ترانس باشد شامل کوکی ها، دونات ها و غذاهای سرخ شده است.
بالاخره چربی حیوانی برای سلامتی خوب است یا بد؟!
هر چند نقش چربی اشباع در سلامت قلب نسبت به گذشته کمی ملایمتر شده اما هنوز چراغ سبز برای خوردن کرهی زیاد یا استیک های چرب روشن نشده است! جایگزین کردن بخشی از منابع چربی اشباع با منابع چربی غیر اشباع مانند روغن زیتون، روغن آوکادو یا روغنهای گیاهی دیگر همچنان برای سلامت قلب توصیه میشود. جایگزین کردن منابع چربی اشباع با کربوهیدراتهای پُر فیبر مانند میوهها و سبزیها نیز همچنان توصیهای است که به نفع سلامتی شما ارائه میشود.
حتما بخوانید:
خواص فوق العاده کفیر برای سلامتی و زیبائی
جایگزین کردن غذاهایی که چربیهای اشباع بیشتری دارند با غذاهایی که قند و کربوهیدرات تصفیه شدهی بیشتری دارند نیز توصیه نمیشود. مثلا جایگزین کردن یک کلوچهی شکلاتی با یک کلوچهی شکلاتی بدون چربی که پُر از قند است، کار درستی نیست. در عوض، کلوچهی شکلاتی را با روغن گیاهی درست کنید یا حتی پورهی آوکادو در آن بریزید، زیرا با این کار، عدم حضور چربی را با قند جبران نمیکنید، بلکه منبع اصلی چربی را به چربی غیر اشباع تغییر میدهید که حداقل ثابت شده فوایدی برای سلامتی دارد.
چربی لبنیات و سلامتی
علاوه بر گوشت، لبنیات نیز از غذاهای حیوانی است که منبع اصلی چربیهای اشباع به حساب میآید. لبنیات پُر چرب نسبت به لبنیات کم چرب، کالری و چربی کمتری دارند. توصیهی اصلی در مورد محصولات لبنی مانند پنیر، شیر و ماست این است که نوع کم چرب یا بدون چربی آن را انتخاب کنید. اما تحقیقی جدید این توصیه را به چالش کشیده است. مروری که بر ۲۹ مطالعه صورت گرفت دریافت ارتباط خاصی میان مصرف لبنیات و بیماریهای قلبی و عروقی وجود ندارد (مضر نیستند).
با وجود یافتههای پژوهش جدید باز هم مجاز نیستید هر چقدر میخواهید گوشت و کره و لبنیات بخورید. مهم است که بدانید این غذاها را باید در حد اعتدال مصرف کنید و بخشی از رژیم غذایی سالم و متعادل شما باشند. داشتن رژیم غذایی سرشار از میوهها و سبزیها و غلات کامل و بنشن و حبوبات توصیه میشود.
حتما بخوانید:
آنچه باید در مورد پنیر و انواع آن بدانیم
چربیهای اشباع که اساسا در غذاهای حیوانی پیدا میشوند، مانند گذشته شهرت منفی ندارند اما همچنان توصیه میشود رژیم غذاییتان بر اساس چربیهای غیر اشباع باشد.
مثلا استفاده از روغن زیتون به عنوان ابزاری برای پخت و پز به جای کره میتواند دریافت چربی غیر اشباع را افزایش داده و محتوای چربی اشباع غذایی که میخورید را کاهش بدهد.
یک دیدگاه
بازتاب ها: لاله