چکیده: |
خارش گوش یک مشکل رایج است که می تواند آزاردهنده باشد اما معمولا مضر نیست. درمان خارش گوش بستگی به علت اصلی آن دارد و ممکن است شامل قطره گوش، آنتی بیوتیک یا سرم شستشو باشد. در این مطلب، با علل خارش گوش و همچنین درمانهای پزشکی و درمان خانگی میتوانید آشنا خواهید شد. |
عوامل ایجاد خارش گوش
دلایل خارش گوش می تواند شامل موارد زیر باشد:
۱- عفونت گوش
خارش گوش گاهی اوقات می تواند به دلیل عفونت یا نشانه ای از ابتلا به یک بیماری باشد. باکتری ها و ویروس ها می توانند همراه با سرماخوردگی یا آنفولانزا باعث عفونت گوش شوند. همچنین اگر فردی آب در گوش او گیر کرده باشد یا جرم در گوش او جمع شده باشد ، نیز میتواند سبب خارش و التهاب و عفونت شود. در این صورت عفونت های مزمن گوش عود می کنند و ممکن است نیاز به درمان پزشکی داشته باشند.
۲- خشکی گوش
گوش ها معمولاً برای تمیز و سالم نگه داشتن گوش، روغن و جرم گوش تولید می کنند. اگر افراد بیش از حد گوش خود را تمیز کنند، می تواند موم را از گوش خارج کرده و آن را خشک کند و باعث خارش آزاردهنده شود. افراد دیگر ممکن است به طور طبیعی موم گوش کافی تولید نکنند و در نتیجه گوش خشک شود. اگر افراد گوش های خشکی داشته باشند، ممکن است متوجه پوسته های پوست خشک اطراف گوش خود شوند.
۳- آلرژی غذایی
واکنش آلرژیک به یک غذای خاص می تواند باعث خارش گوش افراد شود. آلرژی های غذایی رایج عبارتند از:
- آجیل
- شیر
- ماهی و صدف
- گندم
- سویا
افراد همچنین ممکن است خارش را در بقیه قسمت های صورت تجربه کنند. برخی افراد دچار کهیر می شوند. سندرم آلرژی دهانی نوعی واکنش آلرژیک مربوط به گرده گل است که به طور معمول باعث خارش اطراف دهان می شود، اما برخی از افراد نیز خارش گوش را گزارش می دهند.
غذاهای رایجی که باعث ایجاد سندرم آلرژی دهان می شوند عبارتند از:
- میوه هایی مانند سیب، خربزه، گیلاس، کیوی و موز
- دانه های آفتابگردان
- انواع بادام
- فندق
اگر فردی پس از خوردن غذا یا تماس با یک آلرژن مشکل تنفسی داشته باشد، ممکن است آنافیلاکسی را تجربه کند. این یک حالت اورژانس پزشکی است و نیاز به مراقبت فوری دارد.
۴- انسداد کانال گوش به دلیل تجمع جرم
جمع شدن زیاد جرم گوش می تواند باعث خارش گوش شده و بر شنوایی فرد تأثیر بگذارد. گوش ها جرم گوش تولید می کنند تا به تمیز نگه داشتن گوش و محافظت از گوش داخلی در برابر عفونت کمک کنند. جرم گوش به طور طبیعی از گوش خارج میشود و سلولهای مرده و باقی ماندههای پوست را حمل میکند و سپس خشک میشود و به مرور زمان از بین میرود.
حتما بخوانید:
فوائد بادکش ، حجامت خشک و تر و طریق انجام آنها
تجمع جرم گوش ممکن است اتفاق بیفتد اگر افراد چیزی را به کانال گوش خود بچسبانند، که تونل کوچکی است که گوش خارجی را به گوش میانی و داخلی متصل می کند. اگر افراد یک سواب پنبه ای، سنجاق بابی، انگشت یا پارچه پیچ خورده را در گوش خود فرو کنند، می تواند مجرای گوش را تحریک کند و جرم گوش را بیشتر به عقب براند و باعث انسداد شود. انسداد جرم گوش می تواند باکتری ها را در گوش گیر کند و باعث عفونت شود.
۶- سندرم گوش شناگر
اگر آب در گوش گیر کند، می تواند باعث ایجاد بیماری به نام اوتیت خارجی حاد شود. این بیماری به عنوان گوش شناگر نیز شناخته می شود زیرا اغلب شناگران را تحت تاثیر قرار می دهد. باکتری ها می توانند در آب محبوس شده تکثیر شوند و باعث عفونت شوند. گوش شناگر می تواند احساس خارش شدید در گوش ایجاد کند.
اگر افراد گوش شناگر داشته باشند، ممکن است متوجه علائم زیر نیز شوند:
- درد در گوش
- درد در گردن، صورت یا سر
- التهاب اطراف گوش
- احساس می کند گوش مسدود شده است
- تخلیه از گوش
- مشکل شنوایی
۷- رینیت آلرژیک
رینیت آلرژیک که به عنوان تب یونجه نیز شناخته می شود، زمانی اتفاق می افتد که افراد نسبت به ذرات معمولی موجود در هوا مانند گرده، کنه های گرد و غبار یا خز حیوانات واکنش آلرژیک نشان دهند.
این می تواند باعث خارش در گوش، چشم و گلو شود، همراه با:
- چشمان خیس
- آبریزش بینی
- سردرد
- عطسه کردن
- تراکم، شلوغی
افراد همچنین ممکن است به دلیل احتقان ناشی از سرماخوردگی دچار خارش گوش شوند. این معمولاً با بهبودی افراد از سرما می گذرد.
۸- بیماری های پوستی
افرادی که بیماری پوستی در این ناحیه دارند ممکن است دچار خارش گوش شوند. برخی از افراد ممکن است متوجه لکه های ملتهب و پوسته پوسته روی گوش یا اطراف آن شوند.
شرایطی که ممکن است باعث خارش گوش شود عبارتند از:
- پسوریازیس
- درماتیت
- اگزما
پیشگیری
از فرو بردن هر وسیله ای به داخل گوش اجتناب کنید زیرا موجب از بین رفتن جرم گوش که محافظت کننده گوش است شده و یا جرم گوش را به عمق گوش فشار میدهد. اگر افراد مکرراً دچار خارش گوش یا تجمع جرم گوش شوند، میتوانند به متخصص گوش مراجعه کنند تا گوشهای آنها را تمیز کند.
حتما بخوانید:
تسریع بهبود سرماخوردگی با روش های خانگی
افراد می توانند شانس ابتلا به گوش شناگر را کاهش دهند: پوشیدن گوش بند هنگام شنا و استفاده از سشوار روی حرارت کم با فاصله، داخل گوش ها را بعد از خیس شدن خشک کنید از یک حوله تمیز برای خشک کردن قسمت بیرونی گوش استفاده کنید
درمان های خانگی و طبیعی برای رفع خارش گوش
۱- از جاذبه زمین استفاده کنید
آن طرف سر خود را که گوش آسیب دیده دارید، موازی روی زمین قرار دهید. یک انگشت تمیز در گوش خود بگذارید و حالا، سعی کنید خلا ایجاد کنید تا مایع را به بیرون بریزید. حال از یک پنبه یا حوله پنبه ای برای تمیز کردن ترشحات استفاده کنید. همچنین می توانید به سادگی روی پهلو بخوابید و یک حوله در زیر گوش خود قرار دهید.
۲- آب مقطر ولرم برای رفع خارش گوش
یک سرنگ پلاستیکی را با آب مقطر گرم پر کنید. سر خود را صاف کنید و گوش بیرونی تان را بکشید تا مجرای گوش را صاف کنید. از سرنگ برای ریختن مقدار کمی آب در مجرای گوش استفاده کنید.
بگذارید یک دقیقه بماند و سپس آن را با خم کردن سرتان به سمت مخالف تخلیه کنید. آب را تمیز کنید و با یک دستمال تمیز بشویید. این فرآیند را در گوش دیگرتان تکرار کنید.
۳- تنظیم فشار هوا برای درمان خارش گوش
دهان خود را ببندید و بینیتان را با انگشتان خود بگیرید و سپس نفس عمیقی بکشید. هوا را از بینی فوت کنید و بیرون کنید تا فشار هوا را تنظیم کنید. اگر درست انجام دهید، صدای انفجار خفیفی را خواهید شنید که نشان دهنده بازگشایی لوله های تنفسی است.
توجه: بیش از حد محکم فوت نکنید، چون ممکن است باعث آسیب به پرده گوش شود. هم چنین اگر شما مشکلات قلبی، به خصوص ضربان قلب غیر عادی دارید، لطفاً قبل از اقدام به این درمان، با پزشک خود مشورت کنید.
۴- رفع خارش گوش با روغن زیتون
به سمت مخالف گوش آسیب دیده تان دراز بکشید. به آرامی قسمت بیرونی گوش خود را عقب بکشید. دو یا سه قطره روغن زیتون ولرم را در دهانه گوش خود با استفاده از قطره چکان بریزید. به آرامی پوست جلوی گوشتان را ماساژ دهید، تا به کار روغن در مسیر خود کمک کند. بگذارید ۵-۱۰ دقیقه بماند. هر گونه روغن اضافی که از گوشتان چکه می کند را پاک کنید. در صورت نیاز این کار را در گوش دیگر تکرار کنید.
۵. هیدروژن پروکسید برای رفع خارش گوش
به نسبت های مساوی آب اکسیژنه (۳ %) و آب را با هم مخلوط کنید. قطره چکان را با این مواد پر کنید. سرتان را کج کنید و چند قطره از این محلول را در گوش بریزید. این موقعیت را مدتی حفظ کنید. سپس، سر خود را به سمت مخالف خم کنید، تا محلول را تخلیه کنید. سپس با استفاده از یک پارچه تمیز اضافی ها را پاک کنید. این روند را برای گوش دیگرتان تکرار کنید.
۶- الکل و سرکه سفید
نسبت های مساوی از سرکه سفید و الکل را باهم در یک کاسه مخلوط کنید. یک توپ پنبه را در محلول فرو ببرید و خیس کنید. گوش بیمار را به سمت بالا بکشید و سپس ۲-۳ قطره از این محلول را به داخل گوش بریزید. ۵ دقیقه صبر کنید و سپس سرتان را به جهت مخالف خم کنید تا جاذبه وارد عمل شود و محلول و موم را از حفره گوش بیرون بکشد. سپس مایع اضافی گوش را تمیز کنید.
۷- کمپرس گرم برای درمان خارش گوش
پارچه ای را در آب گرم خیس کنید و آب اضافی شان را فشار دهید. این کمپرس آب گرم را به مدت ۵ دقیقه روی گوش خود قرار دهید. از یک تمیز کننده نرم برای شستن گوشتان استفاده کنید. از این درمان دو بار در روز برای چند روز استفاده کنید.
۸. استفاده از سشوار برای درمان خارش گوش
لاله گوشتان را از بدن خود دور کنید. یک سشوار را حدود ۱۰-۱۲ اینچ از گوش خود قرار دهید. گرمای سشوار را برای گرم کردن و جریان انداختن هوا در گوش تنظیم کنید. سشوار را روشن کنید و آن را مستقیماً به مجرای گوش نشانه ببرید. برای حدود ۳۰ ثانیه سشوار را در همینجا نگه دارید. در صورت نیاز دوباره این کار را تکرار کنید.
نکته: بیش از چند دقیقه گوشتان را در معرض سشوار قرار ندهید.
حتما بخوانید:
روشهای موثر درمان گیاهی عفونت روده
۹- گوش های خود را خشک نگه دارید
پس از قرار گرفتن در معرض رطوبت ناشی از شنا و حمام کردن، گوش های خود را به طور کامل خشک کنید. فقط گوش بیرونی خود را خشک کنید و آن را آهسته و با یک حوله نرم پاک کنید. سر خود را به کنار کج کنید تا به تخلیه آب از مجرای گوش کمک کنید. برای جلوگیری از ماندن آب در مجاری شنواییتان هنگام استحمام، ۲ توپ پنبه آغشته به وازلین را در گوش های خارجی خود قرار دهید.
۱۰- حفظ سلامت گوش برای رفع خارش آن
از گوش پاکن برای تمیز کردن مجرای داخلی گوش خود استفاده نکنید. این می تواند نهایتاً منجر به آسیب بیشتری شود. به طور منظم قسمت خارجی گوش های خود را با استفاده از توپ پنبه، مقداری آب گرم و صابون ملایم تمیز کنید.
تمیز نگه داشتن بیرون گوش مهم است؛ همیشه زمانی که شنا می کنید از گوش گیر استفاده کنید تا از ورود آب و وقوع عفونت جلوگیری کنید و هم چنین هنگام شرکت در کنسرت های بلند و یا دیگر رویداده ای پر سر و صدا هم گوش گیر بزنید.
آنچه تا بحال آموختیم
اگر افراد به طور مداوم گوش خارش دارند، باید به پزشک مراجعه کنند تا علت اصلی آن مشخص شود. افراد ممکن است بتوانند با استفاده از چند قطره روغن بچه یا روغن زیتون خارش را در خانه تسکین دهند. قطره گوش OTC (داروهای بدون نسخه) نیز ممکن است کمک کند.
اگر عفونت موجب خارش شده باشد، ممکن است فرد به آنتی بیوتیک نیاز داشته باشد. در موارد انسداد جرم گوش، پزشک می تواند با خیال راحت جرم گوش را خارج کند و نکات پیشگیری را ارائه دهد. بیشتر علل خارش گوش با درمان های خانگی و یا درمان توسط پزشک به سرعت برطرف می شود.