چکیده: |
در طب سنتی بادرنجبویه اغلب برای ایجاد آرام اعصاب، شادی بخش و رفع بوی دهان بکار می رود. بادرنجوییه همانند سایر گیاهان دارویی مضراتی نیز دشته و استفاده زیاد بادرنجبویه ممکن است به افزایش فشار خون منجر شده و باید با احتیاط مورد استفاده قرار گیرد. |
گیاه بادرنجویه یا Lemon Balm با نام علمی (Melissa officinalis) که به آن عصاره گیاه ، گل نعناع ، مومیایی شیرین ، برگ زنبورها ، گیاه عسل و لابیات نیز گفته می شود ، گیاهی چند ساله در خانواده نعناع (Lamiaceae) است. بادرنجبویه یا بادرشبی از واژه یونانی “balsamon” گرفته شده و به معنی روغن با بوی شیرین است. این گیاه بومی منطقه مدیترانه بوده و در قاره آسیا و اروپا رشد کرده و در کشورمان در اطراف جوی های آب و استان های شمالی، شرقیو غرب ایران رشد می کند. بادرنجویه از دیرباز یک ماده برجسته در آشپزخانه های ایرانی و یونانی بوده است.
این گیاه چند ساله به دلیل داشتن رایحه خوشبو شبیه بوی لیمو، برگهای سبز روشن، گلهای کوچک زرد و سفید که برای حشرات مفیدی مانند پروانه ها و زنبورهای عسل جذاب است، یک گیاه محبوب در میان باغ است. این گیاه زیبا دارای برگها در اندازه های مختلف از میکرو برگهای بسیار ظریف، تا برگ های درشت است. بادرنجویه گیاهی معطر است که می تواند برای مقاصد مختلف آشپزی و طعم دلپذیر لیمو در هنگام دم کردن چای استفاده شود.
بادرنجویه عطر و طعم دلچسب لیمو دارد
این عضو معطر خانواده نعناع، طعم مطبوع مرکبات را دارد . بادرنجویه اسیدهای مفید موجود در لیمو، خواص نعنا را در خود جمع کرده است. هم ساقه و هم برگهای تازه ی بادرنجویه دارای عطر و طعم طبیعی لیمو است که می توان از آن در تهیه غذا و دارو استفاده نمود.
۶ استفاده متعارف از بادرنجویه در مواد غذایی:
۱- استفاده در انواع دسرها: بادرنجویه به دلیل داشتن عطر و طعم دلپزیر مرکبات، از مرهم تازه لیمو و عصاره مرهم لیمو بیشتر در دسرهایی مانند کیک کوکی لیمویی و کیک خشخاشی لیمویی استفاده می شود.
حتما بخوانید:
خواص بی نظیر دمنوش اسطوخودوس
۲- تهیه دمنوش: طبع بادرنجویه گرم و خشک بوده و از آن می شود جهت استفاده از خواص مفید آن دم کرده یا دمنوش گیاهی تهیه نمود .
- ضدتهوع
- مفید برای کاهش علائم سرماخوردگی
- کمک به درمان افسردگی و آرامبخش
- بر طرف کننده بوی بد دهان
- تسکین دهنده سیستم عصبی بدن
- افزایش قدرت حافظه و جلوگیری از آلزایمر
- رفع نفس تنگی
- ممانعت از سکته قلبی و مغزی
روش تهیه دمنوش بادرنجبویه
حتما بخوانید:
خواص دارویی و درمانی نعناع و روغن نعناع
۵- غذاهای دریایی: غذاهای دریایی را با بادرنجویه تازه خرد شده خوشمزه و معطر می شود.
۶- انواع سس و سوپ : از بادرنجویه نیز می توانید به عنوان جایگزینی برای پوست لیمو در سس ها و سوپ ها استفاده نمود.
فواید بادرنجویه برای سلامتی
برگهای تازه و روغن بادرنجبویه منبع غنی از آنتی ویروس بوده و سرشار از آنتی اکسیدان ها هستند ، به همین دلیل در ساخت انواع داروهای طبیعی و محصولات زیبایی مورد استفاده قرار می گیرند. استفاده از بادرنجبویه در مقادیر معمول در آشپزی و همچنین دوزهای دارویی کم کاملا بی خطر و ایمن است.
عوارض جانبی مصرف دمنوش بادرنجبویه
- با توجه به اینکه ماده موثره گیاه بادرنجبویه برای درمان گیاهی روغن آن است، در طب سنتی تاکید شده که از استفاده از خشک شده گیاه اجتناب و از برگ تازه آن مصرف نماید. خواص بادرنجبویه تازه بهحدی است که در اسپانیا برگ تازه آن را با چای معمولی مخلوط و یک نوشیدنی مطبوع تهیه میکنند.
- اکیدا از مصرف خودسرانه بادرنجویه به عنوان دارو بدون نظر پزشک خودداری کنید.
- به علت احتمال تداخل دارویی، اگر هر گونه بیماری خاصی دارید یا داروی خاصی مصرف میکنید، قبل از استفاده از گیاه دارویی با پزشک مشورت شود.
- در صورت بروز هر نوع واکنش حساسیتی، باید مصرف این گیاه قطع گردد.
- با مشاهده هر گونه عارضه جانبی به پزشک مراجعه شود.
- افراد دارای مزاج گرم، از گیاه بادرنجبویه کمتر استفدا نمایند و در صورت نیاز می توانند برای رفع عوارض آن از گل بنفشه یا سکنجبین استفاده نمایند.
- افرادی که دارای اختلالات هورمونهای تیروئیدی، افراد مبتلا به گلوکوم (آب سیاه چشم)، زنان باردار و شیرده، افراد حساس به آسپیرین و کودکان بایستی از مصرف دمنوش بادرنجبویه یا برگ تازه آن خودداری کنند.
- تهوع، گیجی، تحریکات پوستی، در مواردی ناراحتی گوارشی، خستگی عمومی، احساس سنگینی در سر، بیحسی و سپس خواب عمیق و کاهش فشار خون از عوارض مصرف بیش از حد این گیاه است.
یک دیدگاه
بازتاب ها: تقوایی