چکیده: |
درمان قارچ گوش ،عفونت قارچ گوش خارجی یا اتومایکوزیس همان قارچ گوش می باشند. در واقع نوعی عفونت قارچی گوش هستند که لاله و مجرای شنوایی گوش را درگیر می کند. این بیماری در اثر ورود قارچ و باکتری در قسمت بیرونی گوش بوجود می آید. |
عفونت قارچی گوش، بیشتر افرادی را درگیر می کند که در مناطق گرم و گرمسیری زندگی می کنند. این عفونت در ماههای تابستان بیشتر دیده می شود. همچنین اغلب در افرادی که دائما شنا می کنند و یا مبتلا به دیابت هستند، رخ می دهد. در افرادی که اگزما یا بیماری های مزمن و پوستی دارند هم امکان ابتلا به عفونت قارچی گوش وجود دارد.
قارچ گوش
تنها عضو در بدن که عوامل خارجی به آسانی وارد آن نمی شوند و دارای بن بست می باشد، گوش است. اگر آب وارد گوش شود و مدت زیادی در آن باقی بماند، باعث فراهم شدن محیط رشد قارچ یعنی رطوبت، تاریکی وگرما می شود. در نتیجه هاگ قارچ خصوصا در هوای گرم در آن تکثیر می شود. چنین شرایطی باعث عفونت قارچی خارجی گوش می گردند. وجود قارچ های ساپروفیت عامل این بیماری هستند که مهمترین آنها آسپرژیلوس نیجر می باشد.
علت عفونت قارچ گوش
عفونت قارچ گوش علت های زیادی دارد. زیرا گونه های قارچی زیاد هستند. علاوه بر قارچ ها بعضی موارد باکتری ها نیز با آن ها ترکیب می شوند و عفونت را پیچیده تر می کنند. برخی از قارچ های عامل عفونت گوش را به شما معرفی می کنیم.
۱- مالاسزیاها و قارچ کاندیدای گوش از قارچ های کم علامت گوش ومخمرها می باشند.
۲- نوعی دیگر از قارچ ها، قارچ های گوستی در گوش هستند.
۳- آسپرژیلوس و اسکوپولاریوپیس از قارچ های بسیار خطرناک برای گوش هستند.
از دیگر دلایل رشد قارچ و عفونت قارچی گوش می توان موارد زیر را نام برد.
۱- آسیب رسیدن به گوش در اثر استفاده از گوش پاک کن یکی از علت های رشد میکروب و باکتری در گوش می باشد. این مورد در بیشتر افراد رایج است.
۲- رفتن به استخر آلوده یکی دیگر از دلایل آن می باشد. آب آلوده حاوی باکتری و قارچ وارد گوش شده و باعث عفونت آن می شود.
۳- افرادی که بعد ازحمام مجرای خارجی گوش خود را خشک نمی کنند در معرض ابتلا به عفونت قارچی گوش قرار دارند.
۴- افرادی که گوش بدشکلی دارند بطوری که خشک و تمیز کردن آن مشکل باشد، امکان ابتلا به عفونت قارچی در آن ها وجود دارد.
حتما بخوانید:
راههای موثر درمان قارچ ناخن
علائم عفونت قارچی گوش
عفونت قارچی گوش با علائم متعددی نمایان می شود. احساس درد زیاد، خارش در قسمت خارجی گوش، تب و ورم از این علائم هستند. همچنین التهاب و قرمزی در سطح پوست کانال گوش و پوسته پوسته شدن پوست در ناحیه گوش نشان دهنده عفونت قارچی گوش می باشند. احساس پر بودن گوش، مشکلات شنوایی و شنیدن صدای زنگ و وزوز در گوش از علائمی هستند که نشان دهنده عفونت قارچی گوش می باشند. اما یکی از شایع ترین علائم این عفونت، ترشح مایعات از گوش است. این ترشحات می توانند در رنگ های مختلف سفید، زرد، سیاه و خاکستری حتی سبز ظاهر شوند.
تشخیص عفونت قارچی گوش
برای تشخیص این بیماری و ترشحات موجود در گوش باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک با کمک تاریخچه پزشکی شما و معاینات فیزیکی، بیماری را تشخیص می دهد. در صورت نیاز از یک اتوسکوپ استفاده می کند تا با کمک آن داخل ، کانال و پرده صماخ گوش شما را بررسی کند. برای تعیین روش درمان لازم است ابتدا علت عفونت از نظر نوع باکتری یا قارچی تشخیص داده شود. سپس درمان لازم صورت گیرد. بنابراین پزشک اقدام به نمونه برداری کرده و آزمایشات لازم را روی آن انجام می دهد. این آزمایشات شامل دیدن ارگانیسم ها زیر میکروسکوپ، انجام آزمایش مستقیم و کشت می باشد. نمونه برداری باید توسط پزشک متخصص گوش، حلق و بینی انجام شود. زیرا امکان پارگی پرده گوش وجود دارد.
اصول مهم برای درمان عفونت قارچی گوش
به طور کلی رعایت دو اصل در درمان عفونت قارچی گوش از اهمیت بالایی برخوردار می باشد.
۱- برای از بین بردن شرایط مساعد و مناسب برای رشد قارچ باید گوش را تمیز و خشک نگه داشت.
۲- درمان ضد قارچ با استفاده از داروهای درمان قارچ که بصورت موضعی و گاهی خوراکی می باشد.
اما روش های مختلفی برای درمان عفونت قارچی گوش وجود دارد که در ادامه با آن ها آشنا می شویم. قبل از استفاده از هر کدام از روش های زیر باید به پزشک متخصص مراجعه کرده و با او مشورت کنید.
تمیز کردن گوش
در خانه با گوش پاک کن و … گوش خود را تمیز نکنید. هیچ چیزی وارد گوش خود نکنید. پزشک، ترشحات را از گوش شما خارج و آن را با روش شست و شو یا روش های دیگر تمیز می کند.
قطره گوش
برای درمان عفونت قارچی از نوع اتومایکوزیس لازم است تا از قطره گوش ضد قارچ استفاده کنید. این قطره ممکن می تواند کلوتریمازول، فلوکونازول و … باشد. استفاده از اسید استیک یک روش متداول برای درمان عفونت قارچی گوش است. این قطره معمولا چند بار در روز و حدود یک هفته مورد استفاده قرار می گیرد. داروهای دیگری نیز در این دسته قرار می گیرند که به تشخیص پزشک شما بستگی دارد.
برخی از عفونت های قارچی نسبت به قطره های گوش مقاوم هستند. در این حالت امکان نیاز به داروهای خوراکی وجود دارد. برای درمان این نوع عفونت از داروی ایتراکونازول (اسپورانوکس) استفاده می شود. همچنین ممکن است به شما توصیه شود داروهای بدون نسخه مانند داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی یا استامینوفن (Tylenol) برای درد مصرف کنید.
درمان های خانگی قارچ گوش
بطور کلی برای استفاده از درمان های خانگی حتما باید با پزشک مشورت کنید. پراکسید هیدروژن رقیق به تمیزکردن گوش از ترشحات، کمک می کند. همچنین داروهای بدون نسخه که حاوی کاربامید پراکسید هستند می توانند به تمیز کردن گوش از ترشحات کمک کنند.
در زمان شنا بهتر است از کلاه شنا یا گوش گیر استفاده کرد تا از ورود آب به داخل گوش جلوگیری شود. زمانی که از هوای گرم مانند سشوار برای خشک کردن گوش استفاده می کنید حتما از کمترین درجه سشوار استفاده و از نزدیک کردن سشوار به گوش خود خودداری کنید.
کلام پایانی
استفاده از آنتی بیوتیک ها ممنوع می باشد. به دلیل این که باعث افزایش رشد قارچ ها می شوند. همچنین نباید به شستشوی گوش بپردازید. زیرا این کار باعث ایجاد محیط مناسب برای رشد قارچ ها می شود. در حالت کلی اگرعلائم عفونت قارچی گوش را دارید، باید به پزشک و متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه کنید تا مورد درمان قرار بگیرید.