چکیده: |
بیماری دیابت چه از نوع یک و یا نوع دو باشد، همه اعضا بدن افراد مبتلا را مورد هدف قرار می دهد . در حقیقت هر چه مقدار قند خون فرد بیمار بیشتر و دوره بالا بودن قند طولانی تر باشد عوارض زیادتر و شدیدتری ایجاد خواهد نمود . |
مهم ترین هدف معالجه بیماری دیابت، جلوگیری از بروز عوارض مخرب دیابت و کاستن از شدت آن و همچنین کاهش هزینه های درمانی مرتبط با آن می باشد تا حدی که هزینه درمان عوارض می تواند تا صدها برابر هزینه های درمان و مراقبت های معمول افزایش یابد و در آخر هم بیمار همچنان به علت ازکارافتادگی ناراضی می باشد .
در واقع افزایش کارآمدی و ارتقاء سطح سلامت از کارافتادگی دیرتر و کاهش چشمگیر هزینه های درمانی از اهداف درمان در دیابت می باشد .
عوارض بیماری دیابت :
۱ – عوارض چشمی مثل پارگی شبکیه که می تواند به کوری و هزینه های درمان لیزر منجر می شود ،هر چند در نهایت با وجود همه هزینه ها و اقدامات فرد دید خوبی نخواهد داشت .
۲ – از کارافتادگی کلیه و یک روز در میان دیالیز کردن .
۳ – قطع عضو به دلیل عفونت پا
۴ – سکته مغزی ،فلج شدن یا سکته قلبی که منجر به جراحی قلب باز یا فنرگذاری (استنت ، انژیوگرافی و انژیوپلاستی ) می شود که غیر از درگیریهای ذهنی ،دل مشغولی و مراجعات مکرر به بیمارستان ها ،هزینه های سرسام آور به دنبال دارد و در نهایت رضایت بیمار نیز حاصل نمی شود . در حالی که با هزینه های بسیار بسیار کمتر می تواند سالم و سرحال از زندگی خوبی برخوردار باشد و برای جامعه مفید باشد .
حتما بخوانید:
گلوکومتر یا وسیله آزمایش قند خون خانگی چگونه کار میکند
اما من به عنوان فرد دیابتی باید بدانم که چه کارها و اقداماتی را با چه فواصل زمانی انجام دهم تا دچار این مشکلات نشوم ؟
هر فرد دیابتی اعم از این که تحت درمان با انسولین باشد برای شناخت زود هنگام و پیشگیری از ابتلا به عوارض ملال آور و هزینه بر دیابت ،بهتر است مجموعه کارهای زیر را انجام دهد . این اقدامات و فواصل زمانی ذکر شده ،برای اشخاص در نظر گرفته می شود که مشکل خاصی در آزمایش های انجام شده آن ها وجود نداشته و در صورت وجود مشکل با صلاحدید پزشک معالج این فواصل کوتاه تر و یا آزمایش های تکمیلی درخواست خواهد شد .
- آموزش : آموزش اصول پایه در زمینه های پیشگیری،مراقبت،درمان،رژیم غذایی،عوارض،نحوه اندازهگیری و ثبت خون و همچنین نحوه تزریق انسولین و آموزش های مرتبط با چگونگی کنترل قند خون ،مراقبت از پای دیابتی،برنامه ورزشی بر اساس سن و شرایط فرد از نظر توانایی قلبی – عروقی ،حداقل سالی دوازده ساعت .
- تغذیه : داشتن رژیم غذایی مناسب زیر نظر کارشناسان تغذیه،در ابتدای هر ماه و سپس هر سه ماه یک بار جهت کنترل وزن ،اصلاح و ایجاد تغییرات لازم در رژیم غذایی بر اساس سلیقه و سفره غذایی بیمار.
- مشاوره : مشاوره با روانشناس جهت جلوگیری از ابتلا به افسردگی و کنترل استرس که در پایین نگه داشتن و درمان قند بالای بیمار بسیار موثر می باشد . چرا که برخی از افراد دیابتی به دلیل داشتن تنش و استرس های شدید دچار افزایش قند غیر قابل کنترل می شود .
- فشار خون :کنترل فشار خون برای هر فرد دیابتی در هر بار مراجعه به پزشک .حتی اگر همیشه فشار بیمار طبیعی بوده باشد بهتر است در محدوده زیر ۱۲ نگه داشته شود .
- واکسیناسیون :واکسیناسیون پنوموکوک منگوکوک کزاز ،هر پنج تا ده سال و واکسیناسیون آنفولانزا یک بار در سال در اواخر شهریور.
- آزمایش : آزمایش قند خون و میانگین سه ماهه قند خون . در صورتی که این آزمایش ها طبیعی باشند هر سه ماه یک بار تکرار و کنترل می شوند اما در صورتی که هنوز به حد استاندارد خود نرسیده باشد بنا به صلاحدید پزشک معالج با فواصل کمتر حتی روزانه یا هفتگی تکرار می شود .
- چربی خون : کنترل چربی خون سالی یک بار انجام می گردد .
- دارو : مصرف آسپرین جهت پیشگیری از حملات قلبی – عروقی ،مصرف داروهای کنترل فشار و چربی خون در کنار داروهای کنترل کننده قند اعم از قرص یا انسولین که در این موارد پزشک معالجتان به شما کمک خواهد کرد .
- قلب : بررسی های مربوط به قلب ،انجام نوار قلب،تست ورزش و آکوکاردیوگرافی هر یک تا دو سال جهت پیشگیری از مشکلات قلبی – عروقی.
- کلیه ها:بررسی کارکرد کلیه ها توسط پزشک معالج سالی یک بار با انجام آزمایش های خون ،ادرارو در صورت لزوم سونوگرافی از کلیه ها
- چشم : انجام معاینه چشم حداقل یک بار در سال برای کسب اطمینان از عدم ضعف بینایی و احتمال پارگی عروق ته چشم ( شبکیه ) و انجام اقدامات لازم در صورت بروز آب مروارید توسط پزشک متخصص چشم
- دهان و دندان : معاینات دهان و دندان سالی یک بار زیر نظر دندانپزشک و ترمیم پوسیدگی ها و عفونت های دهانی (چرا که حتی عفونت های بسیار کوچک دهانی عدم کنترل مناسب قند را به دنبال دارد و از سوی دیگر اطرافیان بیمار نیز ار بوی بد دهان بیمار در رنج و عذاب خواهند بود).
- اعصاب : معاینه و پیشگیری از اختلالات اعصاب محیطی مثل گزگز،درد و احساس نامطلوب در دست و پا توسط متخصص اعصاب ،پنج سال پس از شروع دیابت نوع یک و بلافاصله بعد از تشخیص دیابت نوع دو.
- روش زندگی : رعایت نظم در خوردن ،خوابیدن و فعالیت منظم بدنی تحت نظر پزشک معالج .
- افت قند : انجام اقدامات جلوگیری کننده از افت قند خون در هنگام درمان و گرفتن آموزش های لازم و مرتبط با این موضوع و همراه داشتن چند حبه قند یا آب نبات ساشه های ( بسته های )گلوکز برای استفاده در مواقع افت قند .
نکته : داشتن یک پزشک دلسوز و صبور به عنوان موثرترین ،بهترین و مهم ترین عامل موفقیت در درمان شناخته می شود .زیرا می توانید با اعتماد کامل و ایجاد ارتباط خوب و موثر با وی تا دست یافتن به نتیجه ی مطلوب مراحل مختلف درمان را در آرامش و صبر سپری کنید .