چکیده: |
اگر خواهان بدنی لاغر و خوش فرم، پوستی زیبا و شفاف و به در کل سلامت بدن خود هستید، از نوشیدن آب غافل نشوید و روزانه مقدار کافی آب بنوشید ، اما زیاده روی نکنید چون دچار مسمومیت آب خواهید شد. |
آب مایه حیات و مهم ترین ماده در بدن است که بیش از ۶۰ درصد وزن ما را تشکیل داده و برای کارکرد درست اعضای بدن مهم و ضروری است. پزشکان به همه افراد توصیه می کنند برای افزایش سلامت بدن و پیشگیری از بیماری ها روزی ۸ لیوان آب بنوشند چرا که کم آبی بدن یا دهیدراتاسیون موجب بروز مشکلات متعددی برای بدن خواهد شد. اگر خواهان بدنی خوش فرم، پوستی زیبا و شفاف و به طور کلی سلامت بدن هستید، از نوشیدن آب غافل نشوید و روزانه مقدار قابل توجهی آب بنوشید اما مواظب باشید زیاده روی در آشامیدن آب موجب مسمومیت آب خواهد گردید.
عوارض خوردن زیادتر از نیاز بدن به آب
بدن به آب و الکترولیت هایی مانند سدیم و پتاسیم برای حفظ سطح سالم هیدراتاسیون متکی است. الکترولیت ها نقش مهمی در حمایت از عملکرد قلب، مغز و عضلات دارند و تعادل بین سطح الکترولیت و آب در بدن کلیدی است. ممکن است در یک زمان بیشتر از بدن شما آب بنوشید و نوشیدن بیش از حد آب می تواند منجر به مسمومیت آب شود.
حتما بخوانید:
برنامه غذایی و راهنمای ساده رژیم غذایی مدیترانهای
هنگامی که این مسمومیت آب اتفاق می افتد، آب اضافی به سلول های بدن جذب می شود و باعث متورم شدن آنها می شود. تورم سلول های مغز می تواند منجر به فشار بیش از حد در داخل سر شما شود که می تواند باعث گیجی، سردرد و خواب آلودگی شود. حالت تهوع و استفراغ یا گرفتگی عضلات نیز ممکن است رخ دهد.
چه زمان مسمومیت آب اتفاق میافتد
- آبرسانی سریع با آب پس از تمرینات بسیار طولانی بدون جبران الکترولیت های از دست رفته.
- ولع بیش از حد آب، وضعیتی به نام پلی دیپسی روان زا.
- مصرف داروهای خاص.
- داشتن بیماری یا نارسایی کلیوی.
- پر کردن آب در شرایطی که سطح هورمون آنتی دیورتیک (ADH) بالا باشد. ADH به بدن کمک می کند تصمیم بگیرد چه مقدار آب را نگه دارد یا رها کند. ADH بیش از حد به این معنی است که بدن آب بیشتری نگه می دارد.
- شرکت در مسابقات آب آشامیدنی
بدن در تعادل رشد می کند و مصرف آب نیز از این قاعده مستثنی نیست. برای جلوگیری از مسمومیت آب، مهم است که در هنگام تشنگی نوشیدنی بنوشید و به نشانه های بدن خود گوش دهید تا بدون مصرف بیش از حد آب بدن خود را تامین کنید.
مصرف مایعات توصیه شده روزانه شما به عواملی مانند سن، جنسیت، فعالیت بدنی و سلامت کلی بستگی دارد. توصیه های روزانه حدود ۱۱.۵ فنجان برای زنان و ۱۵.۵ فنجان برای مردان است.
در حالی که محدودیت خاصی برای مقدار “بیش از حد” آب وجود ندارد، نوشیدن مقادیر کم به طور مکرر به طور کلی روش بهتری برای هیدراتاسیون نسبت به مقادیر زیاد به طور همزمان در نظر گرفته می شود. به عنوان یک دستورالعمل ایمنی برای جلوگیری از مسمومیت آب، مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) توصیه می کنند بیش از ۱/۴ لیتر (یا ۶ فنجان) مایعات در ساعت ننوشید .
جنیفر ویلیامز، دانشمند تغذیه در Abbott که متخصص هیدراتاسیون است، می گوید: «به عنوان یک قانون کلی، بدن با تعادل رشد می کند – و مصرف آب نیز از این قاعده مستثنی نیست. برای جلوگیری از مسمومیت آب، مهم است که در هنگام تشنگی نوشیدنی بنوشید و به نشانه های بدن خود گوش دهید تا از هیدراتاسیون بدون مصرف زیاد مطمئن شوید.
علایم مسمومیت آب
- سردرد
- حالت تهوع
- استفراغ کردن
- گیجی
- خواب آلودگی یا خستگی
- عضلات ضعیف یا اسپاسم
چگونه از سمیت آب جلوگیری کنیم
یک راه آسان برای بررسی سطح آب بدنتان این است که به رنگ ادرار خود نگاه کنید. رنگ زرد کم رنگ به این معنی است که شما احتمالاً در مسیر آبرسانی مناسب هستید. هر چه رنگ تیره تر باشد، هیدراته کمتری دارید. اگر احساس تشنگی می کنید، مقداری آب بنوشید. اگر همیشه تشنه هستید یا میل به نوشیدن بیش از حد معمول دارید،
با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی صحبت کنید. و به یاد داشته باشید، بدن تعادل مایعات و الکترولیتها را ترجیح میدهد، بنابراین ورزشکاران و کسانی که در ورزشهای شدید شرکت میکنند باید با در نظر گرفتن نوشیدنی الکترولیتی قبل و بعد از فعالیت، مراقب باشند تا الکترولیتهای از دست رفته از طریق عرق را جبران کنند.
کلام پایانی
مسمومیت آب معمولاً چیزی نیست که افراد عادی باید نگران آن باشند و نباید شما را از هیدراته کردن مناسب باز دارد. هر روز هیدراتاسیون سالم را هدف قرار دهید و اگر نگرانی دارید با پزشک خود صحبت کنید.